- OPERA PRIMA, la nova línia de creació artística comunitària del Liceu, produirà una òpera de nova creació cada tres anys a través de processos comunitaris, per tal d’apropar el gènere a tots els públics
- Aquesta nova proposta forma part del programa LiceuApropa i neix amb la clara convicció d’usar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d’inclusió social a través de la cultura
- La creació comunitària implica que el barri s’insereix en tot el procés de creació artística, des de la dramatúrgia, la interpretació musical i coral i la construcció tècnica amb un diàleg permanent amb professionals de les diferents àrees. El gran repte d’aquest projecte és justament fer conviure el món professional amb la ciutadania per tal de produir una òpera de nova creació
- El Liceu estrenarà aquest primer projecte la temporada 2022/23 amb La gata perduda, una òpera co-creada amb el barri del Raval. Aquesta primera producció operística compta amb la intervenció dels veïns i veïnes de la comunitat més eclèctica de Barcelona: més de 40 nacionalitats en 1,1km2 i on es troba la major densitat d’associacionisme de la Unió Europea
- Prop de 50 associacions i institucions del Raval formaran part del projecte, que compta amb la col·laboració de la Fundació Tot Raval i la complicitat del Districte de Ciutat Vella. La presentació d’aquesta proposta també vol ser una crida per buscar complicitats i cercar nous col·laboradors que es vulguin implicar a OPERA PRIMA
- La Comissió Europea valida i recolza la iniciativa d’OPERA PRIMA, aportant fons a través del projecte TRACTION, que es constitueix en forma de consorci format per diferents socis europeus amb la missió d’apropar l’òpera a tots els públics, a través de la innovació tecnològica
Barcelona, 1 de febrer de 2021. La nova línia de creació operística comunitària del Gran Teatre del Liceu, OPERA PRIMA, produirà una obra cada tres anys que s’integrarà en la programació del Teatre amb l’objectiu de garantir l’accés a la cultura a les persones del barri com eina d’integració social i cultural. Aquest projecte es caracteritza per l’activació de processos de co-creació i de participació activa, la vertebració social del territori a través de la creació artística i la visibilització del talent humà.
El Raval serà el protagonista d’aquesta iniciativa, per ser el barri del qual forma part el Liceu i l’acull, i perquè abraça un teixit social, associatiu i cultural d’una enorme riquesa; un dels indrets més eclèctics de la ciutat de Barcelona amb una extensió d’1,1 km2 on hi conviuen més de 40 nacionalitats i és on troba la major densitat d’associacionisme de la Unió Europea. Un conjunt d’ingredients òptims per a la creació d’una xarxa veïnal amb múltiples expressions culturals, on el fet de tenir un ecosistema associatiu ordenat facilita l’acceleració del procés comunitari. En aquest sentit, per tal de buscar totes aquestes complicitats entre els diferents actors del barri, des del setembre del 2018, l’equip coordinador d’OPERA PRIMA ha estat en converses constants amb el Districte de Ciutat Vella i amb la Fundació Tot Raval. S’obria així una via de descoberta del terreny, sensibilització amb el barri, explicació del projecte i la recerca de col·laboradors. D’aquesta manera, es solidifica la missió de filar una xarxa comunitària i contribuir a que les sinergies sorgeixin. Un dels punts clau en aquest procés, que té la previsió d’allargar-se fins el primer trimestre del 2022, és la cerca d’individus o col·lectius que, tot i no dedicar-se professionalment al món cultural, puguin formar part de les diferents parts de la creació d’una òpera com són: l’escriptura musical i dramatúrgia, interpretació, i construcció d’elements tècnics i d’escena i de comunicació del projecte.
Aquest nou projecte, també contempla un equip artístic que haurà de crear conjuntament amb tot el barri una nova òpera, oferint-los l’oportunitat d’integrar-se a un programa innovador en el nostre país, ja que existeixen escasses referències d’iniciatives similars a nivell Europeu. La gata perduda serà l’òpera comunitària que inaugurarà la temporada 2022/23 del Liceu i comptarà amb un llibret escrit per la dramaturga Victoria Szpunberg a partir d’una estesa recerca bibliogràfica sobre el barri i de desenes d’entrevistes realitzades amb el veïnat del Raval, font d’inspiració clau per a l’escriptura d’aquesta ficció. La trama de l’obra, en paraules d’Szpunberg, “gira entorn d’un fet inesperat que succeeix en un dels carrers més coneguts del Raval, on es desenvolupa una trama fantasiosa que implica tot el barri”.
