Totes les noticies

Antonio Najarro s'acomiada al Liceu del Ballet Nacional de España

  • Basats en el flamenc tradicional però amb la mirada posada en la revisió del gènere, ‘Zaguán’ i ‘Alento’ representen el segell personal i el gir estètic i estilístic que Najarro ha donat a la institució en els seus 8 anys com a director.
  • El mestre Manuel Coves dirigeix l’Orquestra Simfònica del Vallès, que interpretarà l’obra del compositor i guitarrista Fernando Egozcue ('Alento').

© Fernando Marcos.

Barcelona, 30 de juliol de 2019. Antonio Najarro finalitza al Gran Teatre del Liceu la seva etapa de 8 anys al capdavant del Ballet Nacional de España amb dos dels seus grans èxits. ‘Zaguán’ i ‘Alento’, que es podran veure del 31 de juliol al 3 d’agost, suposen la millor representació del segell personal de Najarro i la demostració del gir estètic i estilístic que el creador ha aportat a la companyia. El mestre Manuel Coves s’encarregarà de dirigir l’Orquestra Simfònica del Vallès, que interpretarà l’obra del compositor i guitarrista Fernando Egozcue (‘Alento’).

El director de la companyia, que ja va triomfar al Liceu el juliol del 2015 amb ‘Sorolla’, assegura que des de que va començar a dirigir el BNE l’any 2011, ha tingut “un gran interès no només en recuperar el més sofisticat de la nostra cultura de dansa i el nostre repertori, sinó que he apostat per introduir noves propostes, pròpies i també de mà de grans creadors convidats, com les que portem al meravellós Teatre del Liceu a Barcelona. Zaguán i Alento representen, sens dubte, un treball personal i la meva particular visió de l’evolució de la dansa espanyola”.

© Fernando Marcos.

‘Zaguán’ i ‘Alento’ o un nou gir estètic i estilístic del BNE
Zaguán, com a lloc de transició on conflueixen diferents estances, és un ballet flamenc on diversos dels joves artistes del panorama actual, Mercedes Ruiz, La Lupi i Marco Flores, mostren el seu vocabulari, el seu estil i el seu segell personal com a creadors. Així mateix, Blanca del Rey, una de les grans dames del flamenc, ha deixat en aquest Ballet i en el repertori del BNE la seva emblemàtica coreografia ‘Soleá del Mantón’. La música de Zaguán ha estat composada pel guitarrista flamenc Jesús Torres; la dramatúrgia l’ha realitzada David Picazo; i la dissenyadora Yaiza Pinillos ha creat un elaborat vestuari de l’època, de tall tradicional, amb un complex tractat de teixits. La il·luminació correspon a Nicolás Fischtel, excepte la ‘Soleá del Mantón’, que signa Freddy Gerlache. L’escenografia ha estat dissenyada per Emilio Valenzuela.

Quant a Alento, és un viu reflex de l’estil de Najarro com a creador, així com la seva visió personal de la dansa clàssica espanyola. Un record del seu bagatge coreogràfic, inspirat en la partitura del genial compositor, guitarrista i company de viatge Fernando Egozcue, qui ha creat una música molt rítmica i plena de sensibilitat. Alento compta amb els exquisits dissenys de Teresa Helbig (ACME) i la il·luminació de Nicolás Fischtel.

© Jesús Vallinas.

Sobre el BNE
El Ballet Nacional de España (BNE), dirigit per Antonio Najarro des de setembre de 2011, és a l’actualitat el major exponent de la dansa espanyola, mostrant tots els estils del ball a Espanya en els més destacats teatres del món a través de molt diferents espectacles que abasten tradició i avantguarda, l’escola bolera, la dansa clàssica espanyola, el folklore i el flamenc en Suite Sevilla, Ángeles Caídos, Ritmos, Sorolla, Alento, Zaguán, Clásicos de la Danza Española, Bolero, etc. Una de les últimes creacions estrenades pel Ballet Nacional de España ha estat Electra, una història de fantasmes familiars, de velles querelles, d’absències ingovernables. Un mite que segueix enlluernant-nos per la seva força i la seva universalitat.   

Zaguán y Alento
Ballet Nacional de España
31 de juliol i 1, 2 i 3 d'agost

Compra ara