Notícies

Liceu a la fresca apropa l'òpera als municipis catalans

Barcelona 7 de juliol 2015. Després d'Òpera a la Platja, el Gran Teatre del Liceu recupera aquesta activitat i l’estén per tot el territori amb l’objectiu de fer arribar l’òpera a nous públics. Coincidint amb els 15 anys de commemoració de la reobertura del Gran Teatre, La traviata de Verdi es podrà veure el proper 18 de juliol a 14 emplaçaments de tota Catalunya.

Aquest projecte promou l’accés a l’òpera i la difusió de la lírica a través de muntatges i històries universals, d’interès per a tots els públics. El mateix dia, es realitzarà una acció d’audiodescripció per a persones invidents mitjançant una nova aplicació pionera que s’integra dins dels smartphones i permet a la persona seguir l’audiodescripció des de qualsevol lloc de Catalunya. Barcelona Òpera Accés reforça el caràcter integrador del Liceu i permet l’accés a l’òpera per a col·lectius amb discapacitats específiques.

Barcelona (Plaça del Mar-Port de Barcelona, Palau Robert i Gran Teatre del Liceu), Cervera, Girona, Igualada, L’Espluga del Francolí, Lleida, Martorell, Puigcerdà, Tordera, Tortosa, Valls i Vielha són les 12 poblacions que s’uneixen a aquesta iniciativa, i retransmetran l’òpera La traviata a emplaçaments públics de cada ciutat. Aquesta difusió no seria possible sense TV3, que col·labora amb l’activitat Liceu a la Fresca amb la transmissió pel 33 de l’òpera i la difusió del senyal perquè es pugui seguir simultàniament per totes les localitzacions a partir de les 22:00h.

Des de la platja de Sant Sebastià de la Barceloneta Carolina Rosich i Jofre Font conduiran la transmissió, explicant l’argument i detalls per entendre millor l’obra i, a la vegada, conversant amb el públic que segueix l’obra des d’allí. Com a novetat, prèviament a l’emissió, el 33 obrirà la seva programació a les 21.30 en directe, des de la Platja de Sant Sebastià, on els presentadors donaran pas el capítol del programa Òpera en texans dedicat a La traviata.

En aquest capítol es compara la l'òpera de Verdi, amb la pel·lícula Pretty Woman, ja que es basen en la mateixa història. Aquesta edició està gravada íntegrament a Sant Sadurní d'Anoia i la comarca del Penedès en plena verema. Alfredo i Violeta robaran el cor de l'audiència com ho fan Richard Gere i Julia Roberts. I finalment, el brindis més famós actualitzat pels Jolly Jumper.

La ciutat de Barcelona comptarà amb dos emplaçaments per gaudir de la vetllada. La plaça del Mar-Port de Barcelona (Platja de Sant Sebastià) –espai cedit pel Port de Barcelona, col·laborador del projecte- que compta amb un aforament de 2000 persones; i el Palau Robert que habilitarà 600 cadires per veure-ho des dels propis jardins.

La participació de la Fundació Abertis i la Fundació Damm han estat imprescindibles per portar a terme aquest projecte.

El Gran Teatre del Liceu ja havia realitzat aquesta activitat amb anterioritat sota el nom d'Òpera a la Platja. Aquesta iniciativa, sempre de la mà de Televisió de Catalunya, ja havia permès la difusió de grans produccions com Norma -2006/07-, el recital de Josep Carreras commemoratiu dels 50 anys del seu debut al Liceu -2007/08-, Turandot -2008/09-, Doña Francisquita -2009/10-, i Carmen – 2010/11-.

La voluntat d’ambdues institucions és mantenir l’acord durant els propers anys i contribuir en la difusió operística.

Sobre 'La traviata'

La traviata una de les òperes més grans del repertori operístic mundial torna el juliol al Gran Teatre del Liceu on s’ha representat 232 vegades. El director d’escena i responsable de la coproducció Teatre del Liceu, Scottish Opera(Glasgow), Welsh National Opera (Cardiff), i Teatro Real (Madrid) és David McVicar, que dirigeix aquest drama operístic basat en la famosa novel·la La dama de les camèlies d’Alexandre Dumas fill. La direcció musical correrà a càrrec d’Evelino Pidó, prestigiós director d’orquestra que va debutar al Liceu el passat octubre amb el mateix espectacle.

La traviata relata la història de la Violetta, una cortesana que al llit de mort recorda la seva vida. L’espectacle, un atac directe a la hipocresia de la societat, és a la vegada una exaltació a la vida a i a les virtuts humanes, com la generositat, la compassió i el sacrifici, que es veuen frustrades pel judici implacable d’una societat classista.