• Aquesta patriòtica òpera de Giuseppe Verdi retorna al Liceu en versió concert després de 33 anys d’absència i sota la batuta de la italiana Speranza Scappucci.
  • L’aclamada soprano dramàtica Anna Pirozzi, el guanyador del Concurs Tenor Viñas Vasily Ladyuk i el tenor català Josep Bros completen un repartiment de luxe al servei d’aquest relat històric.

Anna Pirozzi, Vasily Ladyuk, Speranza Scappucci i Ildar Abdrazakov.

Barcelona, 4 d’abril de 2018Attila, la novena òpera de Guiseppe Verdi retorna els dies 6 i 8 d’abril al Liceu en versió concert després de 33 anys d’absència i ho farà en la mateixa data de la seva darrera representació l’any 1984. La mestra italiana Speranza Scappucci debuta al Liceu conduint aquest títol indispensable per a conèixer el jove Verdi en el context del Risorgimento italiano. El repartiment l’encapçala un dels millors baixos de la seva generació i descobert per Riccardo Muti l’any 2004 Ildar Abdrazakov, que interpretarà Attila, el temible rei dels huns. Sobre l’escenari l’acompanyaran, entre d’altres, la soprano dramàtica del moment, Anna Pirozzi en el paper d’Odabella, el tenor Josep Bros com a Foresto, el baríton Vasily Ladyuk (primer premi Concurs Tenor Viñas 2005 i premi Operalia), a més de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu.     

El relat històric d’aquesta òpera té lloc al segle V a la ciutat d’Aquilea, que és envaïda per Attila, rei dels huns. Un grup de verges sobreviu a l’atac i són retingudes per l’invasor, que queda impressionat pel coratge i bellesa d’Odabella. Tot i l’aparent submissió de la jove, ella planeja secretament assassinar Attila, mentre el seu amant Foresto pateix per una suposada traïció de la seva estimada. Finalment Odabella acomplirà amb el seu objectiu i apunyalarà i matarà el rei dels huns. Aquest relat nacionalista fou utilitzat com a símbol de la resistència dels italians davant l’invasor: «Armares l’odi de l’oprimit amb l’espasa de l’opressor», canta Odabella, la veritable heroïna de l’òpera.

Precisament Odabella té alguns dels moments musicals més brillants d’aquesta òpera, com la seva primera ària durant el Pròleg, “Allor che i fortí corrono... Da te questo or mé concesso” o la romança que obre l’acte primer, “Liberamente or piangi... Oh, nel fuggente nuvolo”. Foresto, interpretat en aquest cas per Josep Bros, gaudeix també al final del Pròleg del seu moment de lluïment amb “Ella in poter del barbaro”. I no és fins el final del primer acte que vivim l’esclat musical de l’Attila d’Abdrazakov amb el seu somni “Uldino, Uldin... Mentre gonfiarsi l’anima”.

Attila és un drama líric en un pròleg i tres actes, llibret de Temistocle Solera i música de Giuseppe Verdi. Es va estrenar per primer cop el 17 de març de 1846 al Teatro La Fenice de Venècia. A Barcelona va arribar un any més tard, el 15 de maig 1847 al Teatre Principal i no va ser fins tres anys després que s’estrenava al Liceu, el 21 de setembre de 1850. L’última representació al Teatre va ser el 6 d’abril de 1984, on s’ha fet un total de 26 vegades.

Attila, de Verdi
6 i 7 d'abril 2018

Compra ara