Totes les noticies

Amb la mirada posada en l'excel·lència artística i musical

Descarrega't el quadre d'ocupació 2017/18

  • Un total de 498.172 persones han viscut el Liceu durant aquesta temporada, 366.757 directament al Teatre, i la resta amb activitats com ‘Liceu a la Fresca’, el directe als cinemes, les gires de Petit Liceu  o els concerts de l’Orquestra i el Cor
  • De tots els visitants, 282.415 ho han fet per veure la programació estable del Liceu, 16.157 amb les visites guiades i 68.600 a través dels concerts i actes externs i d’explotació del Teatre
  • En el marc dels actes de celebració del 20è aniversari de la reobertura, el Liceu tanca amb equilibri pressupostari i destaca l’increment en ingressos per mecenatge en un 12,3% (passant de 6,5 a 7,3 milions d’euros)
  • L’ocupació total del Liceu es tanca amb un 79,5% i destaca l’increment del 21% en el nombre d’espectadors que han vist algun dels espectacles internacionals de dansa, (passant de 18.783 a 30.342 espectadors)
  • El Teatre atrau a 8.587 menors de 35 anys, un 22,3% respecte el total, xifra que preveu augmentar amb noves iniciatives de cara les properes temporades
  • El programa ‘Liceu al Territori’ augmenta en un 35% el nombre d’espectadors que visiten el Liceu provinents de fora de Barcelona i l’àrea metropolitana
  • El Liceu segueix fent evolucionar el seu projecte social i gairebé duplica el nombre d’usuaris d’Apropa Cultura que han vingut al Teatre, un total de 5.400 
  • En l’àmbit institucional, la temporada 2017/18 ha estat marcada per la renovació del mestre Josep Pons durant 4 anys més i el nomenament del nou director general Valentí Oviedo

Barcelona, 31 de juliol de 2018. El Liceu tanca una temporada més amb equilibri econòmic en el marc dels actes de celebració del 20è aniversari de la reobertura del Teatre. Amb uns ingressos que se situen en els 46,3 milions d’euros, 1,5 milions més que la temporada anterior, el Teatre afronta el segon dels tres anys d’exempció fiscal amb un augment en els ingressos per mecenatge, que se situen en els 7,3 milions d’euros, un 12,3% més que la temporada 2016/17.

La temporada 2017/18 ha permès a 498.172 persones viure el Gran Teatre del Liceu ja sigui a través de la seva programació estable -282.415 persones-, o a través d’altres activitats com el‘Liceu a la Fresca’ –més de 100.000 persones-, directe als cinemes –unes 14.000 persones-,les gires de Petit Liceu -14.000 persones-,  o els concerts de l’Orquestra i el Cor com el de La Mercè, o el de Nacions Unides -3.000 persones-. A més, també destaquen les 16.157 persones de les visites guiades i les 68.600 dels diferents concerts, actes externs i d’explotació que acull l’edifici de La Rambla.

Descarrega't el quadre complet d'ocupació 2017/18

Les veus del Liceu

Les grans veus esdevenen un any més un dels principals reclams per al públic del Liceu, que amb produccions com Andrea Chénier s’arriba als 25.442 espectadors i a 3 sold out, amb l’espectacle inaugural Un ballo in maschera als 24.375 espectadors, amb Roméo et Juliette al 98% d’ocupació i la meitat de les funcions amb sold out o amb L’elisir d’amore i Tristan und Isolde, al 93% i 83% d’ocupació respectivament. Uns resultats que hem d’atribuir no només a la factura de produccions internacionals, sinó a les actuacions estel·lars d’artistes que tornarem a gaudir les temporades vinents al Liceu, com Sondra Radvanovsky, Carlos Álvarez, Piotr Beczala, Clémentine Margaine o Iréne Theorin, entre molts d’altres.

La temporada 2017/18 consolida la presència internacional del Liceu i la seva relació amb d’altres teatres de tot el món, amb els quals ha liderat la nova producció de la temporada,  Demon, títol rus del segle XIX d’Anton Rubinstein que ha suposat la “redescoberta” d’aquesta òpera, així com una declaració d’intencions del Teatre en seguir en el circuit internacional operístic i participar activament en el mercat de noves coproduccions. En les properes temporades, el Liceu afrontarà noves produccions que posen en valor el talent del país, un compromís indispensable del Teatre per obrir una finestra internacional als seus artistes. És el cas de l’Enigma di Lea de Benet Casablancas i Rafael Argullol amb la direcció d’escena de Carme Portacelli i la musical de Josep Pons, i el Turandot de Franc Aleu que inaugurarà la temporada del 20è aniversari amb una proposta impactant i tecnològica. Altres muntatges amb la participació del Teatre enguany han estat la Roméo et Juliette dirigida per Stefan Lawless i la Manon Lescaut signada per Davide Livermore, que ja mostren el moment enriquidor que viu el Liceu a nivell internacional.

