Totes les noticies

La Royal Opera House presenta nova òpera de George Benjamin

Barcelona, 31 de gener de 2017. La Royal Opera House Covent Garden anuncia l’estrena mundial de la nova òpera encarregada a George Benjamin, Lessons in Love and Violence, el proper 10 de maig del 2018. El Gran Teatre del Liceu participa en aquesta coproducció que arribarà a Barcelona al març del 2021 i que també compta amb la participació de la  Dutch National Opera d’Amsterdam, l’Staatsoper Hamburg, l’Opéra de Lyon, la Lyric Opera of Chicago i el Teatro Real de Madrid.

Aquesta nova obra segueix el mateix model de la darrera òpera del compositor, Written on Skin, que va ser un èxit internacional i també va comptar amb la col·laboració de 6 teatres d’òpera de 5 països diferents. Des que es va estrenar l’any 2012, Written on Skin ha conquerit l’escena internacional i se n’han fet més de 80 representacions, entre els quals es trobava el Liceu (16 de març de 2016), amb 5 produccions diferents (i una sisena que s’estrenarà l’any vinent als EEUU), nombroses retransmissions per canals televisius i d’internet, i també se n’ha editat un CD i un DVD.

 

George Benjamin al Liceu

La directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, ha destacat la il·lusió de participar activament en aquesta nova òpera de Benjamin, que de la mà de Crimp, demostrarà “la sensibilitat i força musical i dramàtica d’ambdós creadors”. Scheppelmann ha assegurat que “el futur de l’òpera depèn de l’èxit de les noves òperes que es puguin afegir al repertori. Esperem que aquesta en sigui una altra”.  

George Benjamin torna a treballar amb el dramaturg britànic Martin Crimp, que ja va escriure el text de la seva òpera Into the Little Hill (representada per primer cop a Londres l’any 2009 al Linbury Studio, la sala de teatre contemporani de la Royal Opera House) i que més endavant també escriuria el llibret de la seva primera òpera de llarga durada Written on Skin, estrenada al Festival d’Aix-en-Provence el mes de juliol del 2012 i a la Royal Opera House el març del 2013.

Kasper Holten, director d’escena i director artístic de la Royal Opera House fins el proper mes de març, ha dit: “Recordo estar assegut a Aix-en–Provence la nit que vam estrenar Written on Skin i sentir que tots els presents estàvem profundament commoguts i impressionats perquè alguna cosa especial acabava de succeir. Vivim en una època en què valors com la qualitat i el coratge sovint es troben sotmesos a una gran pressió, i ha estat increïble veure com aquestes virtuts triomfaven en la mesura en què aquesta obra d’art ha viatjat per tot el món a una velocitat sense precedents en la història operística moderna”.

Holten afegeix: “Agraeixo infinitament al George que juntament amb en Martin Crimp estigui escrivint la seva nova òpera cabdal per a nosaltres, al Covent Garden, i sis teatres d’òpera més de renom internacional. Les converses que he tingut amb en George i el Martin sobre aquesta nova obra han estat, de bon principi,  un viatge fascinant. Crec que han trobat una temàtica extraordinària i li han donat un tractament absolutament original, i estic convençut que serà una vetllada musical memorable. Estic expectant per veure el resultat d’aquell viatge quan estrenem a la Royal Opera House”.

Barbara Hannigan (Ⓒ Antoni Bofill)

Inspirat per les escenes de ràpid moviment, i els personatges vulnerables i complexes del teatre isabelí, aquesta nova òpera de George Benjamin i Martin Crimp analitza quin és l’espai, si és que n’hi ha algun, que dóna cabuda a l’amor i als afectes humans dins la perillosa maquinària del poder.

Un rei, forçat a escollir entre l’amor i el pragmatisme polític, pren una decisió terrible i permet que una guerra civil esclati al seu país. La seva pròpia muller i el seu fill es posaran en contra seu de manera implacable, però més endavant, quan el fill rebi les primeres lliçons bèl·liques sobre realpolitik i l’ús quirúrgic de la força acabarà duent a terme– malgrat la seva intenció de restaurar la pau-  un acte terrible de violència davant de la mare.

Igual que amb Written on Skin, George Benjamin dirigirà totes les representacions a la Royal Opera House.

La directora d’escena britànica Katie Mitchell treballarà un cop més amb George Benjamin, després d’haver dirigit les estrenes mundials de Written on Skin. A la Royal Opera també ha dirigit Clemency and Parthenogenesis i Lucia di Lammermoor. L’escenografia i el vestuari aniran a càrrec de Vicki Mortimer, col·laboradora de Katie Mitchell amb Written on SkinLucia di Lammermoor.

El repartiment inclourà la soprano canadenca Barbara Hannigan, la qual va crear el rol central d’Agnès a Written on Skin.  S’hi sumarà el baríton francès Stéphane Degout; el tenor britànic Peter Hoare; el baríton hongarès-romanès Gyula Orendt; i el tenor britànic Samuel Boden. El cast també inclourà la soprano britànica Jennifer France, el baix- baríton islandès Andri Björn Róbertsson, i la mezzosoprano canadenca Krisztina Szabo.

 

Calendari de representacions

10, 12, 15, 18, 24, 26 de maig 2018
The Royal Opera House, Covent Garden

25, 27, 29 de juny i 1,3,5 de juliol 2018
Dutch National Opera, Amsterdam

7,10, 13, 17, 20 d’abril 2019
Hamburg State Opera

14, 16, 18, 20, 22, 24, 26 de maig 2019
Opéra de Lyon

Temporada 2020/2021 – Estrena nord-americana
Lyric Opera of Chicago

Març 2021
Gran Teatre del Liceu, Barcelona

Abril/Maig 2021
Teatro Real, Madrid