Totes les noticies

Plácido Domingo mostra al Liceu la seva passió per la sarsuela

  • La soprano porto-riquenya Ana María Martínez i el tenor canari Airam Hernández acompanyen el cantant en aquest concert dirigit pel mestre valencià Ramón Tebar 
  • L’Orquestra Simfònica del Liceu també participa en aquest programa que presenta algunes de les obres més lligades a la trajectòria de Plácido Domingo  
  • El concert se celebrarà també el 22 de maig a la Sala Mozart de l’Auditorio de Zaragoza dins els actes de commemoració del tenor Miguel Fleta

Plácido Domingo (© A. Bofill)

Barcelona, 17 de maig de 2018. Plácido Domingo retorna al Gran Teatre del Liceu per protagonitzar el proper diumenge 20 de maig un concert amb les obres de sarsuela més vinculades a la seva biografia personal i artística. El mestre valencià Ramón Tebar dirigeix aquest concert que també comptarà amb la soprano porto-riquenya Ana María Martínez, el tenor canari Airam Hernández i l’Orquestra Simfònica del Liceu. 

El programa contindrà un ampli ventall d’obres de sarsuela, un gènere que Plácido va conrear des de la seva joventut, quan formava part de la companyia dels seus pares, la soprano Pepita Embil i el baríton Plácido Domingo Ferrer. Entre les peces seleccionades del programa en destaquen tres obres d’un dels binomis de sarsuela més rellevants de la història, format per Reveriano Soutullo i Juan Vert: la romança de La del soto del parral, el duo “Amor, mi raza sabe conquistar” i el cèlebre “Intermedio” de La leyenda del beso. El programa també comptarà amb altres quatre peces orquestrals de Gerónimo Giménez, Enric Granados, Manuel de Falla i Pablo Luna. Altres obres emblemàtiques del repertori de sarsuela que completaran el programa són “Lamento de María”, de la sarsuela cubana d’Ernesto Lecuona María la O; la “Jota” d’El Trust de los tenorios de José Serrano; així com clàssics com “Mi aldea” de Los gavilanes de Jacinto Guerrero; o el duo “No cantes más La africana”, la pàgina més famosa d’El duo de La Africana de Manuel Fernández Caballero.

La segona part del concert tindrà una bona dosi de la seva sarsuela més popular, Luisa Fernanda, de Federico Moreno Torroba, així com la brillant “Petenera” de La marchenera, o el duo protagonitzat per Martínez i Hernández d’El gato montés de Manuel Penella. El darrer duo, que tancarà el concert, serà el de Jorge i Roque de Marina d’Emilio Arrieta protagonitzat per Domingo i Hernández.  

Concert a Saragossa
Després de passar pel Liceu, Plácido Domingo i l’Orquestra Simfònica del Liceu visitaran el 22 de maig la Sala Mozart del Auditorio de Zaragoza amb el mateix concert i també acompanyats d’Ana María Martínez, Airam Hernández i la direcció de Ramón Tebar. Domingo torna a la capital aragonesa després de 40 anys i amb motiu de les nombroses activitats que el Gobierno de Aragón i la Asociación Aragonesa de la Ópera dediquen al tenor Miguel Fleta (Albalate de Cinca, Huesca, 1897-La Coruña, 1938). 

Plácido Domingo
Artista eclèctic famós mundialment. Reconegut com un dels millors cantants d'òpera i considerat com un dels més importants de la història, Domingo és també director d’orquestra, director general de l’Òpera de Los Angeles i ha estat director artístic honorari del Festival del Centenari dell’Arena di Verona. És un dels cantants amb més reconeixements de la història de l’òpera: ha interpretat 148 rols diferents, ha cantat en més de 3.900 representacions, ha participat en més de 100 enregistraments discogràfics, ha guanyat 12 Premis Grammy, i ha gravat tres òperes pel cinema. L’any 1990, juntament amb Josep Carreras i Luciano Pavarotti, van formar els ja mítics Tres tenors aconseguint un gran ressò internacional. En els últims anys s'ha dedicat a la interpretació dels grans rols del repertori verdià per a baríton en títols com Rigoletto, Luisa Miller, Simon Boccanegra, I due Foscari, La traviata, Nabucco, Il trovatore, Giovanna d’Arco, Macbeth, Ernani, Don Carlo, a més de Thaïs i Gianni Schicchi.

Debutà al Gran Teatre del Liceu la temporada 1965/66 amb La mulata de Córdoba (J.P. Moncayo), Carlota (L. Sandi) i Severino (S. Moreno). La temporada 2015/16 va cantar Simon Boccanegra al Gran Teatre del Liceu, fet que va servir per celebrar el 50è aniversari del seu debut en aquest teatre, on hi ha cantat un gran nombre de títols, els darrers Die Walküre (2007/08), Tamerlano (2010/11), I due Foscari (2014/15) o Thaïs (2016/17).