Notícies

El projecte musical del Liceu es consolida

Antoni Pallès, Director del Departament Musical del Liceu, i Josep Pons, Director Musical.

Barcelona, 16 de desembre de 2015.  El projecte musical del Liceu, iniciat el 2014, juntament amb el pla estratègic i de viabilitat, està donant els seus fruïts. Tot i que l’arrancada de la millora del projecte es va endarrerir degut a la crisi, ara es consolida i avança gràcies a la renovació de places de l’orquestra del Gran Teatre. La temporada passada es van realitzar 10 processos de selecció dels quals es van adjudicar 9 places -una va quedar vacant-. Aquest procés es reforça ara amb 12 noves places que sortiran a concurs aquesta temporada.

A les audicions fetes fins ara s’han inscrit un total de 858 aspirants provinents de més de 20 països: Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Suècia, Ucraïna, Rússia, Croàcia, França, Portugal, Estats Units, Regne Unit, Rep. Txeca, Àustria, Eslovènia, Irlanda, Israel, Polònia, Costa Rica, Japó i Xina. El denominador comú de molts dels candidats és pertànyer a orquestres internacionals de referència com la Mahler Chamber Orchestra, la London Simphony , La Scala de Milan i l’Orquestra Capítol de Tolouse.

Per a l’adjudicació de les places, el Liceu ha comptat per primer cop amb un innovador sistema que s’utilitza per primer cop a l’Estat: el sistema trial. Per a cada plaça els aspirants passen tres rondes eliminatòries, en la quarta ronda, coneguda com a trial, es realitza un període de prova amb els candidats escollits, els quals s’integren dins l’Orquestrai participen en diferents produccions de la temporada, per certificar així la integració del candidat en aquest gran engranatge musical que és la Simfònica del Liceu.

Flauta solista, fagot solista, fagot assistent de vent, oboè solista, trombó solista, ajuda de contrabaix, solista de contrabaix i dues violes solistes són les 9 places obertes per les quals competeixen els 16 aspirants escollits en les proves de selecció, ja a l’última fase.