• La proposta artística mira al futur i recorda el passat amb grans títols, grans veus i l’estrena de cinc noves produccions, tres d’elles liderades pel Liceu.
  • Les noves produccions de Turandot de Franc Aleu, que inaugura la temporada, Lohengrin de Katharina Wagner i Il barbiere de Siviglia de Josef Ernst Köpplinger es veuran per primera vegada al Liceu.
  • Doña Francisquita, amb la posada en escena de Lluís Pasqual, i Alcione, amb la direcció musical de Jordi Savall, són dues noves coproduccions amb el Teatro de la Zarzuela i l’Opéra Comique de París, respectivament.
  • Carmen de Calixto Bieito i l’Aida amb els decorats de Mestres Cabanes, dues de les produccions més emblemàtiques del Liceu amb repartiments de luxe per celebrar els 20 anys.
  • Una festa de grans veus: Anna Netrebko i Yusif Eyvazov, Javier Camarena, Juan Diego Flórez, Joyce DiDonato, Anita Rachvelishvili, Roberto Alagna, Klaus Florian Vogt, Clémentine Margaine, Gregory Kunde, Jorge de León o Myrtò Papatanasiu, entre moltes d’altres.
  • Aterra al Liceu Cavalleria rusticana / Pagliacci amb una de les produccions més aclamades de la Royal Opera House dirigida per Michieletto, les veus d’Alagna i Pankratova, i la batuta del mestre Nánási.
  • McVicar presenta La clemenza di Tito, l’última òpera de Mozart, que protagonitzen Fanale i Nurgeldiyev com a Tito, i Remigio, Papatanasiu i Goikoetxea com a Vitellia.
  • María Pagés, en coproducció amb el Liceu, presenta De Scheherazade a Yo, Carmen, un nou acostament a la gitana cigarrera que la coreògrafa despulla de folklorismes.
  • Grans èxits en matèria de dansa: torna l’English National Ballet amb la Giselle d’Akram Khan, i Les Grands Ballets Canadiens proposa un viatge des de les tenebres de l’Stabat Mater de Pergolesi fins a l’apoteosi de la Setena simfonia de Beethoven.
  • La Segona simfonia de Mahler, “Resurrecció”, serà el concert simfònic central que l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu realitzaran al Teatre dins el Memorial Pau Casals, sota la direcció de Josep Pons.
  • En aquesta línia, també s’organitzaran un seguit de concerts simfònics arreu del territori i la música de cambra agafarà un paper rellevant amb propostes il·lusionants que han sorgit de la mateixa Orquestra i que es podran gaudir tant al Teatre com a Barcelona i arreu del país.
  • Diàlegs de Tirant i Carmesina, una òpera de cambra de Joan Magrané sobre els protagonistes de la novel·la de Martorell, es podrà veure al Foyer del Teatre amb la col·laboració d’Òpera de Butxaca.
  • Dues noves produccions d’El Petit Liceu: El monstre al laberint, una òpera participativa de Dove amb la direcció escènica de Paco Azorín, i La Barcarola de Juan Pablo Mendiola, una experiència musicovisual per als més petits.
  • L’exposició “Òpera: passió, poder i política” aterra a CaixaForum Barcelona el proper 17 de setembre. Una idea original del Victoria and Albert Museum adaptada i produïda per ”la Caixa”, que, en col·laboració amb el Liceu, narra l’evolució del gènere en una experiència immersiva.
  • En el marc dels 20 anys de la reobertura, es presenten descomptes en els abonaments de fins al 25 % en butaca fixa i del 35 % en abonaments populars, unes novetats que milloren l’accessibilitat a l’òpera, al Teatre i a la nova temporada.
  • Els menors de 35 anys podran seguir comptant amb les preestrenes a 15 €, i, a més, podran adquirir entrades a un preu únic de 30 € per a tots els títols quinze dies abans de cada estrena.

Barcelona, 12 de març de 2019. El president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu Salvador Alemany, el director general Valentí Oviedo, la directora artística Christina Scheppelmann i el director musical Josep Pons han presentat avui al Foyer la nova temporada dels 20 anys de la reobertura del Teatre, una proposta artística que apel·la al renaixement d’una institució referent al sud d’Europa i un símbol del nostre país. La nova temporada també reclama el paper fonamental de l’òpera a la nostra societat amb el lema La força de l’òpera. Una força que, conjuntament amb les persones, va fer ressorgir el Teatre de les cendres el 1999.

