Notícies

El Liceu presenta les noves modalitats d'abonaments i localitats per a la temporada 2015/16

Un moment de la roda de premsa.

9 de març 2015. El director general del Gran Teatre del Liceu, Roger Guasch, i el director del departament de màrqueting i comercial, Agustí Filomeno, han presentat avui les noves modalitats d’abonaments i localitats per a la Temporada 2015/16, així com la nova zonificació del Teatre.

El nou sistema suposarà un canvi en profunditat sobre el tradicional sistema que funciona des de la reobertura del Teatre ara fa 15 anys, i que era excessivament rígid. Per tal de fer-ho possible, s’ha realitzat una minuciosa comparativa del funcionament de 23 teatres d’òpera de tot el món, una anàlisi estadístic del comportament de la demanda i les enquestes fetes entre el públic del Liceu.

Nova zonificació

A partir d’un anàlisi individualitzat de cada butaca del Teatre, que ha tingut en compte aspectes com la visibilitat, s’ha procedit a re-zonificar bona part de les localitats. Aquest canvi afecta especialment a la platea, que passa a tenir tres zones, enlloc d’una, amb tres preus diferents en funció a la proximitat/visibilitat respecte a l’escenari. 

La distribució en forma de ferradura del Teatre, així com alguns elements arquitectònics, fan que algunes butaques no tinguin una visibilitat òptima. Amb la nova zonificació es busca precisament l’equitat a l’hora de fixar els preus, especialment en el cas de les butaques laterals, les llotges i els proscenis. 

La web del Liceu disposa ara d’un plànol en 3D de la Sala per tal que l’aficionat pugui conèixer quina és la ubicació exacte de la seva localitat així com la seva visibilitat.

Més òperes a l’abonament

Una de les grans novetats de la temporada serà l’increment del número d’espectacles inclosos en l’abonament. Això respon a les reiterades demandes dels espectadors que volien gaudir del màxim de funcions.

No obstant, i per tal de no encarir substancialment el preu global per l’increment d’espectacles, els abonats podran renunciar fins a un màxim de dos espectacles dins el seu abonament. La renúncia podrà afectar a qualsevol tipus d’espectacle: òpera, dansa, concerts o recitals. Aquesta modalitat és aplicable només als abonaments de Temporada.

Nou abonament flexible

Es crea una nova modalitat que és l’abonament flexible, a partir de 5 funcions. L’abonat podrà escollir lliurement els espectacles a principi de temporada, amb un descompte de fins el 12% sobre el preu de les entrades. L’abonat podrà escollir una zona i preu diferent per a cada funció.

Aquesta modalitat d’ “abonament a la carta” és ideal per a aquelles persones que es vulguin iniciar en el món de l’òpera o per a aquells aficionats que, per motius de feina o altres, vulguin disposar d’un abonament flexible pel que fa a dies i hores. 

Abonaments fixos:

Al marge dels abonaments flexibles, es mantenen les tres categories tradicionals, que són: Abonaments de Temporada (inclouen 11 funcions) --amb un 4% de descompte sobre el preu unitari de les entrades--, Reduïts (5 funcions) --amb un descompte del 2%--, i Populars (4 funcions) --amb un descompte del 15%--.

En aquest cas, els aficionats tenen garantida la mateixa butaca fixa tota la temporada, a més d’un descompte addicional en el cas que adquireixin localitats soltes, amb descomptes que oscil·len entre el 5% i el 10%.

Premi a l’antiguitat

A la nova temporada, es vol premiar la fidelitat dels abonats. D’aquesta manera, les persones que acumulin més antiguitat com a abonats gaudiran de majors descomptes sobre el preu de l’abonament. En concret, s’estableixen les següents categories i descomptes, addicionals als citats anteriorment: 

       Categoria          Antiguitat         Descompte addicional

       Liceu 1               1 any                     8%

       Liceu 2               2 anys                   10%

       Liceu 3               3 anys                   12%

       Liceu 10             3 a 10 anys            15%

       Liceu 20             10 a 20 anys          18%

       Liceu Club          + 20 anys              20%

 

Aquests descomptes només seran aplicables als abonaments de butaca fixa i s’acumulen als descomptes que ja gaudeixen per sí sols els abonaments de Temporada, Reduïts i Populars.

Això vol dir, per exemple, que una persona que dugui entre 10 a 20 anys com a abonat al Teatre (el 55% dels abonats ho són) i renovi el seu abonament Popular gaudirà d’un descompte de més d’un 30% sobre el preu de les localitats, gràcies a l’acumulació del 15% corresponent al seu abonament Popular i el 18% per l’antiguitat acumulada.

Amb el nou sistema es busca fidelitzar als abonats i aconseguir incrementar-ne el número. Actualment, el número d’abonaments del Teatre és de 16.291, havent-se incrementat en 689 aquesta temporada. El nombre d’abonats és d’11.695 (molts d’ells tenen dos abonaments al seu nom), havent-se incrementat en 155.

En aquest esquema --que persegueix incrementar la base d’abonats--, el preu individualitzat de les entrades creix un 12,8% de mitjana, recuperant el nivell perdut en els darrers set anys. No obstant, els aficionats gaudiran de nombrosos descomptes i promocions que faran possible mitigar aquest increment.       

Butaca lliure:

Els abonats de butaca fixa tindran la possibilitat d’alliberar la seva butaca recuperant part de l’import que hagin pagat. En concret, se’ls reemborsarà el 50% del preu de l’entrada, un cop descomptat els impostos i les despeses de gestió. No obstant, podran recuperar l’entrada fins a una hora abans de l’espectacle en el cas que no s’hagi venut.

Tarifa plana

Com a novetat, s’endega la “tarifa plana”, que permet comprar un paquet d’entre 5 i 10 funcions a un preu únic. Un cop adquirit el paquet, a un preu molt avantatjós, l’espectador podrà bescanviar una entrada per a qualsevol funció de l’any, a la zona que estigui disponible. El “tiquet” es podrà bescanviar online o de forma presencial a partir de 36 hores abans de l’inici de l’espectacle.

Descomptes a estudiantes, joves i famílies:

El Liceu endega un programa de beneficis per a determinats col·lectius, amb l’objectiu per una banda d’incrementar la base d’espectadors (estudiants, joves i famílies) i per altra d’afavorir a determinats col·lectius (discapacitats, aturats i pensionistes).

-  Estudiants: fins a 29 anys, disposaran d’una tarifa única de 30 euros per localitat, el mateix dia de la funció. Limitat a una entrada per persona, a qualsevol zona del Teatre. Fins a 3 hores abans de la funció.

-  Famílies: tarifa única de 25 euros per persona i localitat (amb un màxim de dos adults). Limitat a una funció l’any, en horari de tarda.

-  Discapacitats: descompte de fins el 80% en el preu de la localitat i del 50% per a l’acompanyant.

-  Joves menors de 30 anys: descompte del 50% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

-  Majors de 65 anys: descompte del 30% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

-  Aturats: descompte del 30% sobre el preu de la localitat el mateix dia de la funció, exclusivament a taquilles.

Promocions especials:

Al llarg de la propera temporada es consoliden algunes de les iniciatives endegades enguany, com són el Seient Secret, el Liceu Box i els Packs Òpera. 

Joan Corbera, cap de comunicació; Roger Guasch, director general i Agustí Filomeno, director del departament de màrqueting i comercial.