Parsifal 13/14: un viatge en el temps i en l’espai

9 de gener a les 20:00h

 

Comprar entrades

 

 

Un espectacle de Carlus Padrissa (La Fura dels Baus)

Per commemorar el centenari de la primera representació al Liceu de Parsifal, s’ha programat un espectacle al Foyer del Liceu el 9 de gener a les 20:00h. El Cercle del Liceu és l’organitzador de l’acte, que compta amb la col·laboració del Gran Teatre del Liceu.

Amb fragments de l’òpera de Wagner, s’ha creat un espectacle multimèdia de La Fura dels Baus, en el que es projectaran escenes d’algunes de les 108 funcions de l’òpera representades al Liceu i d’altres documents gràfics i audiovisuals a l’entorn de l’obra en la que hi intervendran el baríton Christopher Robertson, acompanyat al piano per Veronique Werklé.

El baix Matti Salminen, representant Gurnemanz, i el llegendari tenor català Francesc Viñas, com a Parsifal, hi tindran protagonisme a través de les imatges de l’audiovisual que Carlus Padrissa, de La Fura del Baus, ha ideat per aquest espectacle. També tindrà un protagonisme especial una gran forn on un flequer prepararà pa en directe, que juntament amb un got de vi podran gaudir els espectadors un cop acabat l’espectacle, emulant algun dels elements claus de l’obra wagneriana.

Parsifal es va estrenar l’any 1882 al Festival de Bayreuth, la ciutat alemanya on es representen des de l’any 1876 les principals òperes de Richard Wagner.

El 31 de desembre de 1913 el Liceu es va avançar una hora i mitja a la resta de teatres europeus que van estrenar Parsifal l’1 de gener perquè en el seu testament, Richard Wagner havia prohibit que es representés fora de la ciutat de Bayreuth fins 30 anys després de la seva mort.

En molts teatres europeus es va programar l’òpera per aquest dia, però al Liceu es va iniciar la representació la vigília i degut a la diferència horària (s’anava una hora avançat respecte als altres països d’Europa) el Liceu va ser la primera ciutat on es va representar per primer cop oficialment Parsifal.

La funció es va iniciar a les 22:25 del 31 de desembre de 1913 i es va acabar a les 5 de la matinada de l’1 de gener de 1914. Després de l’estrena d’aquella primera representació, al Liceu se n’han fet 108 funcions.

 

Programa:

Direcció d’escena: Carlus Padrissa (La Fura dels Baus)

 

Intèrprets:

Christopher Robertson, baríton

Veronique Werklé, piano

Xevi Ramon (forner)

Galdric Santana (campaner)

La Comissió de Música del Cercle del Liceu és l’organitzador d’aquest espectacle que compta amb la col•laboració principal del Gran Teatre del Liceu.

 

Amb la participació de:

Ópera de Colonia

Ópera Actual

Forn de pa artesà Triticum

Palau de la Música Catalana

Filmoteca de Catalunya i

Fidelio Artist Comunicació

Forn Bongard Mae

Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre

 

Durada aproximada: 1 hora.