Exposició al Balcó-Foyer

'Don Giovanni' de Mozart versus 'L'alliberament de la dona' de Lluis Ribas

Si és molt cert que musicalment parlant ens trobem davant d’una de les millors obres de W.A. Mozart, quan ens endinsem en el personatge de Don Giovanni cal reflexionar.

La figura de Don Joan és el protagonista d'El burlador de Sevilla de Tirso de Molina que també va inspirar a Molière, Lord Byron i José Zorilla. L'òpera Don Giovanni tracta d’aquest mateix perillós personatge. Don Giovanni és un home que utilitza a les dones al seu lliure albir, les sedueix, les embadaleix i les abandona. Per a ell la dona és un trofeu i el mitjà d'arribar-hi és la seducció.

Encara que per tradició ha estat un clàssic a admirar i un model a seguir per alguns, aquest seductor impenitent, burlador de dames i reptador d'homes, no és cap heroi, més aviat amb la mirada d’avui en dia parlaríem de pur masclisme.

Per tal de donar una altre visió a aquest mite que prolifera dins el teatre i la societat amb la imatge masclista del menyspreu; presentem la col·lecció de pintures de Lluis Ribas “L’alliberament de la dona” com a contrapunt a aquest argument punyent per al gènere femení.

Amb el simbolisme de l’embolcall dels plàstics dels que cal sortir, Lluis Ribas argumenta sobre aquesta sèrie d’olis en la que porta treballant fa anys:

“Aquesta col·lecció està dedicada a la dona d’arreu del món que encara no ha pogut trencar amb els lligams socials i culturals que l’oprimeixen.”

Comissària: Rosa Ferrer Auxán