20è aniversari

Seguim construint el Liceu del futur

El Gran Teatre del Liceu ha estat, és i serà el baluard de la lírica al sud d’Europa. Les seves arrels s’endinsen dos segles estretament vinculades a la societat civil de la capital catalana, que va fer néixer aquest Teatre com a model únic al continent, hereu d’una tradició que es manté fins avui i que parla de la col·laboració de tota la societat per oferir el millor espai del Mediterrani per a l’òpera. I així ha estat. Perquè la iniciativa privada és a l’ADN del Liceu des de la inauguració fins ara, en ple segle XXI. L’activitat ininterrompuda d’aquesta institució durant 170 anys el va convertir ja des de mitjan segle passat en una referència internacional.

Per l’escenari del Liceu han passat els més grans intèrprets de tots els temps i manté el compromís de continuar oferint excel·lència i qualitat artística a les generacions del futur. Aquesta característica, conjuntament amb la seva vessant social –una vocació que s’ha anat consolidant les darreres dècades– i amb la sostenibilitat econòmica, en són els trets d’identitat. Més enllà de les etiquetes, el Liceu de tots ha esdevingut realitat un cop i un altre davant les adversitats, la més recent el gener del 1994.

El mateix dia de l’incendi que el va reduir a cendres, la societat en ple va apostar per la reconstrucció immediata, tot inaugurant-se l’octubre del 1999 amb una Turandot memorable. D’això ja fa prop de vint anys, bo i continuant un llegat patrimonial sense precedents a Espanya. Perquè el Liceu es va transformar no només en el motor de la lírica al país, sinó també en escenari capdavanter per innovació, recursos i voluntat artística. L’òpera italiana, eslava, wagneriana o el bel canto romàntic han estat part fonamental d’una història que ha tingut en les grans veus el punt de referència.

L’exigent públic liceista sempre ha mostrat debilitat i una autèntica devoció per l’art dels cantants que ho donen tot, però també pels directors musicals més respectats i els directors d’escena més significatius de cada moment. I també ha estat una referència a nivell internacional per les estrenes absolutes, per apostar per allò mai vist als escenaris, per la millor sarsuela, les companyies de dansa més importants del món, els grans compositors, les propostes escèniques més trencadores.

En tres dècades, El Petit Liceu –com a Servei Educatiu– ha descobert a més d’un milió de nens els secrets de l’òpera, la música i les arts escèniques. Les noves tecnologies han fet possible, a més, que el Liceu pugui sortir de les seves parets arreu fent cultura i arribar a les cases en diversos formats, com ara el CD i el DVD, amb algunes de les produccions més significatives del repertori, així com a les sales de cinema del tot món sencer i als ordinadors, telèfons mòbils, tauletes i televisors intel·ligents a través de la xarxa.

La seva vessant divulgativa i social ha portat el Liceu i tot allò que significa a places de pobles d’arreu, centres cívics, orfeons de barri, universitats –fins i tot de l’Amèrica Llatina–; fa territori amb concerts dels seus cossos estables i amb conferències, ha estat pioner a fer accessibles les seves funcions a persones discapacitades i ha estat al costat de la gent del seu barri i de tota la societat.

Ara més que mai necessitem fer que aquesta immensa fàbrica de somnis, orgull de la nostra societat, pugui arribar als fills dels nostres fills amb tota la seva potència artística, social i cultural. El Liceu també depèn de tu. Continuem construint el futur.