• La iniciativa, impulsada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, s’integra dins el Projecte Social del Teatre i compta amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”
  • Aquesta prova pilot promou la interacció i l’apropament entre la lírica i els interns mitjançant el contacte amb els artistes per generar experiències vivencials
  • El projecte també inclou una sèrie de treballs i tallers previs a les actuacions amb la participació activa dels reclusos

Jordi Nicolau, Pau Villòria, Salvador Alemany, Armand Calderó i Christina Scheppelmann.

Barcelona, 6 de juny de 2017. El Gran Teatre del Liceu i la Generalitat de Catalunya han presentat aquest matí el nou projecte de presons amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”. Una primera prova pilot que s’integra dins el Projecte Social del Teatre i que pretén acostar la cultura a tots els sectors socials i col·lectius, especialment a aquells que hi tenen dificultats d’accés.

Aquesta iniciativa forma part de les accions del Teatre adreçades a col·lectius en risc d’exclusió social i vol donar resposta a una de les missions inclosa dins els Estatuts de la Fundació del Gran Teatre del Liceu: “...promoure i executar totes aquelles iniciatives que reverteixin en el foment de la potenciació de la cultura i, més específicament, de l’operística...”

La prova pilot consistirà en dos recitals en viu a dos centres penitenciaris de Catalunya: Brians 2 i Quatre Camins. Dos concerts de piano amb dos solistes que incorporen com a tret diferencial uns tallers realitzats dins les presons i previs a les actuacions que fomentaran la generació d’ambients integradors i vivencials per part dels interns. Una forma de teixir complicitats amb els serveis penitenciaris i treballar transversalment, facilitant un acostament a l’òpera i ajudant a generar entorns propicis a la rehabilitació i integració. A més, un refrigeri posterior al concert permetrà establir un contacte més directe entre els interns i els artistes amb la voluntat de crear un pont més autèntic i real entre les dues parts. Un model de participació i relació que fomenta un aprenentatge social positiu i que els aporta una experiència més vivencial i enriquidora.

Jordi Nicolau, Pau Villòria, Salvador Alemany, Armand Calderó i Christina Scheppelmann.

El secretari general de Cultura, Pau Villòria, ha destacat el valor social de la cultura com a element cohesionador i per això “la importància d’iniciatives com aquesta, que són capaces d’apropar, en aquest cas l’òpera, a un col·lectiu temporalment privat de llibertat física, però que culturalment també volem que sigui lliure, educat i culte”. Villòria ha afegit que iniciatives com el programa social del Liceu són “estratègiques per evitar l’exclusió cultural” i ha agraït també la col·laboració del Departament de Justícia i la Fundació Obra Social la Caixa per la seva implicació en aquest projecte.

Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, ha volgut agrair la disposició de les administracions en fer possible aquest projecte, un projecte clau perquè “el Liceu ha de sortir del seu perímetre, del seu entorn, per allunyar-se del tòpic elitista que acostuma a tenir l’òpera”. Alemany ha destacat també que “amb aquesta nova iniciativa ens volem diferenciar de projectes anteriors i seguir obrint el Liceu potenciant l’apropament. Un apropament a la música, a l’òpera, als artistes, a les emocions i al propi Liceu, per això portem la lírica a les presons amb recitals en directe, perquè els interns puguin sentir de primera mà aquest llenguatge universal”. El president afegia que, a més, “conjuntament hem creat una sèrie d’activitats prèvies i posteriors als recitals on poden aprendre i sentir la música conversant amb els propis artistes com a mesura d’integració i d’experiència vivencial”.

Per la seva part, el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau, ha destacat el fort compromís social de l’entitat financera a través de la seva Obra Social, “que contribueix a construir una societat millor i més justa donant més oportunitats a les persones que més ho necessiten”.

