Notícies

El Liceu rep el Premi Best Energy Service Project atorgat per l'EESI2020

Antoni Garcia (Responsable Servei d'Infraestructures i Manteniment del Liceu) recollint el premi de mans de Günter H. Oettinger (Comissionat de la Unió Europea) i Michael Gesissler (CEO Berlin Energy Agency). Crèdit de fotografia: EESI2020.

El Liceu rep el prestigiós Premi  Best Energy Service Project, pel seu “Pla d’Acció 2009-2015 per a la millora de l’eficiència energètica”, atorgat per l’EESI2020, dins dels European Energy Service Award-2014.

El jurat dels premis EESA-2014, format per membres de la Comissió Europea, Banc Europeu d’Inversions, Federació Europea d’Agències d’Energia i l'European Bank for Reconstruction and Development, va atorgar el premi Best Energy Service Project award 2014 al Liceu pel seu pla d’estalvi i eficiència energètica, innovació tecnològica i finançament sostenible, que ha aportat una reducció del 43,8% del consum d’electricitat, i un 35,8% del consum de gas al Teatre.

La cerimònia de lliurament de premis va tenir lloc el dia 8 d’octubre de 2014, a Brussel·les. El premi va ser lliurat per Günter H. Oettinger, vicepresident de la Comissió d’Energia de la Unió Europea. Tarek Al-Wazirva, Adjunt Primer Ministre de l'estat federat de Hessen, va ser l'encarregat d'inaugurar l'acte, i la clausura va anar a càrrec del parlamentari europeu Claude Turmes.

Aquest Pla d’Acció basa el seu èxit en un pla emprenedor, que s’ha convertit en un model de referència per ser un dels pioners en aquesta modalitat. Aquest és un cas real d’èxit de col·laboració entre el sector públic i el sector privat, mitjançat un contracte de rendiment amb garantia d'estalvis, que es destinen a un pla de finançament de les inversions en eficiència energètica i innovació tecnològica.

Amb aquest Pla d’Acció, el Liceu està assolint i consolidant els objectius d'estalvi i eficiència energètica, dins del cicle de millora continua. Un aspecte essencial d'aquest procés és la implicació de tota l’organització i el suport de la Direcció del Liceu, que ha mantingut decididament el compromís ambiental i energètic, fent una gestió responsable dels recursos disponibles.

Aquest nou reconeixement a una institució com el Liceu, emblema de Barcelona i Catalunya, serveix alhora d’exemple per a altres equipaments públics, per encoratjar-los a dur a terme accions responsables i de compromís amb la societat.

Els Premis Europeus de Serveis Energètics (European Energy Service Award – EESA)

S’organitzen anualment des del 2006, en el context de l’EESI 2020 per destacar els esforços i èxits assolits en els serveis d'energia per a l'eficiència energètica a Europa. L’Institut Català d’Energia (ICAEN) forma part d’aquesta organització i va donar el suport al Liceu per presentar la candidatura als premis.

El projecte Europeu, anomenat  “Iniciativa Europea de Servei Energètic cap als objectius europeus d’estalvi energètic pel 2020” (EESI 2020) té per objectiu aprofundir en el desenvolupament del contracte de rendiment energètic (EPC) a Europa com un instrument bàsic de mercat per estalviar energia, costos i emissions de CO2, a través de contractes de col·laboració entre el sector públic i el privat (PPP), amb l'objectiu de garantir l’estalvi.

L’EESI2020 està constituïda per una xarxa d’organitzacions de diversos estats de la Comunitat Europea, que inclou agències d’energia del sector públic, empreses de consultoria i proveïdors de serveis energètics. L'Agència d'Energia de Berlín és la responsable de la coordinació global del projecte, i està cofinançat pel Programa Intelligent Energy Europe de la Unió Europea.

Més informació