• Més de 300 persones han omplert avui l’auditori del centre penitenciari de Quatre Camins en el segon recital en viu del projecte.
  • La iniciativa, impulsada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, s’integra dins el Projecte Social del Teatre i compta amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”.
  • Aquesta prova pilot promou la interacció i l’apropament entre la lírica i els interns mitjançant el contacte amb els artistes per generar experiències vivencials.
  • El projecte també inclou una sèrie de treballs i tallers previs a les actuacions amb la participació activa dels reclusos.

Barcelona, 22 de juny de 2017. El director general de Serveis Penitenciaris, Amand Calderó, i l’adjunta a la direcció artística del Gran Teatre del Liceu, Leticia Martín, han presentat aquest matí al centre de Quatre Camins el segon recital del nou projecte de presons, que compta amb la col·laboració de l’Obra Social ”la Caixa”, i que ha tingut una molt bona acollida amb més de 300 persones omplint l’auditori. Una primera prova pilot que s’integra dins el Projecte Social del Teatre i que pretén acostar la cultura a tots els sectors socials i col·lectius, especialment a aquells que hi tenen dificultats d’accés.

La prova pilot ha començat amb dos recitals en viu a dos centres penitenciaris de Catalunya: Brians 2 i Quatre Camins. Dos recitals de piano amb dos solistes que incorporen com a tret diferencial uns tallers realitzats dins les presons i previs a les actuacions que fomenten la generació d’ambients integradors i vivencials per part dels interns. Una forma de teixir complicitats amb els serveis penitenciaris i treballar transversalment, facilitant un acostament a l’òpera i ajudant a generar entorns propicis a la rehabilitació i la integració. A més, un refrigeri posterior al concert ha permès establir un contacte més directe entre els interns i els artistes amb la voluntat de crear un pont més autèntic i real entre les dues parts. Un model de participació i relació que fomenta un aprenentatge social positiu i que els aporta una experiència més vivencial i enriquidora.

És el primer cop que el Gran Teatre del Liceu organitza un projecte presencial a les presons de Catalunya, però no pas la seva primera iniciativa. Entre l’any 2005 i 2008, el Teatre va promoure la difusió operística als centres penitenciaris a través de pantalles i així obrir una porta no només al Liceu de Tots, sinó a aquest art total que és l’òpera. L’elisir d’amore (22 de maig de 2005, Brians 2),  Madama Butterfly (25 de juny de 2006, Quatre Camins), i La Cenerentola (21 de gener de 2008, Brians 2) son les òperes que van retransmetre via satèl·lit i en fals directe a més de 1.000 interns.

Quatre Camins

Aquest matí s’ha celebrat el recital a Quatre Camins, a La Roca del Vallès, amb un auditori preparat per a més de 300 persones i una molt bona acollida per part dels reclusos i treballadors del centre. Un recital amb Rodrigo de Vera al piano i els solistes David Alegret (tenor) i Rocío Martínez (soprano), que han presentat àries a solo i duos d’òpera i sarsuela que ja formen part de la cultura popular. Els intèrprets també s’han encarregat de contextualitzar el recital mitjançant explicacions didàctiques i amenes sobre les peces triades.

Seguint el format del nou projecte, aquest recital també ha anat acompanyat de tallers organitzats pels educadors del centre. Uns treballs, en aquest cas, relacionats amb la difusió i divulgació del concert que s’integren dins la ràdio interna del centre (Ràdio Aktiva), la revista (Cinquè Camí) i col·laborant amb la logística del recital, l’acomodament del públic i la distribució del programa de mà. Tot plegat, unes iniciatives que tenen la intenció de facilitar als interns arribar amb un treball de contextualització previ que els permeti gaudir més intensament de l’activitat i el recital, tot fomentant la seva participació en el procés.