La nova temporada 2019/20 preveu un pressupost de 48,3 milions d’euros, un increment del 3,6 % respecte de la temporada anterior, que ascendia a 46,6 milions d’euros. La proposta artística compta amb un total d’onze títols que recorden el passat i miren al futur del Liceu en una temporada d’espectaculars produccions i grans veus —deu òperes escenificades i una en versió concert de deu compositors—. La dansa continua sent un puntal del Teatre amb tres ballets de referència, que se sumen als sis concerts i recitals, vuit espectacles d’El Petit Liceu i activitats al Foyer, que contempla un nou projecte d’òpera de cambra amb Diàlegs de Tirant i Carmesina de Joan Magrané basat en els protagonistes de la novel·la de Joanot Martorell sota la direcció d’escena de Marc Rosich, així com la programació habitual de l’Off Liceu i Les cambres del Liceu.

Una festa de l’òpera on es podran veure cinc noves produccions amb la participació del Gran Teatre del Liceu, tres de les quals són liderades pel Teatre i que s’estrenaran mundialment la propera temporada, com és el cas de Turandot de Puccini. Després de la recordada inauguració el 7 d’octubre de 1999, el Liceu es vesteix de gala per inaugurar, amb una nova Turandot del videocreador Franc Aleu, un títol que rememora la història i mira al futur amb una proposta high-tech sota la direcció musical del mestre Josep Pons. Una inauguració per recordar amb les millors veus: Iréne Theorin i Lise Lindstrom —que debuta al Liceu— com a princesa Turandot, i Jorge de León i Gregory Kunde com a Calaf. El Liceu també capitaneja dues noves coproduccions: Lohengrin de Wagner sota la direcció d’escena de Katharina Wagner, besneta del compositor —un projecte conjunt amb l’Òpera de Leipzig que compta amb les veus de Klaus Florian Vogt i Evelyn Herlitzius—, i la proposta de Josep Ernst Köpplinger d’Il barbiere di Siviglia de Rossini amb la coproducció de l’Staatstheater am Gärtnerplatz (Munic) i el Théâtre Capitole (Toulouse).

Maqueta de la nova producció de 'Turandot'.

Les grans veus, un referent en la història del Teatre, seran un leitmotiv en aquesta celebració de la reobertura del Liceu, un símbol amb més de 170 anys d’història. D’aquesta manera, Anna Netrebko, Juan Diego Flórez, Javier Camarena, Roberto Alagna, Yusif Eyvazov, Joyce DiDonato, Clémentine Margaine, Anna Pirozzi, Anita Rachvelishvili, Angela Meade, Yonghoon Lee, Myrtò Papatanasiu, Evelyn Herlitzius, Klaus Florian Vogt, Iréne Theorin, Roberto Alagna, Elena Pankratova, Carmela Remigio i Varduhi Abrahamyan, entre molts d’altres, pujaran a l’escenari durant la temporada dels 20 anys per compartir amb el públic moments únics i irrepetibles. També és el cas dels directors d’escena i els musicals amb Henrick Nánási, Philippe Auguin, Patrick Summers, Josep Pons i Jordi Savall, des del punt de vista musical, i Damiano Michieletto, David McVicar, Katharina Wagner, Calixto Bieito i Lluís Pasqual, des del punt de vista escènic. Aquest últim dirigeix una nova producció de Doña Francisquita d’Amadeu Vives, en coproducció amb el Teatro de la Zarzuela de Madrid, on s’estrenarà el proper mes de maig, i que arribarà al Liceu el novembre del 2019 amb les veus de María José Moreno, Elena Sancho Pereg, Celso Albelo i Airam Hernández, sota la batuta d’Óliver Díaz. Alcione de Marin Marais és l’altra nova coproducció que s’estrenarà per primera vegada a Espanya el maig del 2020. Louise Motay proposa una posada en escena imaginativa que beu de les arts del circ per presentar-nos aquesta tragédie lyrique sota la batuta de l’internacionalment reconegut Jordi Savall, que dirigirà una òpera escenificada al Liceu. En aquesta ocasió, serà la primera vegada que es podrà veure aquesta òpera barroca al Teatre, coproduïda amb l’Opéra Comique de París.

Alcione (© Vincent Pontet)

Una nova temporada, la dels 20 anys de la reobertura del Liceu després del devastador incendi, que també repassa algunes de les produccions més emblemàtiques del Teatre, com és el cas de l’òpera Aida de Verdi, l’òpera més representada al Liceu —456 vegades—, que torna amb la posada en escena més recordada pel públic i els abonats, i que compta amb els mítics telons de l’escenògraf Mestres Cabanes. La direcció musical la lidera Gustavo Gimeno amb les veus d’Angela Meade, que debuta al Liceu, Anna Pirozzi i Clémentine Margaine, que també cantarà el seu aclamat rol de Carmen amb la posada en escena de Calixto Bieito. Patrick Summers n’assumirà la direcció musical amb les també veus destacades d’Anita Rachvelishvili, que debuta al Liceu, i Varduhi Abrahamian. Un muntatge icònic que fa vint anys que es va estrenar, l’estiu del 1999 a Peralada, i que no només s’ha pogut veure al Liceu sinó també en grans escenaris internacionals.

