Notícies

El Liceu es fa accessible a les persones sordes o amb problemes d’audició

Presentació del bucle magnètic al Saló dels Miralls
L'acte s'ha doblat simultàniament en llengua de signes.

Barcelona, 10 de juliol de 2014 

Avui s’ha presentat al Gran Teatre del Liceu la posada en marxa d’un bucle magnètic, amb l’objectiu d’afavorir que les persones amb sordesa puguin gaudir plenament dels espectacles. 

L’acte ha comptat amb la participació de Roger Guasch, Director General del Liceu, José Luis Aedo, President de Fiapas, Xavier Grau, Delegat de la Fundación ONCE, Santiago Moreno, Director general de la Fundación Vodafone, Josep Ollé, representant de la Fundació La Caixa i Director del Palau Macaya, i Raimon Jané, President d’Acapps.

La instal·lació del bucle magnètic, que té una cobertura a tota la Sala, el Foyer, la Taquilla i el guarda-roba, suposa que les persones que portin pròtesis auditives (audiòfons o implants)  podran escoltar la música amb major qualitat i, en general, millorar la recepció del so.

D’aquesta manera el Liceu se situa al capdavant dels teatres d’òpera del món que es doten d’aquesta tecnologia, que compleix amb la norma de qualitat preceptiva en aquesta matèria i que ha estat validat per diferents grups d’usuaris de pròtesis auditives. 

El primer espectacle on s’usarà plenament aquesta tecnologia serà l’estrena el proper divendres de l’òpera Porgy and Bess, un cop s’han realitzat diverses proves durant els assajos aquesta setmana.

Aquesta iniciativa se suma a d’altres endegades pel Liceu amb d’altres col·lectius de discapacitats, com ara el servei d’audiodescripció per a persones cegues durant les òperes. Ambdós projectes formen part del projecte “El Liceu accessible”.  

El Director General del Liceu, Roger Guasch, ha explicat que la iniciativa del bucle magnètic forma part del Projecte Social del Teatre: “És un dels tres vectors del Pla Estratègic 2014-2017, que persegueix retornar a la societat allò que la societat dóna al Teatre”.

Ha dit que cal fer del Teatre un espai accessible i que això significa “donar accés a la cultura al col·lectius que ara pateixen dificultats per gaudir plenament de l’oferta musical”.

En aquest sentit, ha anunciat que es posarà en marxa una “Auditoria de l’Accessibilitat”, per tal de determinar les dificultats d’accés al Liceu que tenen determinats col·lectius. “Es tracta de conèixer quines són les barreres i prendre les mesures necessàries amb la participació de diverses associacions de col·lectius amb minusvàlues, que ens ajudaran a superar les mancances del Teatre en aquesta matèria”, tot afegint que es tracta de “no només complir amb la llei sinó anar més allà i fer del Liceu un lloc de trobada de la societat, un Liceu per a tots”. 

Identificació d'espais adaptats amb bucle magnètic

Perquè els usuaris de pròtesis auditives puguin reconèixer un espai on es disposa de bucle magnètic  hi ha una instal·lació adaptada, aquest ha d'estar indicat amb el símbol d'accessibilitat auditiva que l'identifica. 

Els usuaris d'audiòfons i / o implants que observin aquest logotip activaran la bobina d'inducció de les seves pròtesis auditives, millorant amb això el seu accés a la informació auditiva i parlada.         

Dades sobre la població amb sordesa

S’estima que el 8% de la població general (més de tres milions i mig de persones) té problemes auditius de diferent tipus i grau, amb dificultats per entendre una conversa en un to normal sense l’ús de pròtesis auditives. Aquestes persones poden beneficiar-se d’ajudes tècniques auxiliars, com l’anella magnètica.

Una de cada mil persones de la població general adquireix sordesa al llarg de la seva vida. A Espanya existeixen 1.064.000 persones amb discapacitat auditiva de diferent tipus i grau.   D’elles, 138.400 a Catalunya  (Enquesta de Discapacitat, Autonomia Personal i Situacions de Dependència. any 2008 – INE). 

Segons l’Enquesta citada, 13.300 persones són les que comuniquen en llengua de signes. Per tant, més del 97% de la població amb sordesa són persones que comuniquen en llengua oral i, en la seva majoria, són usuaris de pròtesis auditives (audiòfons i/o implants).