Notícies

Excel·lent rebuda a Madrid del projecte artístic, social i econòmic del Liceu

Josep Pons, director musical; Christina Scheppelmann, directora artística i Roger Guasch, director general.

En un acte al Centre Cultural Blanquerna el Liceu ha presentat a Madrid la nova temporada 2016/17, amb més funcions i més títols, així com el projecte artístic i musical del Teatre que consolida l’Orquestra amb noves places. A més d’exposar l’ampli ventall d’activitats que reforcen l’actual projecte social, el Liceu mostrarà la tasca duta a terme en el reequilibri de comptes i la reclamació de plans plurianuals a les administracions. Així ho recullen diaris com l'ABC, La Vanguardia o Expansión.

El Liceu ha presentat la seva nova temporada 2016/17 a Madrid en un acte al Centre Cultural Blanquerna on es van aplegar societat civil, polítics, les comissions de cultura del Congrés i del Senat, empresaris, mecenes i premsa. Roger Guasch, Christina Scheppelmann i Josep Pons van destacar les tres línies bàsiques que marquen la propera temporada: l'ambició, l'equilibri i la qualitat. El Liceu continuarà sent un referent artístic a escala internacional gràcies a la qualitat artística, un dels pilars del Pla Estratègic i de Viabilitat per al període 2014-2017, tant pel que fa a les produccions de la nova temporada com també en les millores que s'estan aplicant en el projecte musical de l'Orquestra que dirigeix ​​Josep Pons.

La nova temporada que dirigeix ​​Christina Scheppelmann creix en nombre de títols i funcions, en línia amb la recuperació de l'activitat dels últims dos anys. En molts casos, la programació cobreix buits històrics, amb títols que mai s'han vist al Liceu o que han estat poc representats. 

La temporada tindrà més difusió que mai amb la intenció d'apropar l'òpera a nous públics i recuperar l'esperit popular del gènere. Així -al marge de descomptes per a col·lectius com en el cas dels joves- tindrà lloc la retransmissió en directe de dues òperes en cinemes de tot el món (Macbeth i Rigoletto) i una altra en directe a través de TV3 (Il trovatore), dins de l'activitat El Liceu a la fresca, que portarà l'òpera a l'aire lliure a municipis de tot Catalunya.

Un dels pilars del Pla Estratègic és El Petit Liceu, la programació operística per a nens, que ha afegit dos nous espectacles la temporada passada que es mantenen en la 2016/17: Ària Kadabra, un espectacle de màgia, i L'Ocell prodigiós

Aquesta temporada s'han iniciat activitats artístiques complementàries a la programació com L'Artista Respon, una trobada entre públic i artistes on els protagonistes de cada títol (cantants i directors d'escena i musicals) responen a les preguntes i curiositats dels assistents. Altres iniciatives en fase d'estudi que complementen el projecte artístic són la creació d'una Opera Studio i actuacions al Foyer, que impulsin la música contemporània i donin oportunitats a compositors novells espanyols per estimular la creació.

El nou projecte musical

El projecte musical del Liceu també es veu millorat i reforçat en aquests últims 3 anys de Pla Estratègic i de Viabilitat. Durant la temporada 2015/16 s'han adjudicat 9 places en l'Orquestra i es convocaran 12 noves aquesta temporada 2016/17, un total de 21 places que consolidessin l'Orquestra del Teatre. Actualment la nostra Orquestra compta amb 68 músics i 9 trials.

Les audicions van ser massives amb un total d'inscrits de 858 aspirants de més de 20 països: Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Suècia, Ucraïna, Rússia, Croàcia, França, Portugal, Estats Units, Anglaterra, Rep. Txeca, Àustria, Eslovènia, Irlanda, Israel, Polònia, Costa Rica, Japó i Xina. Per l'audició de les places, el Liceu va utilitzar per primera vegada un innovador sistema que s'utilitza per primera vegada a l'Estat: el sistema trial

El redisseny del projecte musical del Liceu amb l'aplicació del Pla Estratègic i de Viabilitat donar prioritat inicialment a la recuperació i consolidació de l'Orquestra. Aquesta temporada es anunciessin novetats del Cor que actualment compta amb 56 membres. Aquests canvis permetran a Conxita Garcia, directora del Cor, equilibrar les cordes amb un projecte que es desenvoluparà durant dos anys. El projecte de territori també es veu reforçat pels múltiples concerts que anunciarà el Cor durant la temporada, que contemplen visitar tant els barris de Barcelona com el territori català, en general.

Reequilibri en els comptes i aposta social

El pressupost de la temporada serà de 43,3 milions d'euros, un milió d'euros per sobre de la temporada actual (42.200.000), amb un dèficit de 303.000 euros. El refinançament dels crèdits pendents i l'increment de les aportacions públiques, especialment de l'administració central d'acord amb els percentatges que marquen els estatuts del Teatre, seran alguns dels reptes econòmics per a complir el Pla Estratègic i de Viabilitat (PEV) per el període 2014-2017 i aconseguir la sostenibilitat econòmica del Teatre en el temps. En aquest sentit, s'ha de sol·licitar a les administracions que aprovin plans plurianuals d'inversió, que permetin al Teatre treballar amb un horitzó estable que garanteixi la seva suficiència econòmica i la màxima qualitat artística.

El mecenatge rebrà un impuls gràcies a l'exempció fiscal aprovada recentment pel Ministeri d'Hisenda, amb motiu del 200 aniversari de la creació de la Societat d'Accionistes -embrió de l'actual Teatre- i el 20 aniversari de la reobertura del Liceu després de l'incendi. Aquests dos esdeveniments han estat considerats d'interès nacional.

S'ha donat també un impuls al micromecenatge amb l'ajuda d'Amics del Liceu, associació que agrupa unes 1.300 persones i que recaptarà diners de particulars per destinar-lo a un projecte finalista del Liceu.

El Projecte Social del Teatre és clau en el PEV. Aquest any rebrà l'impuls amb programes com Apropa Cultura, que farà que 2.180 persones amb risc d'exclusió social (discapacitats físics, malalts mentals, drogoaddictes, mares maltractades, entre d'altres.) Puguin venir al Liceu a un preu fix de 3 euros, en localitats situades a platea i amfiteatre. L'acord beneficia prop de 1.400 entitats de tot Catalunya.