La temporada d’òpera comptarà, a més, amb Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni i Pagliacci de Ruggero Leoncavallo en una gran producció de la Royal Opera House, la Monnaie, l’Opera Australia i The Göteborg Opera. Una doble proposta de Damiano Michieletto per als dos títols més emblemàtics del verisme en la qual el director italià barreja els dos títols amb recursos visuals, així com incursions d’alguns dels personatges de Cavalleria rusticana a Pagliacci i viceversa. El mestre Nánási serà l’encarregat de la part musical amb les veus de Roberto Alagna i Elena Pankratova. David McVicar també se suma a aquesta temporada amb La clemenza di Tito de Mozart, l’última òpera del compositor, que només s’ha vist 25 vegades en la història del Liceu. La producció d’aquesta opera seria va ser creada pel Festival d’Aix-en-Provence el 2011 i arriba al Liceu amb les grans veus de Paolo Fanale i Dovlet Nurgeldiyev com a Tito, i Myrtò Papatanasiu, Carmela Remigio i Vanessa Goikoetxea com a Vitellia, sota la batuta d’Auguin. Joyce DiDonato encarnarà Semiramide de Rossini amb Levy Sekgapane com a Idreno, una parella de luxe per a aquesta òpera basada en una peça de Voltaire i que es va veure per última vegada al Liceu el 2005.

(© ROH / Catherine Ashmore)

El simbolisme de la Segona simfonia de Mahler, “Resurrecció”, serà l’epicentre de la part simfònica amb un únic concert al Liceu com a emblema d’esperança, d’il·lusió renovada, com l’au fènix que ressorgeix de les cendres. Estrenada el 1885, és la primera simfonia del compositor austríac que incorpora cor i veu solista, en aquest cas, la de Chen Reiss com a soprano i la de Karen Cargill com a mezzo. L’Orquestra del Teatre, dirigida pel mestre Josep Pons, també farà un conjunt de concerts simfònics arreu del territori per fer partícip tothom del 20è aniversari del Liceu. La festa continuarà amb Les cambres del Liceu, que agafarà un paper rellevant la temporada del 20è aniversari amb més de vint propostes il·lusionants sorgides de la mateixa Orquestra, que no només s’emplaçaran al Liceu, sinó que també es podran veure en escenaris de la ciutat de Barcelona i arreu del país.

Els concerts i recitals s’acompanyen de les millors veus amb el concert d’Anna Netrebko i Yusif Eyvazov —concert fora d’abonament—, Juan Diego Flórez i, després de l’èxit a Peralada i a la inauguració de temporada amb I Puritani, el recital de Javier Camarena. Com sempre, per Nadal petits i grans podran gaudir dels somnis de sorra amb el Conte de Nadal de Charles Dickens —amb la música i piano d’Albert Guinovart— i la 57a edició del Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas que, com cada any, descobreix les veus de la lírica del futur.

Dansa

Aquesta nova temporada el Liceu presenta tres ballets de tres companyies aclamades internacionalment amb el retorn de l’English National Ballet dirigit per Tamara Rojo, que va encisar el públic el 2015 amb El llac dels cignes. Aquest 2020 torna amb la Giselle del coreògraf Akram Khan, que reimagina en clau contemporània aquest ballet clàssic amb la partitura de Vincenzo Lamagna, que recrea la partitura original d’Adolphe Adam. La relectura de Khan ha estat premiada com un dels millors espectacles coreogràfics europeus, i en el muntatge compta amb l’escenografia i el vestuari de Tim Yip, col·laborador del cineasta Ang Lee. El Liceu, seguint amb el seu compromís amb la dansa, presenta una nova producció de la coreògrafa María Pagés, que estrenarà De Scheherazade a Yo, Carmen, creació reconeguda com un dels millors espectacles de flamenc contemporani del moment i que compta amb la dramatúrgia d’El Arbi El Harti. María Pagés interpreta en aquesta coreografia els dos personatges principals com a dues dones que caminen sense por, orgulloses de les seves identitats sexuals i deslligades dels convencionalismes folklòrics. Les Grands Ballets Canadiens, dirigits per Ivan Cavallari, és l’última de les tres propostes, amb un programa doble que ens porta des de la foscor de l’Stabat Mater de Pergolesi amb la coreografia d’Edward Clug fins a l’apoteosi de la Setena simfonia de Beethoven d’Uwe Scholz.

