• Le Concert des Nations dirigit per Jordi Savall interpretarà el 15 de desembre les simfonies 8 i 9 de Beethoven al Gran Teatre del Liceu, juntament amb La Capella Nacional de Catalunya, Sara Gouzy, Laila Salome Fischer, Mingjie Lei i Manuel Walser
  • A la vuitena simfonia és on es percep un enorme contrast entre els fets de la vida del compositor i l’alegria i la vitalitat d’aquesta partitura. Per contra, la novena simfonia marcava una nova categoria: la incorporació de les veus solistes i el cor en una simfonia, un fet insòlit
  • La integral de simfonies recull una interpretació que es vol revolucionària, amb criteris i instruments històrics, perquè busca retrobar el caràcter i sentit primigeni d’aquestes obres, gràcies al respecte màxim de les indicacions dinàmiques, de l’articulació i dels tempi metronòmics indicats pel mateix Beethoven, a partir del so i de la composició original de l’orquestra, tal com era en el seu temps.
  • El cicle de Beethoven dirigit per Jordi Savall ja ha visitat les sales de concert més importants d’Europa amb èxit notable de públic i crítica. Interpretar la 9a al Gran  Teatre del Liceu conclou el cicle complet de les simfonies a Barcelona—les 7 altres han estat presentades en concerts a l’Auditori de Barcelona entre 2019 i 2021
  • En aquest concert es presenta per primera vegada en públic el nou cor professional de  “La Capella Nacional de Catalunya", que es va estrenar justament en l’enregistrament de la 9ª de Beethoven en passat mes de setembre. Un nou cor professional creat a partir del nucli central del conjunt de càmera de La Capella Reial de Catalunya, on s’incorporen nous cantants joves professionals, especialitzats en les músiques històriques, seleccionats durant la primavera passada, en diverses audicions fetes a París i a Barcelona.
  • El concert compta amb el suport de Fundació Puig
  • Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, les Fondations Edmond de Rothschild i la Fundació Banc Sabadell. Le Concert des Nations té el suport del Ministeri de Cultura de la República Francesa

Barcelona, 30 de novembre de 2021. El proper 15 de desembre, Le Concert des Nations,  sota la batuta del director Jordi Savall, porta a l’escenari del Gran Teatre del Liceu la 8ª i 9ª simfonia de Ludwig van Beethoven juntament amb La Capella Nacional de Catalunya, Sara Gouzy, Laila Salome Fischer, Mingjie Lei i Manuel Walser.

Amb aquesta entrega, el mestre Jordi Savall clou la integral de simfonies de Ludwig van Beethoven, que commemoren el 250 aniversari del naixement del compositor de Bonn. El cicle de Beethoven dirigit per Jordi Savall ja ha visitat les sales de concert més importants d’Europa  amb èxit notable de públic i crítica. Interpretar la 9a al Gran Teatre del Liceu conclou el cicle complet de les simfonies a Barcelona—les 7 altres han estat presentades en concerts a l’Auditori de Barcelona entre 2019 i 2021.

 

Aquest catàleg imprescindible de nou simfonies ha transcendit com un cos únic a la història de la música, i Savall serà el traductor d’aquestes pàgines, una immersió al geni que ho va canviar tot: la música, la figura de l’artista, el públic i el món. Un vademècum inesgotable que conté totes les possibles emocions i que serveix de guia per a la vida. La integral de simfonies recull una interpretació revolucionària amb criteris i instruments històrics que busca retrobar el so original de l’orquestra en temps de Beethoven. A la vuitena simfonia és on es percep un enorme contrast entre els fets de la vida del compositor i l’alegria i la vitalitat d’aquesta partitura. Per contra, la novena simfonia marcava una nova categoria: la incorporació de les veus solistes i el cor en una simfonia, un fet insòlit, on el poema de Schiller convidava a convertir-se en un símbol de llibertat.

A més d’una oportunitat per al públic europeu, el projecte de la integral de Beethoven de Le Concert des Nations també és una oportunitat per un grup de joves, els integrants de l’Acadèmia Beethoven 250. Es tracta d’un projecte pedagògic de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, que combina màster classes i formació amb experiència practica al costat d’alguns dels intèrprets més valorats d’Europa. El cicle complet ha estat editat en dos àlbums pel segell Alia Vox. El segon volum arribarà a les botigues aquest desembre.

Amb el suport de:
Fundació Puig