Els nibelungs en cinema
Die Nibelungen
Fritz Lang
Abril 2013
Òpera

La pel·lícula
Els Nibelungs, film alemany de dues parts dirigit per Fritz Lang, estrenat el 1924 a l’Ufa-Palast am Zoo de Berlín. Aquest film es considera un punt d’inflexió en la concepció del cinema com a obra d’art, i és que Fritz Lang i el seu equip van saber combinar visualment i estètica els nous avenços tècnics en la il•luminació i en la fotografia, que sumats a una exquisida direcció artística, el doten d’una gran bellesa plàstica.

La llegenda original d’Els nibelungs, del segle XII, havia quedat eclipsada per la famosa tetralogia wagneriana; el guió escrit per Thea von Harbou que vol recuperar aquest mite primigeni és mirall i esclau del seu context històric, el duríssim període d’entreguerres alemany, i comparteix l’esperit romàntic i èpic d’aquells temps. Lang, però, focalitza el tema en la venjança i les masses desbocades, leitmotiv recorrent en la seva filmografia. Tot allò que en la primera part és noble i pur, en la segona esdevé malaltís i fosc; essent la batalla final, nihilista i violenta, el contrapunt cruel, i visionari, de la ideologia nazi, fet pel qual aquesta segona part va ser distribuïda en una versió diferent, curta i suavitzada, i amb acompanyament musical de Wagner, fet que enfurismava el seu director. 

SIEGFRIED
Per poder casar-se amb Crimilda, germana del rei Gunther, Sigfrid ha d’aconseguir vèncer la reina Brunilda, i és que aquesta dona guerrera només acceptarà per marit l’home que la derroti en combat. Gràcies a la màgia, Sigfrid es transforma en Gunther i venç Brunilda. Però durant els preparatius del doble casament, la reina descobreix l’engany i exigeix la vida de Sigfrid. Crimilda jura venjança per la mort del seu estimat i fuig.

KRIEMHILDS RACHE
Crimilda s’ha casat amb Etzel/Àtila, a qui manipula per venjar la mort de Sigfrid. Gunther i Hagen, el seu criat assassí, són convidats a un banquet, i durant la trobada els homes d'Etzel maten els soldats de Gunther. Aleshores Hagen mata el fill de Kriemhild, provocant una massacre de violència.

La música
Gottfried Huppertz (Alemanya, 1887-1937), va estudiar música a Colònia i va entrar en contacte amb el món del teatre i el cinema, on conegué Fritz Lang, que li va encarregar expressament la música per a aquest film i el següent, Metropolis. La seva composició per a Die Nibelungen va aconseguir lligar íntimament música i imatges, provocant una coreografia de llum, ritme i moviment amb efectes impressionants. És per això que es considera Huppertz un dels grans de la música per al cinema. La seva prematura mort va fer que fos, injustament, oblidat durant anys.

La restauració
La Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung ha dut a terme aquesta exemplar restauració, fruit d’anys de recerca i de la col•laboració de moltes filmoteques, entre les quals la Filmoteca de Catalunya. Die Nibelungen es presenta avui en una nova copia en 35mm junt amb la música original, interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya-JONC. Imatges i música, un espectacle total.

Abril 2013
Dissabte 27 18:30 -

Preus

39,25 €

VENDA DE LOCALITATS

 • Liceu Directe (online)
 • Ticketmaster (online/smartphone)
  902 53 33 53 
  +34 93 274 64 11 (Internacional)
  Caixers de "la Caixa"
 • Taquilles del Liceu
  C/ Sant Pau, 1 (mapa)

Durada

5 hores i 30 minuts
amb una pausa de 40 minuts