Totes les noticies

L'excel·lència musical de Beethoven, Strauss i Händel a l'ONU

  • L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la batuta de Josep Pons protagonitzarà el tradicional Concert dels Drets Humans el proper 9 de desembre a Ginebra
  • La cita, organitzada per la Fundació Onuart i produïda per MEDIAPRO, reivindicarà la Pau entre els pobles i retrà homenatge a les víctimes dels recents atemptats terroristes a Europa
  • El vincle entre les Nacions Unides i el Liceu s’origina amb el mestre Pau Casals, qui fou violoncel·lista del Teatre i compositor de l’himne de l’ONU com a símbol universal de Pau
  • El mestre Josep Pons renova com a director musical del Liceu fins a la temporada 2021/22 després de la comissió executiva celebrada ahir

(© Antoni Bofill)

Barcelona, 17 de novembre de 2017. La música uneix pobles, llengües i cultures, i el Gran Teatre del Liceu, com a referent líric internacional, deixarà el seu testimoni en el Concert dels Drets Humans del proper 9 de desembre a la seu de les Nacions Unides a Ginebra, que es retransmetrà internacionalment gràcies a la producció de MEDIAPRO. El Liceu s’obre i abraça el món en una data que esdevindrà clau per la Simfònica i el seu director musical Josep Pons, una cita per reivindicar la Pau entre els pobles i homenatjar, especialment, les víctimes dels recents atemptats terroristes a Europa, sense oblidar els de Barcelona i Cambrils. El concert, organitzat per la Fundació Onuart i presidit per la cúpula de l’artista Miquel Barceló, comptarà amb un excel·lent programa musical amb obres de Beethoven, Strauss i Händel. En la passada edició, més de 40 països van retransmetre un concert que any rere any reivindica l’esperit d’enteniment i unió de les cultures a través de la música.

La cita s’iniciarà amb la música de Georg Friedrich Händel, ciutadà del món. Un alemany format a Itàlia, que va conèixer la fama a Anglaterra, on va estrenar, precisament, “Ombra mai fù”, ària d’obertura de l’òpera Serse el 1738. La mezzosoprano xinesa Huiling Zhu interpretarà aquesta peça, una de les melodies més conegudes i adaptades del compositor que parla de l’harmonia entre la naturalesa i l’home.

La humanitat també la trobem en els Lieder de Richard Strauss, la seva última composició el 1948 a l’edat de 84 anys, quatre últimes cançons que es podrien entendre com el seu testament musical. Vier letze Lieder (Les quatre últimes cançons) amb poemes de Hermann Hesse -Frühling (Primavera), September (Setembre), Beim Schlafengehen (En anar a dormir)- i un quart poema de Joseph von Eichendorff -Im Abendrot (El Crepuscle)- versen sobre la mort i el destí. Tot i que Strauss no va poder assistir mai a l’estrena d’aquestes cançons,  es van convertir, des del primer moment, en un dels passatges més sensibles i sublims de la seva música. La soprano canadenca Erin Wall serà l’encarregada de posar-li veu sota la cúpula de l’artista Miquel Barceló.

Però qui més va entendre aquest llenguatge universal, adreçat a la humanitat sencera, va ser Ludwig van Beethoven  que, amb el cant de joia de la novena simfonia, va convidar-nos a unir els homes i les dones en un cant a l’esperança. La seva Setena simfonia en La major, que es podrà escoltar en aquest concert únic de l’Orquestra Simfònica del Liceu amb el seu director musical, també apunta aquesta idea. Una apoteosi de la dansa, com la va definir Wagner. Un cant a la Humanitat sencera, a unir-se amb la força de la música, l’únic art capaç d’unir fronteres, de trencar murs i d’arribar als sentits i als sentiments de la condició humana.

Pel Gran Teatre del Liceu i especialment per a la seva Orquestra Simfònica, la primera en crear-se a Espanya, és un honor poder protagonitzar aquest concert a la seu de les Nacions Unides a Ginebra, un vincle forjat pel mestre Pau Casals, violoncel·lista del Gran Teatre amb 20 anys d’edat, i a la vegada compositor de l’himne de les Nacions Unides, estrenat el 24 d’octubre de 1971, al mateix temps que l’ONU li entrega la Medalla de la Pau. Una relació que no passa per alt en aquesta data tant assenyalada.