El Liceu i els nous públics

La temporada 2017/18 consolida l’objectiu d’obrir i fer cada cop més accessible el Liceu a nous públics. D'una banda, consolida l’assistència de joves menors de 35 anys, que suposen el 22,3% dels espectadors no abonats, equivalent a 8.587 joves, un de cada cinc respecte el total d’assistents. Uns resultats que responen a polítiques de preus assequibles dirigides a aquests col·lectius, però que la temporada vinent es veuran reforçades amb nous projectes que neixen amb la voluntat d’acostar el gènere a les noves generacions. D’altra banda, el Liceu continua amb el compromís d’obrir barreres mentals i geogràfiques a través del projecte Liceu al Territori, que ha fet augmentar un 35% el nombre de persones que han vingut al Teatre fora de Barcelona i l’àrea metropolitana (un total de 4.121), i que ha aconseguit un nou èxit amb Liceu a la Fresca, permetent que l’òpera Manon Lescaut arribi a les places i als carrers de gairebé 300 municipis d’Espanya, França, Portugal, Itàlia i Andorra, amb un abast total de més de 100.000 persones.

El Liceu també treballa per fer créixer la seva àrea pedagògica i educativa, que la darrera temporada ha vist passar sota el paraigua d’El Petit Liceu un total de 20.125 persones en espectacles familiars i 41.900 en les funcions escolars. La voluntat i l’obligació del Liceu és fer gran el servei pedagògic, que en les properes temporades estrenarà nous projectes i en recuperarà d’altres que fomenten la divulgació i difusió de l’òpera en l’entorn educatiu.       

El Projecte Social del Liceu també s’ha vist reforçat enguany, gairebé doblant el nombre d’usuaris d’Apropa Cultura respecte la temporada 2016/17. Un total de 5.400 persones s’han adherit al programa per gaudir de la programació estable del Liceu així com de les activitats Entra dins el Liceu i L’òpera una emoció i les visites als espais del Teatre. Un argument que reafirma la voluntat del Liceu de seguir treballant en ampliar l’abast del seu Projecte Social. 

La temporada de Josep Pons, l’Orquestra i el Cor

Sens dubte la temporada 2017/18 ha estat la del mestre Josep Pons, que tanca un any ple d’èxits i desafiaments de gran volada com el Tristan und Isolde de Wagner, el Roméo et Juliette de Gounod o el Concert per la Pau i els Drets Humans organitzat per la Fundació Onuart i produït per Mediapro, retransmès internacionalment des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre. Una temporada que també ha vist renovar el director musical del Liceu per 4 temporades més al front de l’Orquestra, amb qui han compartit crítiques entusiastes com les que celebraven que “el treball de Pons amb l’orquestra ha demostrat ser una aposta sense pal·liatius” (Maricel Chavarría, La Vanguardia). La temporada que clouen l’Orquestra i el Cor, del qual s’ha dit que està “esplèndidament preparat per Conxita Garcia” (Pablo Meléndez, ABC), demostra l’èxit del Pla Musical, que sota la direcció del mestre Pons continua posant l’accent en la qualitat i l’excel·lència dels cossos estables. Dins del seguiment del Pla Musical, aquesta temporada s’han obert 3 nous processos de selecció a l’Orquestra i també s’han incorporat 2 places estables al Cor, una millora que avança i que enguany farà un pas endavant amb el cicle de música de cambra que es podrà veure al Foyer a partir del 23 de novembre amb membres de l’Orquestra i del Cor. 

Les primeres conseqüències d’aquesta millora es reflecteixen en els reforços de l’Orquestra i el Cor, que aquesta temporada han obert 3 i 2 processos de selecció respectivament i que la temporada vinent prendran part activa en el nou cicle de música de cambra al Foyer.

L’enorme abast de públic aconseguit pel Liceu enguany, sumat a les nombroses iniciatives en termes d’educació, responsabilitat social i generació de nous públics, fonamenten les bases per seguir treballant en millorar i en arribar a l’excel·lència del projecte artístic i musical. Un projecte de llarg recorregut que tindrà una de les seves fites més importants en la gran temporada 2019/20, que servirà per celebrar el 20è aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu.