Totes les noticies

El Liceu presenta el protocol de prevenció sanitària

El Gran Teatre del Liceu obrirà les seves portes el proper 27 de setembre amb un protocol específic per garantir la seguretat sanitària dins del Teatre. Un programa de mesures que té la finalitat de donar compliment a la normativa del departament de Salut i les condicions específiques del procicat en matèria d’equipaments culturals. A més, el Liceu també vetlla per augmentar la sensació de seguretat de l’espectador en tot moment, des que accedeix al recinte fins que seu a la seva butaca per gaudir plenament de l’experiència operística. La companyia Bureau Veritas serà qui certifiqui el pla de mesures del Liceu, que rebrà el segell oficial un cop finalitzada la primera funció. El desenvolupament d’aquestes mesures es modificarà o s’actualitzarà adequant-se sempre a l’evolució de la situació i a les instruccions de les autoritats sanitàries.

Amb la intenció de garantir la seguretat del públic durant tota la seva estada al Liceu, el nou programa de mesures preventives inclourà des de l’ús obligatori de mascareta i gel hidroalcohòlic, fins el control de temperatura en els accessos, la desinfecció constant dels espais, la renovació permanent de l’aire, la inhabilitació del guarda-roba, i l’ús del format digital per als programes de mà. Gran part de la tasca de prevenció es focalitza també en el control de fluxos i accessos. Amb la intenció d’evitar aglomeracions que puguin posar en risc als espectadors, s’habiliten accessos sectoritzats i separats per franges horàries, es reforça la senyalística de tot el recinte per facilitar la mobilitat, es redueix al 50% l’ús dels lavabos i es limita l’ús dels ascensors.

Per evitar el moviments del públic durant els entreactes, els canvis d’escenografia es faran a teló obert, un fet únic que a més permetrà al públic descobrir com funciona la maquinària escènica del Liceu. El servei de restauració també s’ha adaptat, s’ha reduït l’oferta i només s’hi podrà accedir fent una reserva prèvia a l’accés del Teatre (punt de compra habilitat al mostrador del guarda-roba al vestíbul principal). La reserva donarà accés a una de les 21 taules del Saló dels Miralls o de les 50 de Foyer.  Les taules seran d’un màxim de 4 persones, sempre i quan siguin del mateix nucli de convivència, en el cas de que hi accedeixin parelles o persones soles, la resta de l’aforament de la taula quedarà bloquejat.


La nova circumstància i la necessitat d’aplicar mesures específiques preventives en l’accés dels espectadors al Teatre, han fet replantejar i modificar els serveis necessaris pel correcte funcionament de les representacions, d’aquesta manera, el Liceu incorpora perfils especialitzats per garantir la nova operativa de la sala. S’incrementa el personal de seguretat en cada funció, encarregats de realitzar el control d’accés i la sortida de tot el públic, així com assegurar el correcte compliment dels fluxos durant l’estada al recinte, especialment en l’entreacte. S’ha incorporat una nova figura especialitzada en prevenció que vetllarà pel compliment de les normes en tot moment (ús de la mascareta i el gel hidroalcohòlic, control de la temperatura, etc.). Aquest perfil específic estarà distribuït per tot el Teatre. Per acabar, personal intern del Servei a l’Abonat i a l’Espectador serà qui gestioni les incidències tant al vestíbul com als pisos de la sala. Cal tenir en compte que la reducció de l’aforament fa que en la majoria de les funcions, un elevat percentatge d’espectadors siguin abonats del Liceu. D’aquesta manera el Teatre espera donar un tracte personalitzat i eficient a totes les reubicacions que s’hauran d’efectuar durant les restriccions d’aforament. 

En matèria d’aforament, el Liceu està aplicant la resolució del departament de Salut del 21 de setembre per la ciutat de Barcelona. El propi Teatre aplica una variable restrictiva sobre aquesta publicació i manté el màxim del seu aforament al 50% . Actualment, el Liceu es manté a l’espera de conèixer a quin nivell de control es troba la ciutat de Barcelona, d’acord amb el darrer pla del procicat que limita l’aforament a 1000 persones en el cas que el nivell de control sigui 3, així mateix, el Liceu ha sol·licitat al departament de Cultura la possibilitat d’augmentar aquesta restricció fins el 50% del seu aforament.   

D’aquesta manera, el recital de Sondra Radvanovsky & Piotr Beczala i les dues funcions de il trovatore compten amb 1.144 entrades que garanteixen la separació entre totes les compres realitzades (dobles i individuals). En aquest primer pla d’ubicació es va prioritzar la possibilitat que els grups de contacte habitual poguessin estar junts en la compra de dues entrades. D’aquesta manera, per aquests primers tres dies de funció, el Liceu compta amb el 50% de l’aforament distribuït en 2 butaques juntes (sempre grups de contacte habitual) i butaques individuals, qualsevol de les dues opcions sempre està separada per una butaca buida entre si. Després d’aquestes últimes actualitzacions en matèria d’aforament tant del departament de salut com en la normativa del procicat en matèria d’arts escèniques, el Liceu modifica el pla d’ubicació a partir de Don Giovanni, i estabilitza el seu aforament màxim al 50% amb butaques alternes i sempre individuals, garantint no només el compliment de les mesures, sinó també  la sensació constant de seguretat per part de l’espectador. Pel Liceu és important poder estabilitzar el seu aforament i donar continuïtat a la temporada amb un procediment segur i prudent per poder gaudir d’una #CulturaSegura.

A nivell de col·lectius interns, s’han establert protocols especialitzats per cada tipus de col·lectiu, des del departament artístic, fins als tècnics, sastreria, caracterització, Cor i Orquestra, administració... En tots els casos, seran obligatòries les mesures de prevenció habituals, però cada departament haurà d’implementar també un seguit de normes específiques de la seva tasca per evitar compartir instrumental, garantir la distància, evitar aglomeracions i assegurar la correcta desinfecció del material de cada servei.    

A nivell d’inversions i despeses per habilitar totes les mesures i protocols necessaris, el Liceu ha destinat aproximadament uns 480.000€ que inclouen la compra de màquines termogràfiques, màquines d’ozó per la desinfecció, dos nous climatitzadors, equips de protecció (EPI), consumibles (gels), testos fins la data d’avui, senyalística extra en la sala, material per poder habilitar el teletreball, etc. cal tenir en compte que aquesta xifra es va modificant ja que s’hi van incloent els costos addicionals fruit de les mesures aplicades en cada producció a nivell de prevenció.

Més informació