Totes les noticies

La Fundació Ferrer-Salat, el Conservatori del Liceu i el Gran Teatre signen conveni de col·laboració

  • En el marc dels aniversaris del Liceu, 185è del Conservatori i 175è del Teatre, les 3 institucions col·laboren plegades per tal d’impulsar les oportunitats per a joves músics del Conservatori del Liceu en les produccions del Teatre contribuint, també, a l’excel·lència artística dels espectacles.
  • Per a la temporada 2021-22 del Gran Teatre del Liceu, els projectes que comptaran amb la participació d’estudiants o alumni del Conservatori del Liceu són: Trencanous-Jazz, El monstre al laberint, La cuina de Rossini i (Òh!)pera.
  • Trencanous-jazz, el primer espectacle fruit d’aquesta col·laboració, combina jazz i titelles per explicar l’obra clàssica de Txaikovski a través d’una mirada actual que compta amb la direcció d’escena i dramatúrgia de Joan M. Segura i direcció musical de Toni Vaquer (professor del Conservatori).
  • L’acord s’emmarca dins el projecte educatiu del Gran Teatre del Liceu, LiceuAprèn, un dels eixos estratègics del Teatre, que té com a objectiu principal adaptar l’oferta educativa al moment actual, innovant en els plantejaments artístics i pedagògics, en consonància amb la línia docent del Conservatori Liceu, que és propiciar que els estudiants adquireixin experiència professional mentre s’estan formant.

Barcelona, 24 de novembre de 2021. La Fundació de Música Ferrer-Salatla Fundació Conservatori Liceu i el Gran Teatre del Liceu firmen un acord de col·laboració que permet establir noves sinèrgies per tal d’impulsar un marc d’oportunitats per als joves creadors i músics del Conservatori del Liceu en les produccions del Gran Teatre del Liceu, contribuint així a l’excel·lència creativa i musical dels espectacles. Per a la temporada 2021-22 del Gran Teatre del Liceu, els projectes Trencanous-JazzEl monstre al laberintLa cuina de Rossini, (Òh!)pera comptaran amb estudiants o alumnis del Conservatori del Liceu gràcies al mecenatge de la Fundació de Música Ferrer Salat. Una acció que promou facilitar el trànsit cap a la professionalització i la inserció laboral dels músics, acompanyant-los en el seu trajecte artístic i descobrint el talent emergent.

Amb aquesta col·laboració, el Gran Teatre del Liceu promou espectacles de qualitat, enriquint les produccions del LiceuAprèn amb música en directe. Amb el convenciment que a través de la música, de l’òpera i de l’art podem connectar amb les emocions de les persones, el Teatre aposta per un programa educatiu que, des de valors fonamentals com són l’excel·lència, la creativitat, el respecte i l’equitat, compartits per les tres institucions, es comprometi a despertar la curiositat dels infants i joves i refermar les seves capacitats i competències. 

Trencanous-jazz

La nova producció Trencanous-jazz, que porta el segell de Joan M. Segura com a director d’escena i Toni Vaquer a la direcció musical, agrupa jazz i titelles per embolcallar el públic infantil (a partir de 5 anys) d’una experiència sensorial immersiva que revisa l’obra clàssica de Txaikovski. La posada en escena fusiona l’ensemble de jazz, format per deu músics del Conservatori Liceu, amb els tres intèrprets de titelles (que manipulen entre 10 o 12 titelles d’unes dimensions considerables). Els arranjaments musicals han estat realitzats per estudiants i antics alumnes del Centre Superior de la Fundació Conservatori Liceu.

Pel que fa a l’argument de l’obra, tracta sobre les aventures de la Daniela i la seva mare, la Sra Drossel per trobar la nou més dura del món, la nou Karakatuk. Aquest serà el repte si volen salvar en Pirli del conjur que li ha fet la reina dels ratolins. La Daniela, una noia valenta i decidida, acabarà convertida en un trencanous de fusta, però no deixarà mai de ser qui és i qui vol ser. 

Projecte educatiu del Gran Teatre del Liceu

L’acord s’emmarca dins el projecte educatiu del Gran Teatre del LiceuLiceuAprèn, un dels eixos estratègics del Teatre, que té com a objectiu principal contribuir a reforçar les actituds i aptituds d’infants i joves que es generen a través de la música i les arts, i en ple 2021, fent-ho adaptant l’oferta educativa al moment actual, innovant en els plantejaments artístics i pedagògics. LiceuAprèn treballa en tres grans línies: en la creació i producció d’espectacles adreçats als infants i joves; en un programa de formació ampli i divers quant a destinataris, continguts i formats; i en vincles de col·laboració amb diferents institucions amb finalitats d’inclusió, de col·laboració, de formació, de recerca i d’innovació.  

Fundació Música Ferrer-Salat 

Creada l’any 1982 per Carles Ferrer Salat, la Fundació de Música Ferrer-Salat neix per impulsar el Premi Reina Sofia de Composició Musical, una plataforma per assegurar que les obres dels nostres compositors siguin interpretades, reconegudes i escoltades.La Fundació basa les seves actuacions en la difusió de la música i la consideració de l’ensenyament musical com un element fonamental en la formació de persones, així com pedra angular del progés social. Al 1998, Sergi Ferrer-Salat accedeix a la presidència de la Fundació i fins a dia d’avui amplia progressivament el seu marge d’actuació. La Fundació s’implica no només en la recerca de l’excel·lència, sinó en un ferm compromís amb la filantropia i el mecenatge, ara més necessaris que mai. Les beques Ferrer-Salat, posades en marxa el 2010, en col·laboració amb el Conservatori Superior del Liceu han anat creixent en nombre i dotació fins arribar a més de 78 beques anuals que es concedeixen en l’actualitat. Les beques estan pensades per assegurar el talent dels joves que es formen per ser protagonistes del món musical del futur.

Fundació Conservatori del Liceu 

La Fundació Conservatori Liceu és una institució cultural i pedagògica, dedicada a l’ensenyament i la difusió de la música en tots els estils i tots els nivells educatius, i que té com a missió la continuació de l’activitat iniciada l’any 1837 amb la societat privada Liceo Filarmónico Barcelonés. La Fundació, la directora de la qual és Maria Serrat, s’ha consolidat a través dels anys com un exemple d’institució educativa i artística d’iniciativa privada sense ànim de lucre, nascuda de la societat civil i amb una clara vocació de servei públic. De la mateixa manera, la institució té una decidida vocació de mecenatge i filantropia en l’educació, i la difusió de la música com a eina per al desenvolupament humà.

La participació d’estudiants i alumnis del Centre Superior Liceu en aquestes produccions compleix un dels principis educatius del Conservatori, la formació dels estudiants en activitats interpretatives i creatives que els permetin adquirir experiència en condicions anàlogues a la vida professional i aproximar-los a la seva futura activitat artística. S’ incentiva tant la participació dels estudiants en activitats pròpies o les realitzades en espais externs a través dels convenis existents amb altres entitats, com la promoció de projectes personals que sorgeixen de la dinàmica interna entre els alumnes.