Barcelona, 24 d'octubre 2022.  TV3 i Catalunya Ràdio se sumen a la commemoració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu amb dos projectes que descobreixen les interioritats i les persones que formen part d’aquest teatre d’òpera de tradició i fama mundial: Òpera prima, que viu els moments clau de la primera òpera que el Liceu fa sobre el Raval amb gent del Raval, i Històries del Liceu, que va més enllà dels llibres per saber el dia a dia de les persones que han fet possible tots aquests anys d’òpera a la Rambla de Barcelona.

Òpera prima

Estrena: dijous 3 de novembre, a les 22.45, a TV3

És creïble que el Liceu i el Raval, dos veïns que no es parlen, es posin d’acord per fer una òpera? És viable fer una òpera de gran format amb 300 persones que no saben llegir una partitura? Aquest és el repte que es marca el Liceu per commemorar els seus 175 anys d’història i TV3 hi és per convertir aquesta bogeria en una sèrie trepidant de 4 capítols: Òpera prima, dirigida per Pol Izquierdo, que segueix els moments clau de la construcció de La gata perduda, amb llibret de la dramaturga Victoria Szpunberg i partitura del músic  Arnau Tordera, la primera òpera que el Liceu fa sobre el barri del Raval, amb gent del Raval.

Òpera prima és un viatge, amb la música com a fi l conductor, que comença amb entusiasme i també amb molts dubtes, que no se sap com acabarà. Aquest és un dels reclams per a l’audiència: arribar fi ns al fi nal per saber si tot l’esforç de dos anys ha valgut la pena. I perquè el viatge sigui més apassionant, l’equip del programa ha tingut accés a llocs on fi ns ara les càmeres havien entrat molt poc: els moments d’assaig dels cantants professionals, les proves de vestuari i com s’ho fan els 300 cantaires amateurs del cor per memoritzar la partitura.

El fet que sigui una òpera on tot és nou fa que l’espectador vegi els diferents estats d’ànim pels quals passen els protagonistes; de la incertesa dels inicis a l’emoció a mesura que s’acosta la data de l’estrena. Cada capítol se centra en una fase de la construcció de l’òpera i ho fa a través de creuar diferents històries i personatges. L’objectiu és que l’espectador ho visqui com si també formés part de l’òpera.

El cor amateur és el personatge principal de l’òpera. El cor és el Raval a l’escenari i està format per 300 cantaires que formen part dels 11 cors amateurs que hi ha al barri: són el cor del projecte i l’ànima de la sèrie. Òpera prima és sobretot el refl ex de les vivències sovint difícils d’unes persones que viuen en un barri permanentment estressat i que de sobte queden completament trastocades per una òpera.

Històries del Liceu

Al 33 i a Catalunya Música

Més enllà del que diuen els llibres d’història sobre el Liceu, què se’n sap de la vida de les persones que treballen en aquest teatre d’òpera de tradició i fama mundial? I del seu funcionament, del dia a dia, de les anècdotes que ha anat atresorant i, sobretot, de les emocions compartides per tants espectadors i artistes que hi han passat durant tots aquests anys? A més de relatar la història del Liceu, el 33 explicarà tot el que de vegades s’amaga entre bambolines; el que passa abans i després d’aixecar-se el teló: les veritables Històries del Liceu, un programa dirigit per Àlex Robles i presentat per Albert Galceran, que s’estructura en 4 capítols i un d’especial dedicat a la vinculació del tenor Josep Carreras amb aquest temple de la lírica.

El programa del 33 és una producció del Departament de Programes Culturals de TV3, coproduïda per Televisió de Catalunya, El Gran Teatre del Liceu i RTVE, que compta amb la visió experta i didàctica sobre el Liceu del periodista i historiador Enric Calpena. A més, té l’aportació de personatges i protagonistes relacionats amb la vida del teatre, com ara el director d’escena Àlex Ollé, el director musical Josep Pons, el director artístic del teatre, Víctor García de Gomar, el director Domingo Hindoyán o la soprano Marta Mathéu.

Més Històries del Liceu ja es poden sentir a Catalunya Música, des de fa unes setmanes, en una sèrie documental de 16 capítols que repassa les fi tes més destacades de la trajectòria vital del Gran Teatre del Liceu i descobreix la gran quantitat de persones que han fet possible una vida tan llarga del teatre d’òpera de Barcelona.

El programa radiofònic, que s’emet els dissabtes a la tarda, de 18.30 a 19.00, està dirigit i presentat pel periodista musical Albert Galceran, amb els guions i la veu experta del professor, crític musical, doctor en Història de l’Art i col·laborador de l’emissora Jaume Radigales, que també és guionista del programa del 33.

A més de veus com Josep Carreras i Enric Calpena, que també es podran sentir al programa del 33, a la ràdio hi participaran l’exalcalde de Barcelona Narcís Serra, l’apuntador Jaume Tribó, l’historiador Lluís Permanyer, la compositora Raquel Garcia i la soprano Serena Sáenz, entre molts altres