Notícies

Salvador Alemany, nou president del Consell de Mecenatge

Salvador Alemany. (Foto: Ruano Fotografia / Paco Amate)

Barcelona, 8 de setembre de 2015. Salvador Alemany és el nou president del Consell de Mecenatge del Gran Teatre del Liceu, després d’haver estat nomenat per votació unànime a la sessió ordinària del Consell celebrat avui.

Alemany, en el seu discurs davant els mecenes del Teatre, ha animat les empreses a realitzar més aportacions privades per compensar la minva de recursos públics. “Els mecenes hem de garantir la viabilitat econòmica d’un Liceu de qualitat. Hem de facilitar els contactes necessaris per fer créixer el patrocini, en un moment en que l’augment dels recursos públics és complicat”, ha afirmat el president d’Abertis.

Per aquest motiu, ha anunciat la creació d’un comitè directiu de mecenatge, integrat per entre 10 i 15 persones, que es reuniran cada dos mesos per tal d’impulsar accions concretes de captació de mecenatge, així com avaluar-ne els resultats. En la reunió del Consell d’avui, s’ha acordat modificar els estatuts per tal de donar cabuda a totes les categories de mecenes que fan aportacions al Liceu: mecenes, patrocinadors, col·laboradors, protectors i benefactors (persones físiques).

D’aquesta manera, el Consell queda constituït per 50 representants, que passaran a reunir-se dues vegades l’any en comptes d’una com passava ara. Alemany pren el relleu de Josep Vilarasau, que ha passat a ser president d’honor del Consell de Mecenatge.

Per la seva banda, Luis Herrero es manté a la vicepresidència en representació de Banco Santander. Vilarasau, que s’acomiada després de 20 anys al capdavant del Consell, ha afirmat que ara és el moment de “donar pas a noves persones i noves direccions” i ha destacat que “el programa de mecenatge del Liceu està en constant evolució, fet que ha permès créixer sobre un model de gestió públic-privat, referent per a altres teatres d’Europa”.

El president del patronat del Gran Teatre, Joaquim Molins, ha afirmat que Vilarasau “va jugar un paper clau durant la reconstrucció i que ha col·laborat en la nova formació del Consell”. “Ara ens toca dibuixar el futur i establir les bases del mecenatge per donar solidesa a aquest gran projecte que és el Liceu”, ha dit.

Roger Guasch, director general del Liceu, ha animat als mecenes a treballar conjuntament en la creació d’una xarxa de col·laboració (networking) que permeti una millor captació de recursos, consolidant aquesta branca del finançament previst en el Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-2017. Guasch ha explicat que la passada temporada 2014/15 el mecenatge va créixer un 12%, presentant una recuperació després de vàries temporades reduint l’ingrés en aquest apartat, situant-se en un valor de 5,6 milions d’euros i passant a ser el 14% del pressupost del Teatre.

Nova bonificació fiscal

El nou Consell de Mecenatge, amb el seu President al capdavant, comptarà amb un nou instrument per reforçar la captació de recursos pel Teatre. El Govern espanyol ha acceptat una esmena en els Pressupostos Generals de l’Estat de 2016, en tràmit al Congrés dels Diputats, per tal que les aportacions que facin particulars i empreses al Liceu gaudeixin d’una bonificació fiscal del 90% fins a 2019.

L’esmena, promoguda a instàncies de la direcció del Teatre, considera fet d’especial interès públic la celebració el 2019 del 20 aniversari de la reobertura del Liceu després de l’incendi, així com el bicentenari de la “societat d’accionistes”, l’embrió del Liceu. La bonificació fiscal s’estendrà durant tres anys, entre l’1 de juliol de 2016 i el 30 de juny de 2019, és a dir, tindrà ja efectes la present temporada 2015/16 i acabarà la temporada 2018/2019.

Biografia

El nou president del Consell de Mecenatge va néixer a Barcelona i és Llicenciat en Ciències Econòmiques. És president d’Abertis Infraestructuras, des de juny de 2009. Anteriorment ha estat conseller delegat de la societat des de la creació del grup. És president de Saba des de desembre de 2011.

En la seva activitat Institucional és president del Consell Social de la Universitat de Barcelona, patró de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, “la Caixa”, president de la Fundació Abertis i vicepresident del Patronat de la Fundació Privada Institut Guttmann. Anteriorment ha estat President de Creu Roja a Barcelona i president del Cercle d’Economia.

Roger Guasch, Director General del Liceu; Josep Vilarasau, President d'Honor del Consell de Mecenatge; Salvador Alemany, President del Consell; Joaquim Molins, President del Patronat; i Luis Herrero, Vicepresident del Consell. (Foto: Ruano Fotografia / Paco Amate)