Totes les noticies

El Liceu participa a l'exposició 'Ópera. Pasión. poder y política' de CaixaForum Madrid

  • En el marc de la celebració del 20è aniversari de la reobertura, el Gran Teatre del Liceu col·labora amb l’Obra Social ”la Caixa” en la producció d’una mostra que arriba del Victoria and Albert Museum comissariada amb la Royal Opera House
  • Aquest ambiciós projecte es mostra per primer cop a Espanya i serà una experiència immersiva que viatja al llarg de l’evolució de l’òpera, recorrent vuit ciutats i vuit estrenes històriques
  • En l’adaptació de l’exposició al seu pas per Espanya se suma la ciutat Barcelona i l’estrena de l’òpera ‘Pepita Jiménez’ d’Isaac Albéniz, en la qual hi han treballat estretament el Liceu i l’Obra Social ”la Caixa”
© Edmund Nigel Gall

Barcelona, 6 de setembre de 2018. El Gran Teatre del Liceu estarà present en la nova temporada d’exposicions de CaixaForum Madrid dins la mostra Ópera. Pasión, poder y política entre el 26 d’abril i el 18 d’agost de 2019. L’Obra Social ”la Caixa” i el Liceu han col·laborat estretament en l’elaboració de part d’aquesta exposició que arriba del Victoria and Albert Museum de Londres i per primer cop a Espanya. Aquest espectacular projecte sobre l’evolució de l’òpera des del segle XVII fins el dia d’avui, és una experiència immersiva que fa ús de la més avançada tecnologia multimèdia i que té una autèntica posada en escena teatral que transporta l’espectador a vuit estrenes, vuit ciutats i vuit moments clau de la història d’Europa.

Una d’aquestes parades que fa la mostra és a la Barcelona del Modernisme, concretament al Gran Teatre del Liceu, on l’any 1896 s’estrenava l’òpera d’Isaac Albéniz Pepita Jiménez. Un moment clau per la nostra història cultural que mitjançant una acurada selecció de peces –entre partitures, gravats, vestits, etc- mirarà d’explicar també el moment social que vivia Barcelona, en ple auge de la indústria i la burgesia catalana.

Fragment de 'Música a les Tullerías', de Manet. © National Gallery

L’exposició

El recorregut de l’exposició comença per la Venècia de Claudio Monteverdi, el 1642, amb l’estrena de L'incoronazione di Poppea; continua pel Londres de 1711 amb l’estrena de Rinaldo de Georg Friedrich Händel; passa a la presentació de Le nozze di Figaro de Wolfgang Amadeus Mozart a Viena el 1786 i arriba a l’estrena del Nabucco de Giuseppe Verdi a Milà el 1842. El viatge continua pel París que va acollir l’estrena de Tannhäuser de Richard Wagner el 1861 i enllaça amb la Barcelona modernista que l’any 1896 va viure l’estrena de Pepita Jiménez d’Isaac Albéniz. Immediatament després, el recorregut segueix per Dresde el 1905 i la famosa Salomé de Richard Strauss per a finalitzar al Leningrad de Dimitri Shostakovitx amb l’estrena de Lady Macbeth de Mtsensk l’any 1932. Més de 200 peces confirmades, procedents de 25 museus, col·leccions i arxius internacionals, permetran explicar l’evolució del gènere, així com recórrer la vida urbana a Europa durant els últims quatre segles, amb la música com a protagonista absoluta en una experiència individual immersiva.