L'edició anterior

El passat 8 de juliol 121 municipis de Catalunya i Menorca van retransmetre en directe La bohème de Puccini a espais públics i a la fresca. Televisió de Catalunya va col·laborar en aquesta iniciativa que promou i potencia la cultura, amb la clara vocació de difondre l’activitat operística i musical a tot Catalunya, sota el projecte de territori del Liceu.

Liceu al Territori és un projecte iniciat l’abril del 2015 que està potenciant l’assistència de nous públics al Teatre a través d’iniciatives al territori català que clouen la temporada amb una valoració molt positiva. En el seu primer any de desenvolupament, aquest pla, ha portat a 1.874 persones de 31 poblacions al Liceu, a través de conferències gratuïtes que s’imparteixen a poblacions de tot Catalunya per petició d’associacions culturals o institucions. El Liceu va al territori amb l’objectiu  d’ajudar al públic a desprendre’s de concepcions preconcebudes sobre l’òpera, i els anima, a través d’aquestes xerrades amenes, accessibles i disteses, a gaudir de la màgia de l’òpera a través de títols accessibles. Liceu al Territori també treballa perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, per seguir construint el Liceu de Tots .

El catalitzador del Liceu al Territori és Liceu a la Fresca. Una activitat que mobilitza a desenes de poblacions amb una única finalitat: la cultura operística.

Liceu a la Fresca va reformular l’activitat Liceu a la Platja -després de 2 anys sense activitat- a Liceu a la Fresca, un projecte de difusió cultural a tot el territori a cavall entre el projecte audiovisual i el pla de territori. El gran interès pel Liceu a la Fresca la temporada passada amb un pla pilot que va portar La traviata a 13 poblacions de Catalunya, ha permès veure que aquest era un model d’èxit que enguany ha maximitzat la seva repercussió en tot el territori català i ha permès també que Menorca, on s’emplaça el teatre operístic més antic de tota Espanya (Teatre Principal de Mahó), pugui gaudir d’aquest projecte en ple creixement, amb un emplaçament a la població d’Alaior.

Televisió de Catalunya s’uneix a la proposta i col·labora amb el projecte cedint el senyal a tots els municipis. A més, el canal 33 emet el mateix vespre la representació amb un programa especial en directe.  Aquest acord ja s’havia mantingut amb anterioritat i havia permès la difusió de grans produccions com Norma -2006/07-, el recital de Josep Carreras commemoratiu dels 50 anys del seu debut al Liceu -2007/08-, Turandot -2008/09-, Doña Francisquita -2009/10-, Carmen – 2010/11- i La traviata -2014/15-. La voluntat d’ambdues institucions és mantenir l’acord durant els propers anys i contribuir en la difusió operística.