Totes les noticies

Paco Azorín presenta l'òpera participativa 'El monstre al laberint'

  • Simon Rattle, al capdavant de la London Symphony Orchestra, va demanar al compositor Jonathan Dove que composés una òpera contemporània pensada per a cantants professionals i aficionats.
  • Paco Azorín trasllada el mite de Teseu i el Minotaure a la realitat actual de les persones refugiades i ho fa amb una producció d’òpera 360° que empra l’escenari i el pati de butaques per generar una experiència immersiva.
  • Més de 250 cantants compartiran escena amb les videocreacions de Pedro Chamizo, que ens traslladen als moviments migratoris contemporanis.
  • El muntatge integrat dins el Liceu Aprèn, servei educatiu del Teatre, esdevé una experiència artística global que ha permès desenvolupar un projecte de formació integral, de creació col·lectiva i de presa de consciència de problemàtiques actuals.
  • El projecte, que va començar a gestar-se el gener de 2019, tindrà un recorregut a les següents temporades i pretén acostar l’òpera, la música, la interpretació, el moviment, la reflexió i el compromís a centenars d’estudiants de Catalunya.

Barcelona, 3 de març de 2020. El Gran Teatre del Liceu presenta del 24 de març al 4 d’abril El monstre al laberint, una òpera participativa i coral de Jonathan Dove i dirigida per Paco Azorín que resulta de la creació col·lectiva entre centenars de joves cantaires de més de 20 centres educatius de Barcelona i Catalunya i professionals de la música i les arts escèniques. Azorín trasllada el mite de Teseu i el Minotaure a la realitat actual de les persones refugiades i ho fa amb una òpera 360° que empra l’escenari i el pati de butaques per generar una experiència immersiva. Un projecte integrat dins el Liceu Aprèn que ha permès al servei educatiu desenvolupar un projecte de formació integral que implica diversos àmbits de coneixement, des de l’artístic i musical fins al social, lingüístic, físic, digital...

Dins el programa artístic i educatiu del Gran Teatre del Liceu s’ha impulsat aquesta producció que promou la passió per les arts als estudiants de secundària i que fomenta la seva participació i creació col·lectiva d’una òpera. 823 alumnes d’ESO i Batxillerat de més de 20 centres educatius han treballat durant mesos la preparació musical de l’òpera, la posada en escena i el procés de creació amb professionals del moviment i l’escena (Carlos Martos), el cant (Buia Reixach) i amb els professors de música dels seus centres. Una participació activa que ha fet que els joves s’impregnin millor tant de la música i la interpretació, com del compromís col·lectiu i l’aprenentatge transversal.

Els joves participants seran diferents a cada funció i compartiran escenari amb la Coral Càrmina i el Cor Bruckner, a més dels solistes Roger Padullés (Teseu), Gemma Coma-Alabert (mare) i Toni Marsol (Dèdal) i l’actor Marc Pujol (rei Minos). Tots ells dirigits pel mestre Manel Valdivieso i acompanyats per l’Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu.

La història de superació i supervivència que narra el mite de Teseu i el Minotaure ha portat Paco Azorín a situar l’acció a l’actualitat creant un paral·lelisme amb les problemàtiques migratòries i persones refugiades que tant estan afectant la nostra societat. Una connexió amb la realitat que ha permès al servei educatiu del Liceu reforçar els objectius de coneixement i de consciència social i ciutadana, i que també ha col·laborat a desenvolupar un projecte de formació integral que implica diversos àmbits de coneixement, més enllà de l’artístic i el musical.

L’origen de la composició

Monster in the maze va ser un encàrrec de la London Symphony Orchestra (LSO), la Berliner Philarmoniker i el Festival d’Aix-en-Provence, que va demanar al compositor Jonathan Dove una creació contemporània que pogués ser representada per un repartiment mixt, amb cantants professionals i aficionats, i que deixés espai també a joves intèrprets dels diferents països on es representés.

L’argument

La història és coneguda per molts: el mite de Teseu i el Minotaure. Minos, el rei de Creta, té al seu palau un laberint a l’interior del qual viu un monstre terrible, meitat home, meitat brau, que s’alimenta de carn humana. I com que Minos ha vençut Atenes en una batalla, reclama que cada any la ciutat li enviï un grup de joves per alimentar el seu monstre. Per posar fi a les sanguinàries exigències de Minos, el jove Teseu, un atenenc més, s’afegeix al grup de nois i noies destinats a ser víctimes del monstre. I en endinsar-se al laberint trobaran junts la manera d’acabar amb la criatura i salvar la vida dels seus companys d’aventura. Una història de reptes comuns i de la necessitat de treballar en equip. 

Liceu Aprèn

El monstre al laberint s’emmarca dins el projecte Liceu Aprèn, el nou servei educatiu del Gran Teatre del Liceu que té el repte d’adaptar el seu programa al moment actual, innovant en la creació d’espectacles i en l’oferta formativa per seguir-se consolidant com una referència cultural tant pel que fa l’òpera com les altres arts. Liceu Aprèn treballa en tres grans línies: en la creació i producció d’espectacles adreçats als infants i joves; en un programa de formació ampli i divers quant a destinataris, continguts i formats; i en vincles de col·laboració amb diferents institucions amb finalitats d’inclusió, de col·laboració, de formació, de recerca i d’innovació.

La docusèrie

El Liceu ha realitzat una docusèrie que permetrà seguir des del web i des del canal de Youtube com tots aquests nens i nenes han treballat col·lectivament per aixecar aquesta òpera i pujar per primer cop a l’escenari del Gran Teatre del Liceu.

El mosntre al laberint
24 i 27 de març / 1 y 4 d'abril
Compra