• La 3a edició d’aquest projecte que compta amb el suport d’Endesa i la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa” s’emmarca en les celebracions del 20è aniversari de la reobertura del Gran Teatre del Liceu
  • El projecte ‘Liceu al Territori’ ha incrementat en un 71% el nombre de persones –un total de 3.125- que han assistit a una òpera al Liceu, moltes d’elles per primer cop, a partir de les conferències gratuïtes a 75 poblacions
  • ‘Liceu a la Fresca’, projecte catalitzador de Liceu al Territori, compta amb 4 emplaçaments de retransmissió a Barcelona i visita per primer cop Andorra i grans ciutats com Madrid, Sevilla, Bilbao, Granada o Màlaga, entre d’altres
  • El Liceu lamenta la recent pèrdua del seu expresident Joaquim Molins i li dedicarà les funcions d’Il trovatore i la retransmissió en directe de Liceu a la Fresca
  • Televisió de Catalunya retransmetrà en directe a tot Catalunya des de l’Arc de Triomf i amb la presentació de Carolina Rosich i Jofre Font  
  • RTVE emetrà també en directe a través de La2, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d’Eva Sandoval a tot l’Estat 
  • La nova producció d’Il trovatore serà la protagonista de la nit, amb un repartiment encapçalat per George Petean, Tamara Wilson i Piero Pretti

Foto de família amb els municipis de Liceu a la Fresca 2017 (© Antoni Bofill)

Barcelona, 14 de juliol de 2017. El proper 21 de juliol a les 22h, 166 municipis de tota Espanya retransmetran en directe la nova producció d’Il trovatore de Verdi a espais públics i a la fresca gràcies al suport d’Endesa i la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”. Es tracta de la primera vegada que el Liceu expandeix el seu projecte a tot l’Estat, incrementant en un 37,1% la participació de municipis respecte l’edició anterior (que comptava amb 121 municipis). Unes dades que constaten el model d’èxit d’un projecte que promou i potencia la cultura amb la clara vocació de difondre l’activitat operística i musical arreu del país i sota el paraigua del Projecte Social.

El Gran Teatre del Liceu vol expressar el seu condol per la mort del seu expresident Joaquim Molins que va deixar el càrrec el passat 17 d’octubre de 2016 per motius de salut. Molins, que va arribar a la presidència el març de 2013 i que actualment formava part del Patronat com a vocal de la Generalitat, vas ser el primer president de la societat civil, presidència que va deixar de ser rotativa entre les administracions. Durant els 3 anys de mandat, Joaquim Molins va liderar amb èxit la implantació del Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-2017 amb l’objectiu de donar sostenibilitat econòmica al Teatre, i va mantenir i reforçar la qualitat artística, preservant el projecte musical i desenvolupant la funció social del Teatre.

Salvador Alemany (© Antoni Bofill)

El Liceu és el primer teatre d’òpera del món que treballa el territori de forma proactiva i directa mitjançant el projecte Liceu al Territori. Un programa que potencia l’assistència de nous públics al Teatre amb xerrades amenes i accessibles per nombrosos municipis de Catalunya i que enguany ha viscut un creixement exponencial, portant un total de 3.125 persones (increment del 71% respecte la temporada 15/16, que va tenir un total de 1.820) al Teatre, la majoria per primer cop, gràcies a aquestes conferències gratuïtes que s’han celebrat a 75 poblacions de Catalunya (increment del 134% respecte les 32 de l’any anterior). Liceu al Territori treballa per desprendre el públic d’idees preconcebudes sobre l’òpera i perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, i així seguir construint el Liceu de Tots.

Hores d’ara, un total de 166 municipis del territori espanyol -149 a Catalunya- s’han adherit al Liceu a la Fresca, una iniciativa que permetrà que 72.000 persones gaudeixin a l’aire lliure de la producció Il trovatore dirigida per Joan Anton Rechi. D’aquests municipis, 71 viuran aquesta experiència per primera vegada. Llocs tan emblemàtics com l’Arc de Triomf de Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, l’esplanada situada davant del Museu Guggenheim de Bilbao, la Plaça dels Jurats de Girona, Escaldes-Engordany d’Andorra, CaixaForum Sevilla, la Plaça Esteve Cuito de Lleida, el Paseo del Salón de Granada, el Parc del Mar de Palma de Mallorca o la Plaza del Estaño de Las Palmas de Gran Canaria, entre d’altres, seran l’escenari per a apropar l’òpera a la ciutadania.

Mapa Liceu a la Fresca 2017 (© Jordi Català)

El projecte compta amb la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”, que ha estat l’encarregada de l’extensió, també per primera vegada, del projecte en el territori espanyol, en concret en les ciutats de Bilbao, Sevilla, Málaga, Granada, Valladolid, Santiago de Compostela, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria i Palma de Mallorca.

