Totes les noticies

Jean-Christophe Spinosi torna al Liceu per celebrar l'any Monteverdi

  • ‘L’incoronazione di Poppea’, el darrer títol del “pare” de l’òpera Claudio Monteverdi, es representarà en versió concert en dues úniques funcions 
  • Els cantants Sabina Puértolas, Maite Beaumont i David DQ Lee encapçalen el repartiment de la primera òpera que va passar dels palaus als teatres i tractava fets històrics en el seu argument

Barcelona, 24 de novembre de 2017. Una de les millors òperes del primer Barroc, L’incoronazione di Poppea de Claudio Monteverdi, arriba al Liceu en versió concert i de la mà del reconegut director Jean-Christophe Spinosi al capdavant de l’Ensemble Matheus, que retornen després de l’èxit de Serse de Händel de la temporada 2015/16. Els dies 1 i 3 de desembre, les veus de Sabina Puértolas (Poppea), Maite Beaumont (Ottavia) i David DQ Lee (Neró), entre molts d’altres, donaran vida a la darrera història del “pare” de l’òpera, del qual enguany se celebra el seu 450è aniversari.  

La darrera òpera de Monteverdi fou escrita sobre el llibret de Giovanni Francesco Busenello, membre dels Incogniti, secta amb costums immorals i assot de la moral cristiana de la Sereníssima República de Venècia. Per primera vegada en el seu gènere, l’òpera canviava de registre i passava dels palaus als teatres, obrint-se a tothom i basant per primer cop el seu argument en fets històrics i no mitològics, com passava amb L’Orfeu. En aquest cas l’argument ens acostava el rebuig de l’emperador Neró envers la seva esposa Ottavia per casar-se amb Poppea, cortesana ambiciosa que acabarà esdevenint l’emperadriu de Roma. A L’incoronazione di Poppea, la música de Monteverdi es posa al servei de la sensualitat, però també d’escenes de comicitat irresistible. La partitura culmina amb el cèlebre duet d’amor «Pur ti miro, pur ti godo», no escrit per Monteverdi i atribuït a diversos compositors.

L’incoronazione di Poppea és un dramma musicale en un pròleg i tres actes, llibret de Gian Francesco Busenello i música de Claudio Monteverdi. La seva estrena absoluta va ser l’hivern de 1642 al Teatro Sancti Giovanni e Paolo (Teatro Grimano), de Venècia. Des que es va recuperar durant el segle XX, ha estat un dels títols del Barroc que més interès ha despertat. Al Gran Teatre del Liceu va arribar per primer cop el 3 de febrer de 2009, on s’hi van fer un total de 10 representacions. 

Jean-Christophe Spinosi i Ensemble Matheus

L’any 1991, Jean-Christophe Spinosi va fundar el Matheus Quartet, que evolucionà en l’Ensemble Matheus gràcies al seu desig d’innovació i contínua recerca. L’Ensemble interpreta, arreu del món, un ampli repertori que va des de la música barroca fins a la contemporània, amb instruments moderns i tradicionals. A banda, Spinosi ha treballat amb nombroses orquestres de gran prestigi a nivell mundial. Recentment ha dirigit Les Pêcheurs de perles de Bizet al Theater an der Wien de Viena, Die Zauberflöte a l’òpera d’Hamburg, Il Barbiere di Siviglia a la Wiener Staatsoper i Le Comte Ory a l’òpera de Zurich, amb Cecilia Bartoli, a banda d’haver dirigit diversos programes simfònics.

L'incoronazione di Poppea
Monterverdi
1 i 2 de desembre

Compra ara