Totes les noticies

El Liceu arriba a 125 cinemes gràcies a l'acord amb Hispasat i la coproducció amb RTVE

  • La retransmissió de ‘L’italiana in Algeri’ serà el 18 de desembre i suposa la primera que realitza RTVE per a un directe a cinemes, juntament amb Les Films Jack Fébus
  • HISPASAT cedirà capacitat espacial al Liceu per la retransmissió de 4 òperes que es podran veure a tot Espanya i als països que cobreixen els satèl·lits de l’operador de telecomunicacions
  • L’emissió anirà acompanyada d’un programa especial amb entrevistes a Luca Pisaroni, Vittorio Borrelli, Riccardo Frizza i Christina Scheppelmann i serà presentat per la periodista cultural Eva Sandoval

Barcelona, 5 de desembre de 2018. La Fundació del Gran Teatre del Liceu i HISPASAT, l'operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions, han signat un conveni de col·laboració per a la retransmissió en directe i per satèl·lit de quatre òperes, tant en l'àmbit nacional com internacional. La propera d’aquestes retransmissions serà el 18 de desembre, quan 125 sales de cinema d’arreu d’Europa podran viure en directe l’òpera L’italiana in Algeri, de Gioachino Rossini. Es tracta d’una coproducció del Liceu amb RTVE, que lidera per primer cop la realització d’una òpera en directe a cinemes i ho farà del bracet de la productora Les Films Jack Fébus. A més, per a l’emissió s’ha realitzat un programa especial presentat per la periodista musical Eva Sandoval que acompanyarà la retransmissió amb entrevistes a l’equip artístic de l’òpera i del Teatre, Luca Pisaroni, Vittorio Borrelli, Riccardo Frizza i Christina Scheppelmann.

Retransmissió a cinemes

La retransmissió del proper 18 de desembre suposa la setena col·laboració de la distribuïdora Rising Alternative i el programa Live in Cinemas amb el Gran Teatre del Liceu, que consolida any rere any el seu projecte audiovisual a nivell internacional i contribueix a la difusió de l’òpera a nous públics i ciutats amb poca programació d’aquest gènere. L’emissió tindrà especial repercussió a Espanya, on es podrà veure a 84 sales, 25 d’elles a Catalunya. La resta de països que podran gaudir d’aquesta cèlebre òpera seran Alemanya (3 sales), Andorra, Àustria, Dinamarca (5 sales), Eslovàquia (10 sales), Holanda, Itàlia (7 sales), Portugal (2 sales), Regne Unit (6 sales), República Txeca (2 sales) i Suïssa (2 sales). El llistat complet de ciutats i cinemes on es podrà viure en directe es troben al microsite www.operaencine.es.

RTVE

Per primera vegada RTVE coprodueix i realitza una retransmissió en directe a cinemes amb el Liceu, que també compta amb la productora Les Films Jack Fébus. La realització de l’òpera preveu un dispositiu de 9 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 2 al fossat, 1 a amfiteatre i 6 a sala. A més, el públic podrà tornar a gaudir de la retransmissió quan RTVE ho emeti per La2 a nivell nacional. El grup ràdio televisiu estatal col·labora estretament amb el Gran Teatre Liceu en el foment i difusió de la seva programació musical des que van signar l’acord el passat mes de març de 2017. Aquest conveni permet que RTVE doni suport en la difusió de les activitats que organitza i promou el Liceu, com ja ho va fer en el passat amb el projecte ‘Liceu a la fresca’.

HISPASAT

Fruit del conveni signat ahir amb l'operador espanyol de satèl·lits de telecomunicacions HISPASAT, el Gran Teatre del Liceu oferirà via satèl·lit tres òperes de la temporada: L’italiana in Algeri, de Gioachino Rossini, (18 de desembre de 2018) i La gioconda, d’Amilcare Ponchielli, (7 d’abril de 2019), que es transmetran en directe a cinemes de tot el món; i Tosca, de Giacomo Puccini, (28 de juny de 2019), que s'inclou a la programació del “Liceu a la fresca”, un projecte per portar l'òpera al carrer amb la finalitat de que el major nombre possible de persones puguin gaudir d'aquest espectacle. L'acord inclou també la transmissió de Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, en el marc d'aquest mateix programa, ja realitzada el passat 16 de juny.

El Gran Teatre del Liceu és una de les institucions pioneres a nivell mundial en la difusió de l’òpera en viu als cinemes, una activitat que va començar l’any 2001 amb la retransmissió de La traviata a tota la xarxa de sales Cinesa, operador també pioner i actualment molt actiu en el camp dels continguts alternatius. Vuit anys després, el 2009, el Liceu va firmar un acord amb Rising Alternative, el major distribuïdor mundial d’òpera en circuits alternatius i que compta amb més de 2.700 cinemes afiliats en tot el món i manté acords amb institucions i festivals d’arreu. El projecte audiovisual del Liceu es va recuperar fa tres anys amb l’òpera Norma després de tancar l’acord de cessió de drets audiovisuals amb el Cor i l’Orquestra del Gran Teatre durant 10 anys.