Giselle (© Laurent Liotardo)

Servei educatiu i El Petit Liceu

Després d’estrenar dues noves produccions la temporada 2018/19, El Petit Liceu segueix renovant-se amb propostes que contemplen totes les franges d’edat, en línia amb la reestructuració del Servei educatiu anunciada el maig del 2018. La temporada 2019/20 proposa dues produccions pròpies. La primera és La Barcarola de Juan Pablo Mendiola, que respon a la sensibilització musical dels més menuts a través de la veu humana, l’evolució que aquesta segueix des del seu estat natural fins a la veu lírica. Aquesta proposta, que es podrà veure al Foyer el mes de maig, juga no només amb la part musical sinó que hi incorpora altres arts, com ara l’escenografia, la interpretació i les arts plàstiques, entre d’altres. Aquest espectacle s’ubica en el creixement inicial de l’infant, al principi de l’educació reglada, dels 3 als 5 anys.

La segona nova producció és El monstre al laberint de Jonathan Dove, una òpera participativa que posa en contacte el món professional, l’amateur i l’educatiu fent-los participar en un muntatge escènic que contempla l’experiència artística i el creixement personal. Aquest nou espectacle, que s’inicia amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, va destinat a una franja d’edat adolescent que s’inicia a partir dels 12 anys. La rellevància d’aquest espectacle i la importància dins la remodelació del projecte educatiu del Liceu és que no només atorga un paper rellevant a l’espectador, sinó que posa al centre de la proposta els alumnes dels centres educatius que participaran activament a l’espectacle des de l’inici del projecte fins a les quatre representacions al Liceu. Projectes similars han marcat la diferència arreu d’Europa, com, per exemple, a l’Orquestra Simfònica de Londres (LSO), la Berliner Philharmoniker, el Festival d’Aix-en-Provence i, recentment, el Festival Grec. El monstre al laberint es podrà veure al Liceu amb la posada en escena de Paco Azorín i la participació de l’Orquestra del Conservatori del Liceu, el Cor Bruckner Barcelona i la Coral Càrmina.

El Petit Liceu es completa aquesta temporada amb un total de vuit espectacles, apostant, com sempre, per hits com Els músics de Bremen de Poire Vallvé, La petita flauta màgica i Allegro Vivace de Joan Font (Comediants). A més, es mantenen els dos nous espectacles més recents: El jove barber de Sevilla de Danilo Rubeca en coproducció amb ASLICO (Associazione Lirica e Concertista)-COMO i Mans a l’òpera de Xavi Mateu. El Liceu també manté el seu compromís amb IT Dansa, la jove companyia de l’Institut del Teatre sota la direcció de Catherine Allard, que presentarà quatre coreografies al Teatre-Auditori Sant Cugat: Kaash, The prom, In memoriam i Whim Fractured Fairytale.

Altres activitats del 20è aniversari

La nova temporada no només comptarà amb la programació del Teatre sinó que es preveuen altres activitats complementàries que irradiaran òpera sobre Barcelona. “Òpera: passió, poder i política” és una exposició original del Victoria and Albert Museum, en col·laboració amb la Royal Opera House, sobre l’evolució de l’òpera des dels seus orígens fins a l’actualitat a través d’una experiència immersiva. El Gran Teatre del Liceu col·labora amb ”la Caixa” en la producció d’aquesta gran exposició que ja ha passat per Londres i que arriba a CaixaForum Madrid i CaixaForum Barcelona el 25 d’abril i el 17 de setembre, respectivament. L’exposició és la primera que explora l’òpera a gran escala i que transporta l’espectador a vuit estrenes en vuit ciutats europees, i explica la interrelació amb el paisatge social, polític i cultural de les ciutats en les quals van ser creades. Fruit de l’estreta col·laboració entre ”la Caixa” i el Gran Teatre del Liceu, “Òpera: passió, poder i política” incorporarà, per a l’exhibició als centres CaixaForum, l’àmbit de Barcelona i l’estrena en el Teatre de l’òpera Pepita Jiménez d’Isaac Albéniz el 1896. Una mostra de la Barcelona del modernisme, un moment clau en la nostra història cultural.

Recompte d’activitat de la temporada 2019/20

El número de funcions de la temporada 2019/20 augmenta lleugerament respecte la present temporada. En xifres globals de programació, la temporada 2019/20 té un total de 31 títols amb 128 funcions, un títol menys que la present temporada però amb un increment de 2 funcions. La presència de dansa es manté amb 3 ballets i 14 funcions, exactament igual que la present temporada. En l’apartat d’òperes, la 2019/20, compta amb 10 títols i 92 funcions, respecte els 13 títols i 95 funcions de la 2018/19. En matèria de recitals i concerts es redueix el número de títols de 9 a 8 i es faran les mateixes 10 funcions de la present temporada. L’aposta per les activitats al Foyer, en canvi, ha fet que s’augmenti de 7 a 10 títols. D’altra banda, El Petit Liceu manté els 8 títols de la temporada però augmenta considerablement les funcions, que passen de 52 a 66 comptant també les del Teatre-Auditori de Sant Cugat.