El Concert dels Drets Humans , que es retransmet internacionalment des de la seu de les Nacions Unides per MEDIAPRO, es va iniciar el 2014 on ja va prendre gran rellevància internacional per reivindicar els drets humans a nivell mundial. Els dos últims anys Daniel Barenboim ha dirigit la West-Eastern Divan Orchestra sota la cúpula de Miquel Barceló a la seu de l´ONU a Ginebra. Juan Diego Flórez i Pretty Yende també van protagonitzar el concert que va iniciar aquesta iniciativa el 2014,  amb la Harmonia Symphony Orchestra dirigida per Pablo Mielgo.

Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu

L’Orquestra Simfònica del  Gran Teatre del Liceu és l'orquestra més antiga d´Espanya. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko. Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana.

Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre. Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999-2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

Josep Pons

Considerat com un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons (Puig-reig, 1957) ha construït forts lligams amb orquestres com Gewandhauss de Leipz ig, Staastkapel le de Dresden, Orchestre de Paris,  City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic, The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen o BBC Symphony  Orchestra, amb qui ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Des del 2012 és el director musical del Gran Teatre del Liceu i és també director honorari de la Orquesta y Coro Nacionales de España. Ha estat director  titular i artístic de la Orquesta Ciudad de Granada i va ser fundador de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure de Barcelona i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Va ser director musical de les cerimònies olímpiques Barcelona 92. L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministerio de Cultura i és acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts. Ha enregistrat més d’una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi i per a Deutsche Grammophon, havent obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Academie Charles Cross, Diapasson d’Or, Choc de la Musique. Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i aquesta temporada hi dirigirà les produccions Tristan und Isolde de R. Wagner i Roméo et Juliette de C. Gounod.

Fundació ONUART

La Fundació ONUART es va establir el 2007 per un important grup de grans empreses espanyoles i el Ministeri d'Afers exteriors d'Espanya amb l'objectiu de promoure un vincle més estret entre l'art contemporani i les organitzacions internacionals, recolzant la idea que l'art és un poderós motor en el desenvolupament i la promoció de les societats. Al mateix temps, la fundació se centra en la promoció dels Drets Humans en atorgar-li un paper destacat a l'Art en la seva protecció. El 2008, ONUART va promoure la creació de la peça d'art més important i innovadora existent a les Nacions Unides; la famosa Cúpula de Miquel Barceló. En promoure aquesta obra d'art, la Fundació també va obtenir el recolzament per renovar completament la Sala XX al Palais des Nations a Ginebra. El resultat d'aquest gran esforç és que les Nacions Unides van reconèixer la gran tasca realitzada anomenant la Sala com la Sala dels Drets Humans i de l'Aliança de Civilitzacions. Gràcies a aquesta nominació, les Nacions Unides van recompensar la Fundació Onuart donant valor a les seves idees i iniciatives. L'art dóna un plus a les activitats desenvolupades a la Cambra. La Fundació ONUART organitza des de l'any 2014 el Concert dels Drets Humans al Palais des Nations. Es duu a terme en aquesta Cambra pel significat de la Sala simbolitzant la unió de la música i la pintura a favor de l'enteniment polític entre les nacions.

Mediapro

El Grup MEDIAPRO ocupa una posició capdavantera en el sector audiovisual europeu. El Grup està compromès amb la innovació en tots els seus àmbits d'activitat i en la cerca de nous llenguatges audiovisuals. Productor i distribuïdor de continguts, amb 45 seus en 4 continents, abasta activitats des de l'enginyeria tècnica a la gestió de drets esportius, prestació de serveis tècnics, producció cinematogràfica, disseny i producció d'espais museístics, transmissió de senyals, disseny i producció de canals temàtics i consultoria de màrqueting. Ha treballat amb directors com Woody Allen, Oliver Stone, Jean Jacques Annaud, Roman Polanski, Fernando León de Aranoa o Isabel Coixet. El suport a la cultura és un referent constant en el Grup MEDIAPRO que es manifesta a través de diversos projectes entre els quals en destaquen tota l'activitat museogràfica i expositiva que es duu a terme des de la divisió Mediapro Exhibitions. A partir d'una sèrie d'èxits aclaparadors en museografia esportiva Mediapro Exhibitions ha ampliat el seu camp d'acció entrant en altres àmbits com la ciència, la gastronomia, l'arquitectura i l'art. A partir d'un llenguatge nou, contemporani i tecnològic, MEDIAPRO està liderant diversos projectes culturals d'abast mundial sota un denominador comú: sorprendre, connectar i seduir el públic més enllà de la seva condició social, geogràfica o cultural.