La composició de l’obra, encara en marxa, va a càrrec d’Arnau Tordera i també beu de les realitats musicals del barri. La partitura la dirigirà Alfons Reverté, director musical de l’òpera que comptarà amb la interpretació dels alumnes del Conservatori Superior de Música del Liceu i el Taller de Músics, entre d’altres músics. A nivell escènic, Ricard Soler n’assumeix la direcció d’escena amb una mirada sensible i oberta a la realitat del barri i que entén el concepte de comunitat com un apoderament de les persones. L’equip el completaran Adrià Pinar, escenògraf, Montse Amenós, figurinista, Miquel Àngel Raió, videocreador, Maria de la Cámara i Gabriel Paré de Cube, il·luminadors i Tuixén Benet, coreògrafa.
La creació amb el barri està implícita a cada part del procés de l’elaboració de La gata perduda amb la finalitat de promoure la vertebració social del territori a través de la creació artística i fer visible el talent. Un diàleg artístic que és i serà enriquidor per ambdues bandes – artística i comunitària- i que pretén crear una experiència transformadora per a tots els agents implicats. Precisament, aquest és el gran repte del projecte: com trobar l’engranatge en aquest lligam entre professionals de les arts i veïns i veïnes del barri que tenen experiències i sabers que poden contribuir a la producció de l’òpera.
Amb el curós treball de contacte i diàleg fet fins ara, el projecte ha detectat un gran interès a la participació i a la recerca de complicitats. El teixit associatiu que OPERA PRIMA està activant per aquest primer projecte, ja compta amb unes 50 associacions del mateix barri i persones individuals, algunes d’elles amb una clara finalitat en el projecte, i algunes altres amb l’objectiu encara per determinar, però totes elles amb intenció de vertebrar un projecte col·lectiu i enriquidor per a tots aquells que hi participin. Algunes de les associacions són la Fundació Tot Raval –com ja hem esmentat anteriorment-, el Conservatori del Liceu, el Taller de Músics, l’Escola de Músics, Xamfrà (Centre de música i escena del Raval), El lloc de la Dona: Dona Kolors i Dona Gospel, l’Escola Massana, Centre Ocupacional Sínia, Crea Dones, Estel Tàpia, Top Manta, Escola Collaso i Gil, Cor filipí Kudyapi, Androna Cultura, Associació Carabutsí, Filmoteca de Catalunya, CCCB, MACBA, Museu Marítim, Biblioteca del Raval, Arrels Fundació, Casal dels Infants, entre molts d’altres. A més, OPERA PRIMA, a través de la presentació del projecte, fa una crida activa per buscar noves vies de col·laboració amb col·lectius associats o persones que vulguin formar part d’aquesta iniciativa.
Un dels objectius cabdals per tal de fer créixer el projecte internacionalment és sumar a la vessant cultural, una capa tecnològica que incrementi l’accessibilitat i la participació ciutadana. La Comissió Europea valida i recolza la iniciativa d’OPERA PRIMA, aportant fons a través del projecte TRACTION, que es constitueix en forma de consorci format per diferents socis europeus amb la missió d’apropar l’òpera a tots els públics, a través de la innovació tecnològica.
Amb aquest objectiu comú i sota el lideratge de l’empresa basca Vicomtech, el Liceu i vuit socis de cinc països europeus s’han posat a treballar plegats per fer realitat aquesta premissa. Els partners del consorci són les empreses tecnològiques Vicomtech (project leader), CWI i Virtual Reality Ireland, els projectes artístics i comunitaris liderats per INO (Irish National Opera), SAMP (Sociedade Artística Musical de Pousos) i el Liceu; l’expertesa en projectes d’acció comunitària va de la mà de François Matarasso, i la Universitat Autònoma de Barcelona i la Dublin City University, aportant recerca i avaluació.
Amb aquesta activació amb altres projectes internacionals, el treball de co-creació que es realitzarà al barri de Raval liderada pel Liceu tindrà sinergies i interaccions amb altres treballs d’òpera comunitària que s’estan portant a terme a Irlanda (amb la Irish National Opera) i a Portugal (liderat per SAMP). Això fomentarà la internacionalització i la visibilització del projecte, a més de compartir les millors pràctiques per fer una òpera comunitària.
Per ajudar a desenvolupar totes aquestes eines tecnològiques, Oriol Pastor, director del festival d’arts digitals MIRA, també s’incorpora a l’equip assessor i col·laborador amb la voluntat de generar una estratègia digital que impliqui a diversos col·lectius en el projecte a través de les noves tecnologies.