[[{"fid":"12720","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Barcelona, 8 de maig de 2019. Coordinat per la Fundació Tot Raval i emmarcat en el Pla d’Educació del Districte de Ciutat Vella, el projecte ‘Apadrina el teu equipament’ està a punt de tancar la seva 6a edició. La iniciativa promou el treball conjunt entre els grans equipaments culturals i els centres educatius del barri del Raval per desenvolupar projectes de llarga durada integrats en el currículum acadèmic. Tot, aprofitant el potencial cultural del territori, amb les diverses formes d’expressió que aquest ofereix (musical, artístic, teatral, de patrimoni, etc.) per crear propostes educatives adaptades a la realitat de l’alumnat.

Durant el curs 2018-19, s'han dut a terme 12 apadrinaments en la modalitat Centre educatiu - Equipament cultural i 3 apadrinaments d'Aprenentatge i Servei, modalitat que incorpora a més del Centre Educatiu i l'Equipament Cultural, la participació d'entitats socials del barri.

[[{"fid":"12721","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

En l’edició d’enguany hi han participat 931 alumnes de 9 centres educatius, una vuitantena de professionals vinculats als serveis educatius de 9 equipaments culturals (entre els quals hi ha el CCCB, el CSIC-IMF, la Filmoteca de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu o el MACBA, entre d’altres) i més de dues-centes persones de 15 entitats socials del Raval.

En cada apadrinament, l’equipament cultural adapta l’oferta educativa a les necessitats de les diferents etapes escolars i idea propostes formatives de llarga durada, que l’escola integra en el currículum acadèmic. El professorat rep formació especialitzada per part dels centres culturals i, en alguns casos, aquests centres ofereixen visites guiades a les famílies dels alumnes.

[[{"fid":"12722","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

‘Apadrina el teu equipament’ és una iniciativa pionera a la ciutat i es consolida any rere any sense abandonar els seus objectius: “D’una banda, volem que les escoles obrin les portes al barri i, de l’altra, que els equipaments culturals s’acostin a les veïnes i veïns a través de l’alumnat i les seves famílies” expliquen des de l’àrea educativa de la Fundació Tot Raval, des d’on es coordina i dinamitza l’Apadrina. En l’edició d’enguany destaquen la reincorporació de les escoles bressol al projecte i la consolidació dels apadrinaments d’Aprenentatge i Servei.

Un enriquiment mutu

Un dels equipaments culturals que han format part del projecte des dels seus inicis és el CCCB, que enguany ha estat ‘apadrinat’ pels estudiants de 1er del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social de l’INS Miquel Tarradell, que han construït un projecte que uneix cultura i educació a partir de l’exposició d’Stanley Kubrick, en el qual han participat 90 alumnes i més d’un centenar de persones de deu entitats socials del Raval. Per la Bàrbara Roig, responsable de CCCB Educació, aquest projecte permet “treballar en xarxa amb diversos agents de la comunitat educativa i social del Raval amb l'objectiu comú d'alimentar, connectar i transformar les persones del nostre entorn i al mateix CCCB”. Roig destaca, tanmateix, que participar a l’Apadrina “fa sortir a l'entitat cultural dels seus espais i modes de treball habituals i la fa evolucionar cap a ser permeable a les necessitats de l'entorn, a generar vincles i identificar oportunitats”.

[[{"fid":"12723","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Els apadrinaments cobreixen totes les etapes educatives, i permeten que fins i tot nens i nenes de les escoles bressol se’n beneficiïn. Enguany, el treball conjunt entre l’INS Miquel Tarradell i el Gran Teatre del Liceu ha fet possible un apadrinament en el qual l’alumnat de 2n del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Educació Infantil de l’Institut ha implementat els coneixements adquirits en una formació pedagògica sobre el musical infantil ‘Els Músics de Bremen’ en activitats dins i fora l’aula amb l’alumnat de l’escola bressol Mont Tàber i de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer. La directora de l’escola bressol Mont Tàber, Laia Calderer, valora molt positivament aquesta iniciativa, que cobreix un buit en aquesta franja d’edat: “el que ens va decidir a participar en aquest apadrinament va ser que ens l'hem fet a mida. Els grans equipaments acostumen a tenir propostes per a infants a partir de 3 anys, i no són les més adequades per al nostre alumnat”. Calderer afegeix que “la proposta ha estat un èxit, i s’ha establert una gran entesa i un sentiment de germanor entre l’escola, el Liceu i l’institut”, remarca.

Des de l’any 2013, el projecte ha generat quasi un centenar d’apadrinaments entre tretze centres educatius del Raval i els equipaments culturals més importants del barri, en els quals han participat gairebé 4.500 alumnes, d’edats compreses entre els 2 i els 17 anys.

Podeu trobar AQUÍ més informació específica del projecte i dels apadrinaments d’enguany.

Entitats participants a l’edició 2018-2019

Administracions
Ajuntament de Barcelona; Districte de Ciutat Vella; Diputació de Barcelona i Consorci d’Educació de Barcelona.

Grans equipaments culturals
CCCB, CSIC-IMF (Departament de Musicologia), Filmoteca de Catalunya, Fundació Joan Brossa, Gran Teatre del Liceu, MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Memorial Democràtic i Palau Güell.

Centres educatius
EBM Mont Tàber, EBM Canigó, Escola Drassanes, Escola Labouré, Escola Mossén Cinto Verdaguer, Escola Castella, Escola Collaso i Gil, INS Consell de Cent, INS Miquel Tarradell.

Entitats socials
Programa d'Atenció i Prevenció a la Solitud, Servei de Rehabilitació Comunitària, Centre de dia Mil·lenari, Casal de Gent Gran Tarradellas, Casal de Gent Gran Trueta, Taller SOI St.Jordi, el Club IPI, Servei Solidari, Espai Franja, Fundació 4 Vents, ABD, Punt de Referència, Associació Mamás que leen, Impulsem i Colectic.

[[{"fid":"12724","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]