Exposició al Balcó-Foyer

Qui s'amaga darrera la màscara

Del 10 al 29 d’octubre al Balcó Foyer
A càrrec del MEAM (Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona)

Lliure accés durant les funcions (amb l’entrada de la funció del dia) i amb les visites guiades al Teatre.

Mathieu Bassez,

Aquesta òpera intensament apassionada de Giuseppe Verdi, ens dóna peu per endinsar-nos a la exposició “qui s’amaga darrera la màscara”.

Dins la trama de Un ballo in maschera veiem com s’amaguen darrera la careta; l’enveja, la passió, l’adulteri, la traïció i finalment l’assassinat.

Sense arribar a aquest dramatisme, ens ajudem d’aquesta selecció de pintures contemporànies que pertanyen al Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona - MEAM, per reflexionar sobre les “màscares” que ens posem cada dia.

Dins el món virtual ens trobem els exemples més exagerats del s. XXI. Els personatges amagats darrera una màscara que actuen amb el nom de “hackers” o inclús els virus informàtics que ens han atacat amb el sobrenom de “la màscara” o “el careto”.  Però no cal arribar a aquests extrems, fa segles que ens amaguem de la resta per no ensenyar com som nosaltres realment.

Les festes de carnestoltes són l’excusa perfecta per perdre la vergonya i passar una bona estona, però el subconscient ens enganya i projectem impulsos i sentiments que normalment mirem d’ocultar.

No necessitem disfressa per portar una careta; la utilitzem cada dia per presentar-nos al món com ens agradaria que ens veiessin o per mostrar el que creiem que els altres esperen veure en nosaltres. Quantes màscares ens posem en el nostre dia a dia ?

Amb la reflexió d’aquest antifaç invisible que tots utilitzem com a defensa psicològica, us convidem a passejar per aquesta exposició de “màscares” per a què gaudiu de l’excel·lència d’aquests artistes i d’aquestes pintures contemporànies que van més enllà de pintar només la realitat.

Carlos Rafael Gómez Mojica.