El programes artístics han estat escollits en base d’àries, romances i cançons de manera que es pugui representar un ampli ventall de gènere líric, a través de temes molt coneguts del repertori que els interns puguin reconèixer i treballar prèviament. La tria també ha estat marcada  per la vocalitat dels intèrprets i per la seva bellesa musical o sentimental, de manera que els cantants i el pianista puguin fer d’aquests recitals un moment més proper.

Jordi Nicolau, Pau Villòria, Salvador Alemany i Armand Calderó.

És el primer cop que el Gran Teatre del Liceu organitza un projecte presencial a les presons de Catalunya, però no pas la seva primera iniciativa. Entre l’any 2005 i 2008, el Teatre va promoure la difusió operística als centres penitenciaris a través de pantalles i així obrir una porta no només al Liceu de Tots, sinó a aquest art total que és l’òpera. L’elisir d’amore (22 de maig de 2005, Brians 2),  Madama Butterfly (25 de juny de 2006, Quatre Camins), i La Cenerentola (21 de gener de 2008, Brians 2) son les òperes que van retransmetre via satèl·lit i en fals directe a més de 1.000 interns.

Brians 2. De Carmen La tempranica

El 8 de juny a les 11h serà la primera experiència del projecte, amb el recital que el Liceu oferirà a Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, a un auditori preparat per 260 persones. Un concert protagonitzat pel pianista Rodrigo de Vera i les solistes Rocío Martínez (soprano) i Marisa Martins (mezzosoprano) que han seleccionat alguns dels rols femenins amb més personalitat de la lírica internacional, com Carmen de Bizet o les protagonistes de Così fan tutte o del Barbero de Sevilla de Giménez y Nieto.

El recital anirà precedit per una sèrie de tallers coordinats per l’educadora social especialitzada en música del centre. Durant els dies previs a l’actuació, els interns treballaran sobre el contingut i material aportat pel Teatre, la seva història, l’òpera, els compositors, els intèrprets... així com feines realitzades a l’escola del centre i al taller de plàstica relacionades amb la logística i preparatius del recital.

Programa artístic

“Vals”, de Roméo et Juliette (Gounod)
“Habanera”, de Carmen (Bizet)
“Prenderò quel brunettino”, de Così fan tutte (Mozart)
“Me llaman la primorosa”, de El barbero de Sevilla (Giménez y Nieto)
“La tarántula”, de La tempranica (Giménez)
“Abril” (Toldrà)
“El tra la la y el punteado” (Granados)
“Dúo de las flores”, de Lakmé (Delibes)

Quatre Camins. De Elisir al Barbiere

El 22 de juny a les 11h se celebrarà el recital a Quatre Camins, a La Roca del Vallès, amb un auditori també preparat per 260 persones. Un concert amb Rodrigo de Vera al piano i els solistes David Alegret (tenor) i Carlos Daza (baríton), en aquest cas duos, àries i romances en les quals l’amor i l’amistat són els dos grans temes protagonistes.

Seguint el format del nou projecte, aquest recital també anirà acompanyat de tallers organitzats pels educadors del centre. Uns treballs, en aquest cas, relacionats amb la difusió i divulgació del concert que s’integraran dins la ràdio interna del centre (Ràdio Aktiva), la revista (Cinquè Camí) i en l’elaboració de programes de mà i cartellera. Tot plegat, unes iniciatives que tenen la intenció de facilitar als interns arribar amb un treball de contextualització previ que els permeti gaudir més intensament de l’activitat i el recital, tot fomentant la seva participació en el procés.

Programa artístic

“Non più andrai”, de Le nozze di Figaro (Mozart)
“Il mio tesoro”, de Don Giovanni (Mozart)
“Venti scudi”, de L’elisir d’amore (Donizetti)
“Junto al puente de la peña”, de La canción del olvido (Serrano)
“Bella enamorada”, de El último romántico (Soutullo i Vert)
“Festeig” (Toldrà)
“Cançó de Comiat” (Toldrà)
“All’idea di quel metallo”, d’ Il barbiere di Siviglia (Rossini)