DEL DOLOR A L'ESPERANÇA

Una cerimònia universal que connecta natura, espiritualitat, art i consciència

Televisió de Catalunya realitzarà i emetrà el concert el diumenge 27 de setembre a les 10:10h a TV3.

Un temple d’espiritualitat enclavat en un espai natural protegit com Montserrat i un temple d’art i música com el Liceu s’han volgut trobar per donar sentit al complicat moment actual. Dues formes diferents d’arribar a l’ànima que volen convertir en quelcom positiu tot el dolor, la frustració i les incerteses viscudes durant aquests mesos.

El concert està dirigit per Josep Pons i que compta amb les veus de la soprano Nadine Sierra, la mezzosoprano Elina Garanca, el tenor Xabier Anduaga, el baix Tareq Nazmi, l’Escolania de Montserrat, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.

Aquest acte de reflexió i gratitud vol adreçar-se a tothom sigui quina sigui la seva postura espiritual. És per aquest motiu que serà un llenguatge tan universal i potent com l’art, i més específicament música, el que vehiculi la cerimònia i ajudi a sobreposar-se al trauma. I ho farà amb la transició des de les llàgrimes del Rèquiem de Mozart a la confiança en l’home del darrer moviment de la Novena Simfonia de Beethoven, una expressió d’aquest camí del dolor a l’esperança.

Dos dels artistes més rellevants del segle XX també han volgut formar part d’aquesta cerimònia. D’una banda, l’atri de la Basílica serà el llenç per a dues peces, Melina i Darrow, d’un dels artistes més inqüestionables i que més ha treballat l’espiritualitat de forma visual, Bill Viola. I de l’altra, la peça que obrirà el concert serà l’estrena de l’adaptació de Virgencita d’un dels més importants compositors del nostre temps, Arvo Pärt. Dues col·laboracions que ajudaran a transmetre aquest missatge rehabilitador i transformador i a establir un diàleg entre les arts com a pretext per reflectir el rol que juga l’art en la societat i en el món.

Amb la col·laboració de:

 

 

 

 

 

setembre 2020

20diumenge21:00

Informació d'interès

Programa

Arvo Pärt (1935)
Virgencita (estrena de l’adaptació)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Rèquiem en Re menor, KV 626

I. Introitus: Requiem aeternam
II. Kyrie
III. Sequentia
   Dies irae
   Tuba mirum
   Rex tremendae
   Recordare
   Confutatis
   Lacrimosa
IV. Offertorium:
   Domine JesU
   Hostias
V. Sanctus
VI. Benedictus
VII. Agnus Dei
VIII. Communio: Lux aeterna

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827)
Simfonia núm. 9 en Re menor, op. 125 “Coral”: IV. Finale. Presto

 

 

Fragment de Joan Margarit

Una no sap, de jove, que cap lloc
no és el lloc on podrá restar per sempre.
També s’estranya quan no arriba mai
aquell o aquella en qui trobar descans.
Una ignora, de jove, que els principis
no tenen res a veure amb els finals.

“Principis i finals”, Els motius del llop, 1993

 

 

Text d'Arvo Pärt

Em complau participar en aquest concert en memòria de les víctimes de la pandèmia Covid 19 arreu del món al monestir de Monserrat, un símbol indiscutible de l’espiritualitat. Obrirà el concert una versió adaptada del meu treball Virgencita, una cançó mariana, expressió del respecte a la Verge Negra de Monserrat, la popular i estimada Moreneta.

Sens dubte, el títol Del dolor a l'esperança és la promesa d'una cerimònia que uneix la gent de tot el món i que també resumeix totes les intencions del meu treball. Lamento no poder-vos acompanyar físicament; les celebracions del meu 85è aniversari em separen de ser amb vosaltres aquesta nit a Montserrat.

Arvo Pärt