Roger Guasch (© Antoni Bofill)

El Liceu manté quatre localitzacions a Barcelona i aposta per l’Arc de Triomf per segon any consecutiu com a emplaçament principal del projecte. La Plaça Salvador Seguí i el Centre Cívic Sant Martí mantenen la seva confiança al projecte. I com a novetat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat al Liceu a la Fresca en la seva aposta per treballar estretament amb el Liceu i ha decidit implantar una quarta pantalla a la Plaça Major de Nou Barris i que podrà acollir gairebé 1.000 persones. Es tracta d’una iniciativa que vol connectar el comerç i la cultura de la ciutat i que s’emmarca dins l’Estratègia de Reforç i Projecció del Comerç.  

 

Televisió de Catalunya i Televisión Española col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal a tots els municipis. A més, el canal 33 emetrà aquella mateixa nit un programa especial amb la representació d’Il trovatore des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), com ja es va fer en l’emissió de la temporada passada i presentat per Carolina Rosich i Jofre Font. Al mateix temps, La2 ho farà amb el senyal cap a tot l’Estat a través del programa El Palco, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d’Eva Sandoval de Radio Clásica. Es preveu una audiència acumulada entre tots dos de més de 350.000 persones. Ambdues cadenes de televisió mantenen una relació d’anys amb el Gran Teatre del Liceu, amb els respectius convenis que promouen la difusió de les activitats que organitza el Liceu, especialment en programes de televisió i ràdio amb contingut cultural. 

La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i Mezzo i es realitzarà amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 6 a platea i 1 robotitzada al 3r pis.  El Liceu treballa per millorar la qualitat de la gravació adaptant-se a les últimes tecnologies i a nous models de càmeres que ofereixen la possibilitat d’experiències com aquesta. El Liceu continua apostant per consolidar i fer créixer el seu projecte audiovisual a través de retransmissions en directe, no només en el cas de Liceu a la Fresca sinó internacionalment, amb dos retransmissions al cinema per temporada, una forma d’apropar l’òpera i el Liceu arreu del món.

 

Salvador Alemany (© Antoni Bofill)

La col·laboració d’Amics del Liceu

La renovació del conveni entre Amics del Liceu i el Teatre ha permès recaptar aquest any pel projecte Liceu a la Fresca 25.490€.  Un total de 142 socis han recolzat aquesta iniciativa inclosa dins de territori. En el marc d'aquest conveni, ambdues entitats mantenen la línia de col·laboració per tal d’incentivar les donacions entre el públic de Catalunya.

Amb aquest canvi de model iniciat el gener de 2016, Amics del Liceu s’emmiralla amb altres associacions d’amics de teatres d’òpe­ra a nivell europeu i internacional, la tasca essencial de les quals és donar suport econòmic a l’activitat de les seves institucions. Un model de col·laboració que ha demostrat ser tot un èxit entre les principals institucions culturals d’arreu del món.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Nova producció, Il trovatore

Una altra novetat del projecte serà la producció Il trovatore de Verdi que es podrà veure al Liceu a la Fresca el 21 de juliol. El director d’escena Joan Anton Rechi prepara una producció en la qual “Los desastres de la Guerra” de Francisco de Goya serveixen d’inspiració per la posada en escena, que ha volgut donar protagonisme especial a l’artista aragonès i a la ciutat on es va pintar la sèrie de gravats. Goya, interpretat per Carles Canut, esdevé un espectador d’excepció de la història d’Il trovatore, i inclús un personatge més, un narrador o trobador que amb els seus pinzells va desgranant aquesta tragèdia d’amor, venjança, guerra i mort. La figurinista Mercè Paloma i el vídeocreador Sergio Gracia han treballat de la mà de Rechi per tal d’ambientar la història de Cammarano i Bardare en un context de batalla que “aporta més versemblança a la història”.

Un repartiment de luxe encapçala aquesta coproducció del Liceu i l’Ópera de Oviedo, que en la seva terna protagonista compta amb el baríton George Petean com a Comte de Luna, la soprano Tamara Wilson com a Leonora o el tenor Piero Pretti com a Manrico, tots ells sota la batuta del mestre Daniele Callegari. Il trovatore ens situa a Saragossa, on som testimonis de l’enamorament del trobador Manrico i Leonora. El comte de Luna, que també la pretén, va perdre el seu germà petit segrestat per Azucena, mare de Manrico. Aquesta és capturada pel comte i torturada; Manrico intenta salvar-la, però és capturat. Leonora intercedeix davant el comte oferint-se ella mateixa com la seva dona, però acaba suïcidant-se. Aleshores Luna mata Manrico, i Azucena revela, poc abans de morir també, que el trobador era el germà perdut del comte.

Homenatge a Joaquim Molins

Com a senyal de condol per la mort de l’expresident del Gran Teatre del Liceu, Joaquim Molins, el Teatre li dedicarà l’estrena i totes les funcions de la nova producció d’Il trovatore a partir del 17 de juliol, i també la representació de Liceu a la Fresca que retransmetrà en directe aquesta òpera per tot l’Estat.

Amb el suport de:

Associació col·laboradora:

Amb la col·laboració de: