Descobreix el Liceu

El Gran Teatre del Liceu es funda a Barcelona l’any 1847 i s’alça a la Rambla, el seu carrer més emblemàtic, on al llarg dels anys segueix complint el seu paper de centre cultural i artístic, i és un dels símbols de la ciutat. La primera òpera que es va estrenar en aquest nou teatre va ser Anna Bolena de Donizetti.

El Gran Teatre del Liceu, fundat per patrons privats, s’ha vist devastat pel foc en dues ocasions. La primera va ser el 1861, però el Teatre es va poder reconstruir en només un any i va reobrir les portes el 20 d’abril de 1862. El Liceu va cremar una segona vegada el 30 de gener de 1994. Va ser reconstruït mantenint un aspecte idèntic a l’anterior i en el mateix lloc, gràcies a la col·laboració pública i privada. Va reobrir el 7 de octubre de 1999 amb Turandot de Puccini. Entre els dos focs, un altre esdeveniment va sacsejar aquest teatre quan, enmig de la representació de Guillaume Tell de Rossini, el dia de l’obertura de la temporada 1893, un anarquista va tirar dues bombes Orsini a la platea, una de les quals va explotar i va ocasionar la mort d’unes 20 persones.

Des d’un punt de vista artístic, el Gran Teatre del Liceu ha estat el centre d’excel·lent activitat operística. El Liceu ha rebut el Festival de Bayreuth en dues ocasions (1955 i 2012), un fet que reflecteix el caràcter wagnerià de Barcelona. Ha estat també l’escenari de grans moments artístics –la llista de grans figures va des de Francesc Viñas a Maria Callas, i dels Ballets Russes de Diaghilev a Maurice Béjart– i ha estat alhora el bressol de grans veus, com la de Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Josep Carreras, Joan Pons i Jaume Aragall, entre d’altres.

Una tradició que continua avui amb temporades que equilibren òperes de repertori i títols innovadors amb les visites dels millors cantants, músics, directors d’escena, directors d’orquestra i ballarins, comptant també amb una orquestra i uns cors sòlids i amb l’innovador programa educatiu Petit Liceu que adapta òperes per a infants.

El Liceu avui és de titularitat pública (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Ministeri de Cultura d’Espanya) i l’administra la Fundació del Gran Teatre del Liceu que incorpora, a més de les entitats anteriorment esmentades, el Consell de Mecenatge i la Societat del Gran Teatre del Liceu (l’antiga societat de propietaris).