Notícies

Quinze anys de la reobertura del Liceu: Tots som Liceu

Barcelona, 4 de setembre de 2014 

La temporada 2014-2015 serà la del 15 aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu després de l’incendi. Per aquest motiu, el Teatre ha organitzat al llarg de la temporada un seguit d’actes d’agraïment adreçats a tota la ciutadania. 

Fa quinze anys es va inaugurar el “Liceu de  tots” i ara, malgrat les vicissituds, es vol recuperar l’esperit que ho va fer possible, recordant l’ajut rebut i agraint des del Liceu la col·laboració de tothom.  

En paraules del director general, Roger Guasch: “Necessitem recuperar l’optimisme i la mirada de futur, l’esperit del 94, on arran de l’incendi tothom va sumar esforços per fer possible el Liceu. Per això hem dissenyat el 15 aniversari sota el lema Tots som Liceu. 

Els actes han estat pensats amb una voluntat manifesta d’agraïment a la ciutat, al barri, a la societat en general, als mecenes, i també a les administracions públiques, la Societat del Liceu, els abonats i el públic en general. Sense la complicitat de tots ells no hagués estat possible el Liceu.

«Volem que sigui no només un conjunt d’actes d’agraïment, sinó també de futur a partir d’aquesta nova etapa que comencem i que estem construint un altre cop amb la necessària complicitat de tothom després d’una època de crisi econòmica que estem vivint i que també ha sacsejat un altre cop les estructures del nostre Liceu, com la de moltes altres institucions culturals» 

Els actes commemoratius tindran lloc al llarg de la temporada i discorreran en paral·lel a l’activitat programada del Liceu: 

• 15/09/2014. Gala “Catalunya aixeca el teló”. El Liceu acollirà aquesta gala on els teatres privats de Catalunya presenten la seva temporada. Els anys posteriors a l’incendi van ser un període difícil pel Teatre del Liceu, i sobretot per a mantenir la seva activitat i esperit durant la reconstrucció. Aquesta activitat artística es va mantenir i desenvolupar amb la col·laboració i amb la complicitat del sector teatral i els seus professionals. Volem agrair-los aquesta col·laboració, que va permetre inaugurar el Teatre amb la il·lusió d’haver mantingut l’esperit del Liceu durant aquests anys.

• 24/09/2014. Concert d’agraïment a la ciutadania amb motiu de La Mercè: 

L'Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu oferiran un concert el proper 24 de setembre, en ocasió de les Festes de la Mercè, a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona, gratuït i obert a tota la ciutadania. D’aquesta manera, el Liceu tornarà a trepitjar el carrer i s’acostarà a la societat, amb la voluntat de convertir-se en futurs anys en un concert de benvinguda de la temporada cultural a Barcelona. Sota la batuta del mestre Pons,  el concert serà un recorregut per alguna de les obres més emblemàtiques de l’escena musical de tots els temps.  

• 14/10/2014. Inauguració oficial de la temporada 14/15 amb La traviata.

Tot i que la temporada haurà arrancat amb Il barbiere di Siviglia, el Liceu vol recuperar la tradició de molts teatres del món d’inaugurar el mes d’octubre. En aquest cas, amb una producció de David McVicar, que el curs passat va triomfar al Liceu amb Agrippina. Per commemorar-ho s’editarà un programa de mà especial.

• 2/11/2014: Concert del Cor del Liceu a la Basílica de Santa Maria del Pi. 

En agraïment a Ciutat Vella, que durant cinc anys va patir les molèsties de la reconstrucció i s’hi va implicar, s’oferirà un programa de veus sota la direcció del nou director del Cor, Peter Burian. Els beneficis d’aquest concert aniran íntegrament destinats a la col·laboració en el projecte de reconstrucció del Teatret infantil i juvenil que hi ha a la pròpia basílica. L’any 1963, el Liceu es va vincular econòmicament en el disseny i construcció d’aquesta instal·lació situada al pati interior de l’església. Aquests espais, que es troben en l’actualitat en una situació deficient, acullen a molts infants del barri que troben en aquests espais una forma de desenvolupament de caràcter vital i humà. Així mateix, en el desenvolupament d’habilitats artístiques. 

• 19/04/2015 Gala lírica “Nous valors, Noves veus”

El Liceu, hereu del seu passat, vol mirar al futur i per aquest motiu vol consolidar la seva implicació en la potenciació de nous valors. Cal dir que el Liceu ja actua en aquest desenvolupament i mostra d’això és el ”Concurs Viñas”. S’organitzarà una gala, de la mà de la nova directora artística, Christina Scheppelmann, en la que es vol potenciar noves veus de l’àmbit nacional i internacional. La gala tindria lloc al propi Liceu. 

Amb aquest acte es clouran els actes de commemoració del 15 aniversari. No obstant, hi ha en cartera un altre acte “fora de programa”. Es tracta de recuperar una idea de la que el Liceu va ser pioner: l’Òpera a la platja. Es vol ampliar la idea i portar-la a tot el territori català. Així doncs, l’Òpera a la platja passarà a ser l’Òpera a la fresca, una altra acció per apropar el Liceu a la gent. L’objectiu és retransmetre una de les funcions de La traviata el mes de juliol. 

Fora de programa també, i remarcant la vocació social del Liceu, l’Orquestra i el Cor participaran en l’enregistrament del disc de La Marató de TV3, dedicada enguany a les investigacions de les malalties del cor. 

Per últim, com a novetat enguany els abonats disposaran d’una revista del Liceu, anomenada Obertura. És una publicació que substitueix el Full Informatiu i que s’editarà amb caràcter bimestral. La intenció és informar més i millor sobre les obres que s’hi representen, així com explicar l’activitat del Teatre més allà de l’àmbit artístic. Dirigida pel Departament de Comunicació, comptarà amb reconeguts experts i crítics i es podrà adquirir també a taquilles.