Barcelona, 30 de gener 2020. El director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, ofereix una pinzellada sobre el que ens espera per a les properes temporades. Les propostes que vindran de la mà d'Àlex Ollé, artista resident, i alguns dels principals noms del panorama internacional, posant el focus també en els artistes locals i amplificant l'experiència del Liceu amb l’ajut d’altres disciplines
"L'òpera és un gènere en procés d'una lenta decadència, perquè hi ha poques novetats en el repertori, perquè la gent a priori veu l'òpera com una cosa llunyana i perquè hi ha poca regeneració de el públic", afirma Garcia de Gomar. En aquest context, el Liceu necessita reconnectar amb el públic, i, en aquest nou projecte artístic, la solució passa per presentar a l'escenari els problemes de la societat d'avui: la violència de gènere, la crisi mediambiental, l'esclavitud contemporània, les diferents maneres d'estimar, les fronteres i els nous reptes tecnològics... L'òpera no pot ser un gènere absent a aquesta problemàtica. Amb aquesta premissa, el Teatre es proposa l'objectiu no només d'entretenir i gaudir-ne, sinó que aposta per una programació amb un conjunt d'activitats complementàries que en el seu conjunt siguin una invitació a pensar i créixer. D'aquesta manera, el Gran Teatre de Liceu camina cap a un centre de les arts on el subjecte principal serà l'òpera, però en el qual també confluiran altres disciplines. "En una societat líquida i plena de factors canviants, el Liceu serà una fàbrica d'infinites preguntes on l'interrogant serà el símbol permanent. L'òpera vista com un manual per a la vida i el Liceu una acadèmia de les emocions i les passions humanes", conclou el director artístic en aquest avanç de programació.
Alguns dels eixos que vertebren el projecte són:
- Alex Ollé, artista resident. Assessor artístic durant 4 anys, que s'afegeix a la taula co-creativa on participen el director general, Valentí Oviedo; el director artístic, Víctor Garcia de Gomar i el director musical, Josep Pons. Un espai per debatre una proposta de programació de títols, veus i directors escènics i musicals. Amb aquesta iniciativa, el Liceu ha vençut la programació d'autor i personalista per tendir a una taula de treball on la proposta queda enriquida per la mirada de cada participant. La participació artística d'Ollé es resumirà en 4 títols d'òpera, 1 per temporada, dos d'ells seran reposicions i els dos restants noves produccions. En el primer cas, podrem veure al Liceu el revival de Norma produïda per la Royal Opera House, amb les veus de Marina Rebeka i Sonia Yoncheva. El nou títol que defensarà al Teatre serà Lady Macbeth de Msensk de Xostakóvitx amb la direcció musical de Josep Pons.
- Teatre amb tradició de grans veus. "Tenim compromisos perquè tornin Anna Netrebko, Javier Camarena, Sonia Yoncheva i molts d'altres", garanteix el director artístic en aquest avanç. Les grans veus vindran tant en recital com en propostes escèniques, un clar exemple que ajuda a visualitzar des de molts punts de vista el que es proposa el Teatre és La flauta màgica de Mozart amb Gustavo Dudamel, Javier Camarena com a Tamino i Núria Rial com a Pamina, qui també debutarà al Liceu. Aquesta serà una producció de la Dutch National Opera.
- Universals locals o locals universals. Carlus Padrissa, Àlex Ollé, Calixto Bieito…artistes internacionals que el teatre recuperarà. Aquests talentosos directors, entre molts altres artistes del nostre país, "van créixer amb nosaltres, però ens hem perdut part del seu viatge", afirma Garcia de Gomar, "són prescriptors de la posada d'escena internacional i el seu futur, per tant, necessitem que tornin i siguin reconeguts a casa seva". En les properes temporades es podrà veure Karl V de Krenek amb Padrissa i l'escenografia de Lita Cabellut, amb també la direcció musical de Josep Pons, el mestre titular de l'Orquestra i Cor de Liceu. Víctor Garcia de Gomar afegeix en aquest eix que "volem mostrar aquestes propostes internacionals però un pas endavant en aquest camí seria poder liderar-les en un futur. El món ha de sentir que Barcelona prescriu algunes de les noves generacions".
- Incorporar mirada d'artistes plàstics. En aquest viatge cap al centre de les Arts, el Liceu aposta per les mirades sensibles i premonitòries de cap a on va l'estètica, la societat i el món. Els artistes plàstics i visuals també tindran el seu lloc al Teatre. En la programació futura ja consta Wozzeck signat per William Kentridge en la producció de Festival de Salzburg amb Matthias Goerne com a protagonista.
- En aquest nou projecte artístic liderat per Víctor Garcia de Gomar, també coexistirà l'important eix de la dansa. En les properes temporades veurem com es consoliden els 3 títols amb la condició de poder comptar amb música en directe i al menys una companyia major.
El patrimoni musical cal recuperar-lo i crear-lo, també serà una assignatura del Liceu en aquest nou període, "serà important trobar la cadència de programació d'aquests eixos perquè la temporada quedi equilibrada artística i econòmicament", comenta de Gomar. "Hi ha un gran interès per apostar per la música contemporània, utilitzarem no només la sala gran sinó altres espais com el Foyer de Teatre. La temporada que ve, com ja vam anunciar, vam presentar la producció escenificada de Lessons in Love and Violence de George Benjamin que coproduïm amb la Royal Opera House i altres teatres d'òpera ".
Aquest nou cicle de Teatre es compromet amb la "qualitat y equilibri" que anuncia el seu president Salvador Alemany i amb la il·lusió de contemporitzar una institució que s'acosta als 175 anys d'història.