Barcelona, 25 de gener de 2017. El Gran Teatre del Liceu presenta el nou cicle de concerts Off Liceu – Diàlegs musicals, una iniciativa que neix amb la intenció de sacsejar i donar veu a la creació musical arribada d’arreu del país i amb un ampli ventall estilístic. 9 compositors, 9 veus i 9 estils que reactivaran l’espai Foyer per donar cabuda a una programació complementària i alternativa a la cartellera principal del Liceu. Tres vespres que donaran una visió de la realitat musical actual de la mà dels compositors Ramon Humet, Joan Bagés i Clara Peya (16 de febrer), Lucas Peire, Albert Guinovart i Irina Prieto Botella (17 de març) i Marc Parrot, Jordi Domènech i Joan Magrané (21 d’abril). 

Nou cicle

Off Liceu – Diàlegs musicals farà un pas més enllà del format de concert tradicional i facilitarà l’acostament entre els autors, els intèrprets i el públic. Una forma d’incentivar el diàleg entre aquestes tres parts i deixar enrere les idees preconcebudes que sovint acompanyen la música contemporània.

Els tres concerts, que se celebraran els mesos de febrer, març i abril, seran una oportunitat de luxe per conèixer les últimes creacions de compositors nacionals actuals. La selecció ha volgut reflectir tres estils diferents cada vespre que s’acompanyaran de conjunts vocals i instrumentals, sempre en format de cambra, per tal de mostrar una visió polièdrica de la realitat musical actual. Un presentador s’encarregarà de conduir aquestes vetllades per tal de situar al públic en context i de generar un debat enriquidor que tregui profit de comptar amb els compositors a la sala.

La primera cita serà el 16 de febrer a les 20h i tindrà com a protagonistes Ramon Humet (Barcelona), compositor i enginyer que retrà el seu particular Homenatge a Martha Graham, basat en el poema homònim de Mario Lucarda i adaptat a nou cançons per a mezzosoprano (Marisa Martins) i piano (Rodrigo de Vera); Joan Bagés (Flix), que de la mà del duet de música contemporània suís Ums’n Jip presentarà Meta-morphe, peça referencial de la seva vessant electroacústica; i per acabar una de les compositores més prolífiques del moment, Clara Peya (Palafrugell), que presenta al piano la seva nova obra OCEANES, un homenatge a les dones a través de l’aigua que comptarà amb la veu de Sandra Sangiao i l’slide guitar i live electronics de Panxii Badii. La presentació serà a càrrec de Jaume Radigales, professor de la Universitat Ramon Llull i crític musical.

Nou cicle 2

El 17 de març l’obrirà el jove compositor Lucas Peire (Sant Cugat), artista polifacètic català que s’acompanyarà de les veus d’Eulàlia Fantova (mezzo), Néstor Pindado (baríton) i de José María Martínez (clarinet) i Àlex Rodríguez (cello) per acostar-nos la seva Oda a un llibertí; el relleu l’agafarà un dels noms imprescindibles de la música contemporània catalana, Albert Guinovart (Barcelona), que torna al Liceu per presentar la seva peça TÀNIT. Cinc cançons de desig juntament amb la soprano Marta Mathéu; i per acabar el programa, Irina Prieto Botella (Barcelona) presentarà també de la mà de Fantova, Martínez i Rodríguez Migration, una peça sobre el procés de digitalització de la informació, i Terre des hommes, projecte creat amb l’artista plàstica Mathilde Cameirao. La presentació serà a càrrec d’Albert Galceran, periodista especialista en clàssica.

La darrera nit de l’Off Liceu l’obrirà un habitual dels escenaris catalans com Marc Parrot (Barcelona), que ens acosta les dues vessants compositiva i interpretativa amb 4 peces (El jardí, El millor amic de l’home, Ressona el gong i Arkandú) que acompanyarà de la guitarra clàssica i l’stom box; programa que continuarà el multidisciplinari artista Jordi Domènech (Barcelona) amb Si vera somnia, una selecció de poemes eròtics del cançoner de Ripoll que interpretaran el baríton Toni Marsol i el Quartet Teixidor format per Irantzu Zuasti (violí), Joan Marsol (violí), Jordi Armengol (viola) i Xavier Roig (cello); el jove compositor català Joan Magrané (Reus) tancarà aquesta primera edició de l’Off Liceu amb dues peces titulades Després d’un malson i Double (Swans reflectint elefants), obres composades per a una sola veu i que interpretarà la soprano Elena Copons acompanyada del pianista Rodrigo de Vera. La presentació serà a càrrec de Mercedes Conde, directora de la Revista Musical Catalana.

El Liceu reactiva el Foyer com a espai escènic després de diverses experiències anteriors com Sessions al Foyer, un programa farcit de joves intèrprets i destinat a públic seguidor del món de la lírica i la música de cambra; Sessions golfes, un cicle en horari nocturn i programació complementària a la cartellera principal que incloïa des de cançó francesa fins a jazz o cabaret; i altres programacions centrades en òpera de cambra o en propostes dirigides al públic infantil.