Totes les noticies

El triangle amorós de ‘La favorite’ al Liceu

  • L’òpera romàntica de Donizetti és una de les més representades al Liceu, on s’ha pogut veure 264 vegades entre 1850 i 2002.
  • Léonor de Guzman serà interpretada per tres de les millors veus per a aquest rol: les mezzosopranos Cleméntine Margaine, Daniela Barcellona i Eve-Maud Hubeaux.
  • Michael Spyres s’alternarà amb el tenor nord-americà Stephen Costello en el paper de Fernand i Markus Werba amb el baríton italià Mattia Olivieri en el rol del rei Alphonse XI.
  • Patrick Summers durà la batuta d’aquesta òpera de Donizetti en la seva versió original en francès i sota la direcció d’escena de Derek Gimpel.

Christina Scheppelmann, Michael Spyres, Clémentine Margaine, Eve-Maud Hubeaux i Stephen Costello.

Barcelona, 2 de juliol de 2018. Una de les òperes més romàntiques de Gaetano Donizetti, La favorite, retorna del 8 al 24 de juliol amb la versió actualitzada de la producció que el Gran Teatre del Liceu i el Teatro Real van produir el 2002, aquest cop sota la batuta del director artístic i musical de la Houston Grand Opera Patrick Summers i la direcció d’escena de Derek Gimpel. Aquesta òpera que Donizetti va escriure per al públic francès l’any 1840 narra les intrigues cortesanes i religioses d’un triangle amorós protagonitzat per Léonor de Guzman, l’amant favorita del rei que serà interpretada per la mezzosoprano revelació del moment Clémentine Margaine, que debuta al Liceu, i per Daniela Barcellona i Eve-Maud Hubeaux, també estrenant-se al Teatre. Pel seu amor competiran el novici Fernand, encarnat per dos tenors nord-americans d’èxit com Michael Spyres i Stephen Costello, que debuten el rol, i el rei de Castella Alphonse XI, que interpreten els barítons Markus Werba i Mattia Olivieri. El baix Ante Jerkunica com a Balthazar, Miren Urbieta-Vega en el paper d’Inés i Roger Padullés com a Gaspar completen un magnífic repartiment que també comptarà amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, que ha estat reforçat per l’ocasió i viurà un dels moments clau de la temporada.

Michael Spyres i Clémentine Margaine.

La favorite és un dels títols més representats al Liceu, on s’ha fet 264 vegades. No obstant, la versió original en francès que retorna ara tan sols s’ha pogut veure 10 vegades. El director musical, Patrick Summers, destaca que va ser “una de les òperes més populars del segle XIX”. Es tracta d’una partitura d’un gran “refinament i immediatesa que va influir profundament en una altra òpera vint anys més tard, La forza del destino de Verdi”. Unes paraules que corrobora la directora artística del Liceu Christina Scheppelmann, per a qui La favorite conté “una gran elegància en la línia vocal i en les melodies, a més d’una gran expressivitat. La seva és una música amb una gran força i té dues de les millors àries donizettianes, «Ô mon Fernand» i «Ange si pur»”.

Una gran roca, obra de Jean-Pierre Vergier, corona una escenografia que ens remet a les pintures de Caspar David Friedrich i que en el moment de la seva estrena va colpir el públic i la crítica: “La pedra té forma de diamant que reflexa les passions que colpegen la partitura” (Sonia Domènech, La Razón). Una estructura en moviment de més de 9 metres d’amplada i alçada que “s’adapta i es transforma per a suggerir els diferents espais on passa l’acció”.

Eve-Maud Hubeaux i Stephen Costello.

El llibret en francès de La favorite explica la història d’amor de Fernand, un jove novici, amb la cortesana Léonor de Guzman, la favorita del rei Alphonse XI de Castella. És l’any 1340 i el monarca acaba d’alçar-se victoriós en la Batalla del Salado, que ha enfrontat els exèrcits de Castella i Portugal amb els benimerins nord-africans en un dels últims dies de la Reconquesta. El triangle amorós que es generarà culminarà en la tràgica mort de Léonor en els braços de Fernand, mentre els enamorats entonen el famós duo final “Viens, viens, je cède éperdu”.

La favorite és una òpera en quatre actes, llibret d’Alphonse Royer, Gustave Vaëz i Eugène Scribe. Es va estrenar el 2 de desembre de 1840 a l’Académie Royale de Musique de París en la seva versió francesa. A Barcelona va arribar per primer cop al Teatre de la Santa Creu el 18 d’octubre de 1846 però en la versió italiana. Al Liceu arribaria el 26 de novembre de 1850 també en italià. La darrera funció fou de la mateixa producció que s’estrena ara, el 29 d’abril de 2002, i s’hi ha representat un total de 264 vegades.

El triangle amorós

La darrera exposició de la temporada arriba de la mà de Gggg OUTSIDERS, un grup d’artistes independents catalogats per l’art social de l’Art Brut. Sota el títol El triangle amorós, la mostra ens acosta una selecció d'obres pictòriques signades per Montse Bellet, Maika Bosque, Andrés Caravaca, Josep Durán, Francesc Xavier López, Joan Ribas, Anna Saiz, Raúl Sender, Rafael Sevilla, Eusebi Tolosa i el comissari Joan Millan que es relacionen amb passatges de l’òpera La favorite.

La favorite
Del 8 al 24 de juliol

compra ara