VERS LA LLUM

22 juny 2020

Sons clàssics i creació contemporània, al Palau de la Música dins del Festival Grec

El Palau de la Música és l'escenari, però també un dels protagonistes, d'aquesta proposta singular que es mou entre el concert i la performance a tres temps. Comença amb música, i més concretament amb una peça de les obres més conegudes de Mozart. És la Simfonia núm. 41, en Do major, KV 551, també coneguda amb el nom de “Júpiter”, una al·lusió al caràcter triomfal, solemne i majestàtic d'una composició que porta el nom del déu de déus de la mitologia romana. És la darrera de les simfonies que va compondre del geni de Salzburg i escrita l’any 1788 és considerada un paradigma de les simfonies clàssiques.

Després d'aquesta primera pàgina, serà el moment d'escoltar Eulàlia Valldosera, una artista de Vilafranca del Penedès formada entre Barcelona i Holanda que el 2002 va guanyar el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya. HA format part dels certàmens internacionals d’art contemporani més prestigiosos com a representant artística del nostre país. Molt sovint són instal·lacions, performances i accions en les quals la llum té un paper preponderant. No crea tant utilitzant o produint objectes concrets, com interactuant amb els mateixos espectadors. La percepció humana és un dels elements amb els quals treballa i practica el que ella mateixa anomena "arqueologia psíquica", convertint el seu cos en una mena de receptor capaç de llegir els missatges implícits en espais carregats de memòria. Ho farà al Palau de la Música on, partint dels moments de foscor que hem viscut o estem vivint, utilitzarà l'arquitectura i els elements decoratius que omplen el recinte per connectar amb el passat, fer una lectura del comportament de l'espècie humana al nostre planeta i potser parlar-nos sobre el futur que ens espera... Llum i paraula són elements fonamentals d'una mena de cerimònia sensible i poètica que convida a l'autoconeixement i, a la vegada, busca la sanació.

La tercera part de la sessió continuarà amb la interpretació d'una de les obres més conegudes de Beethoven, la Simfonia núm. 5, en do menor, op. 67, una peça estrenada a principis del segle XIX de caràcter heroic i tempestuós. Les primeres notes de la composició s'han associat tradicionalment a la idea del Destí que truca a la porta, encara que no hi ha cap prova que efectivament aquesta fos la intenció d'un compositor que va escriure la música en el moment que els seus problemes d'audició es feien especialment severs. L'elecció de la peça coincideix amb la celebració de l'Any Beethoven, que commemora el 250 aniversari del naixement del compositor.

Interpreta la música d'aquest programa l'orquestra del gran teatre de La Rambla que, una formació amb prop de 170 anys d'història que és una de les més antigues i prestigioses de l'Estat. La dirigeix, des de l'any 2012, Josep Pons, un director nascut a Puigreig que és un dels més destacats de la seva generació. Ha treballat amb formacions diverses i té una llarga discografia, a més d'haver estat fundador de l'Orquestra de Cambra del Teatre Lliure de Barcelona (ja desapareguda) i de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

  • Durada total aproximada 1h 15m

Fitxa artística

Ensemble de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Josep Pons, director
Eulàlia Valldosera, artista i mediadora

Una producció del Gran Teatre del Liceu.
Any Beethoven 2020

En col·laboració amb:

juliol 2020

20dilluns21:00

Informació d'interès

Programa

W.A. Mozart
Simfonia núm. 41, en Do major, KV 551,”Júpiter”

Eulàlia Valldosera
Performance

L. van Beethoven
Simfonia núm. 5, en do menor, op. 67