Les Obsessions

La veu del Liceu 01

L'espiral en la creació

Des de la vessant artística, aquesta temporada 2020-21 us presentem una programació que trenca amb les anteriors. Ofereix un guió i un relat; un fil conductor que relliga cadascun dels títols d’òpera, dansa i concerts simfònics.  
Article
Víctor Garcia de Gomar

Director artistic del Gran Teatre del Liceu

Comparteix l'article

Vols rebre les novetats? Subscriu-te

Si el Liceu pot ser entès com una Acadèmia de les emocions i passions humanes i l’òpera el pretext per a somniar, aquest format discursiu té vocació d’aprofundir i reflexionar sobre la condició humana i les seves preocupacions. 

El continu de la temporada serà doncs, l’obsessió: entesa com l’estat d’una persona dominada per una idea fixa i persistent que no l’abandona. Quantes vegades comprovem el despertador per agafar un vol de matinada? Quantes vegades hem de comprovar que la porta de casa està ben tancada a la nit? Quin va ser l’impuls de Claude Monet per pintar 250 vegades els mateixos nenúfars del seu jardí de Giverny? 

En la seva translació en el món de l’òpera entrem en una magnífica galeria de personatges que trobarem durant aquesta temporada: un Don Giovanni com a depredador sexual obsessiu amb la condició femenina; un Alfredo com a estereotip de l’amant ardent a La traviata; el dolor d’un Hoffmann obsessionat per triomfar en l’amor però que només trobarà consol en el geni creatiu a Les contes d’Hoffmann; un malvat Jago que intriga per destruir un gelós Otello; Tannhäuser que busca la redempció; una parella com Mimì i Rodolfo que cerca tornar a un passat més feliç a La bohème; un professor Higgins maquinant per convertir Eliza, la florista del Convent Garden en una dama al musical My Fair Lady, o una Lucia de Lammermoor que, com a flor trastornada, no cedeix en l’impuls d’estar amb el seu estimat. 

Al costat d’aquests suggeridors individus, convidem a una sèrie de Veus que miraran d’amplificar l’experiència de la creació com a camí terapèutic i rehabilitador. Davant dels traumes, l’art té un paper determinant, sent l’obra reparadora pels mateixos artistes i també curativa per a la comunitat. Aquestes sis Veus ens ajudaran a cartografiar l’obsessió: Luis Rojas Marcos (psiquiatre), Chiharu Shiota, Louise Bourgeois i Laia Abril (artistes visuals), Joan Margarit (poeta) i Nuccio Ordine (filòsof). Acompanyats per aquestes personalitats analitzarem la semàntica del subjecte obsessió. 

En aquesta època post-COVID serà el moment de les insinuacions, el símbol, el gest, el silenci i la idea poètica. Com a venedors de felicitat, aquesta temporada és una promesa de gaudi, però alhora de reflexió, creixement i futur.  

 

Davant dels traumes, l’art té un paper determinant, sent l’obra reparadora pels mateixos artistes i també curativa per a la comunitat.

Artistes convidats

Chiharu Shiota

Artista Visual

Hereva d’Ana Mendieta i de tota una generació d’artistes feministes de principis dels anys setanta, Chiharu Shiota treballa amb el seu cos com a espai d’intervenció fent performances que tracten amb obsessió sobre la vinculació a la terra i el passat. Coneguda per les seves instal·lacions amb la llana com a material principal, els seus tramats generen una barreja entre atracció onírica i fascinació hipnòtica. 

Louise Bourgeois

Artista, escultora i gravadora

Protagonista única del panorama artístic del segle xx, l’obra de Louise Bourgeois se situa entre el surrealisme, l’expressionisme, la psicoanàlisi i el feminisme. El seu treball es vertebra en una mena de recerca emocional, una manera d’escriure compulsivament el seu passat, tot reivindicant la seva identitat femenina. Bourgeois visita amb obsessió les fòbies i fílies que marquen la seva existència.

Joan Margarit

Poeta

Joan Margarit és el poeta viu més llegit de la literatura catalana. Ha escrit tota la seva obra directament en les dues llengües, català i castellà. Els premis més importants que li han estat concedits són el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya, Premio Nacional de Poesía, Premio Iberoamericano de Poesía Pablo Neruda, Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana i Premio Cervantes. Per a Margarit hi ha dos moments importants en la poesia, el del naixement del poema a l'interior del poeta i el de la seva arribada a l’interior del lector o la lectora desconeguts. 

Laia Abril

Artista i fotògrafa 

Ànima sensible, Laia Abril és una artista multidisciplinària que treballa amb fotografia, text, vídeo i so. Després de llicenciar-se en periodisme a Barcelona, es va traslladar a Nova York per centrar-se en la fotografia, on va decidir començar a explicar històries íntimes que plantegen realitats inquietants i ocultes relacionades amb la feminitat, la sexualitat, els trastorns alimentaris i la igualtat de gènere. La seva col·lecció d’evidències visuals, auditives i textuals revela una sèrie sorprenent de desencadenants socials, estigmes i tabús sobre temes encara massa invisibles.

Víctor Garcia de Gomar ens explica la temporada 20/21

Comparteix l'article

Vols rebre les novetats? Subscriu-te

Temes: El Liceu de les Arts

Continua fent scroll per veure el següent article

Load next