Totes les noticies

Roger Guasch tanca la seva etapa com a director general del Liceu

  • El director, que es va incorporar al Teatre l’octubre de 2013, ha contribuït  durant la seva etapa al sanejament econòmic de la institució -que compta amb equilibri pressupostari des de fa 3 temporades-, i a la recuperació de la seva imatge i caràcter social, dins del Pla Estratègic del Liceu 2014-2017

Dimarts 2 de gener de 2018. El director general del Gran Teatre del Liceu, Roger Guasch, ha decidit iniciar una nova etapa en la seva carrera professional i, amb el president del Patronat, han acordat que la desvinculació es faci efectiva durant el proper mes de març, donant per finalitzada una col·laboració que va començar el 4 d’octubre de 2013.

Guasch, que va ser elegit mitjançant una recerca professional encarregada per l’aleshores president de la institució, Joaquim Molins, i amb el recolzament de tot el Patronat, va arribar al Gran Teatre del Liceu amb l’objectiu de contribuir a la seva viabilitat en un període de crisi econòmica, així com mantenir i millorar la qualitat artística del Teatre i dels seus cossos estables, Cor i Orquestra.

Durant els seus quatre anys de mandat, el Liceu ha millorat la seva imatge i prestigi tant a nivell local, nacional com internacional, i s’ha desenvolupat amb bons resultats en el seu caràcter social. Guasch va ser l’encarregat de dissenyar i executar el Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-2017, que es va iniciar amb la seva arribada i que va cloure amb èxit el passat juliol de 2017. Culminat el mateix, Guasch ha estat responsable de dissenyar i començar a implementar el que ha de ser el nou Pla Estratègic i de Sostenibilitat 2017-2021, i que properament haurà de ser aprovat pel Patronat de la Fundació Gran Teatre del Liceu.

Durant les últimes 3 temporades, el Teatre ha tancat amb equilibri econòmic deixant enrere els resultats de dèficit de la temporada 2013/14. A nivell de mecenatge i patrocini, i dins del marc de la celebració del 20è aniversari de la reobertura del Teatre, els resultats també han mantingut una tendència a l’alça. 

A nivell artístic, el Liceu s’ha mantingut com a pol d’atracció en el sud d’Europa amb una programació amb grans veus i innovadores propostes escèniques que han conservat el seu posicionament internacional. La partida artística per activitat s’ha incrementat un 31% respecte la temporada 2013/14, degut a la bona acollida de les propostes, tant en els seus títols més clàssics com en les més trencadores, com per exemple el fenomen Elektra d’Strauss amb la direcció musical de Josep Pons, o la recent Tristan und Isolde de l’Àlex Ollé, de La Fura, també sota la direcció musical del mestre titular del Teatre.

En aquesta línia, durant aquests 4 anys, el Pla Estratègic i de Viabilitat ha mantingut la política de destinar una part significativa de l’increment d’ingressos de l’activitat artística a la millora dels cossos estables, iniciant així la renovació dels efectius del Cor i de l’Orquestra –centrats principalment en l’Orquestra-. Aquesta primera fase clou amb la pròrroga del mestre Josep Pons fins la temporada 2021/22 amb l’objectiu de finalitzar aquest procés de renovació.

Socialment, el Liceu ha experimentat una obertura a la ciutadania des de 2014, un altre dels objectius del Pla Estratègic 2014-2017. La nova definició del Projecte Social del Teatre es va posar en marxa fa un any amb 10 àrees molt alineades amb els estatuts de la Fundació de “promoure i executar totes aquelles iniciatives que reverteixen en el foment de la cultura, especialment de l’operística”.

Durant la gestió de Guasch, també ha destacat la recuperació dels drets audiovisuals el 2014, que ha permès tornar a situar el Liceu a les grans pantalles de tot el món, així com desenvolupar el projecte de “Liceu al Territori” i “Liceu a la Fresca”. Aquest últim emprèn el 2018 la seva quarta edició, que retransmetrà en directe Manon Lescaut a tota Espanya amb l’aliança de TV3 i TVE.

Roger Guasch, que considera que dirigir el Liceu ha estat un privilegi, valora positivament aquests quatre anys i ha agraït la col·laboració del Patronat del Liceu, i especialment del seu President, Salvador Alemany, de les administracions, del Consell de Mecenatge, dels  patrocinadors, i del conjunt de treballadors i treballadores, abonats i públic en general, així com del seu equip més directe.

El Gran Teatre del Liceu, al seu torn, vol posar en valor la gestió de Guasch durant la seva etapa al capdavant de la institució i agrair-li tota la seva dedicació i compromís.