Totes les noticies

Estrena a Espanya de 'Quartett' de Luca Francesconi

Barcelona, 15 de febrer de 2017. El Gran Teatre del Liceu acull l’estrena a Espanya de l’òpera Quartett del compositor italià Luca Francesconi i basada en l’obra homònima de 1987 d’Heiner Müller. Aquesta òpera, una de les més rellevants del repertori contemporani, es podrà veure del 22 de febrer al 3 de març sota la direcció musical de Peter Rundel, que s’encarregarà de combinar l’Orquestra Simfònica del Liceu amb la música preenregistrada i tractada electrònicament que ha generat l’IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique, Paris), un dels més importants centres d’investigació públics del món, dedicat tant a l’expressió musical com a la investigació científica. La direcció d’escena la signa Àlex Ollé, que ve d’estrenar dos muntatges a la Royal Opera House de Londres aquesta mateixa temporada, amb Oedipe, codirigida amb Valentina Carrasco i amb una nova producció de Norma.

Alfons Flores, Christina Scheppelmann, Allison Cook, Àlex Ollé i Robin Adams.

L’òpera Quartett és una producció del Teatro alla Scala de Milà, on s’hi va celebrar l’estrena mundial el 26 d’abril del 2011. La Fura dels Baus signa aquest muntatge que compta amb el vídeo de Franc Aleu, el vestuari de Lluc Castells i l’escenografia d’Alfons Flores, que a través d’una impactant caixa suspesa a l’escenari, ens transmet l’aïllament emocional dels personatges. Uns personatges que encarnen el baríton escocès Robin Adams (en el rol de vescomte de Valmont) i la mezzosoprano també escocesa Allison Cook (en el rol de marquesa de Merteuil).

Quartett és una òpera en un acte, amb llibret i música de Luca Francesconi que ens situa a París, on dos examants es troben atrapats en un joc de seducció i l'única sortida és la mort. La marquesa de Merteuil proposa una juguesca al vescomte de Valmont per seduir Cécile, la seva neboda verge; però ell prefereix el repte de captivar Madame de Tourvel, una esposa fidel. Una revisió de Les amistats perilloses que reflexiona sobre la decadència de certes classes socials. Segons el propi compositor, es tracta d’una peça per a aquells “capaços d’acceptar que cal analitzar què fem i qui som. Aquesta peça és violència, és sexe, és blasfèmia, és absència de pietat”.

El Liceu programa 5 úniques funcions de l’òpera basada en l’obra d’Heiner Müller i inspirada en els personatges de Les amistats perilloses de Pierre Choderlos de Laclos

Opera Touch

L’òpera Quartett serà també la prova pilot per al nou servei Opera Touch, una iniciativa pionera a Espanya que permet al públic viure una experiència més completa i interactiva durant la funció. Es tracta d’unes ulleres intel·ligents que faciliten tenir en el mateix camp de visió els sobretítols, el resum argumental a temps real i la informació sobre els artistes, entre d’altres. Una forma de fer més còmode i rica l’experiència de veure òpera.