MINKOWSKI DIRIGEIX LA “PATÈTICA” DE TXAIKOVSKI

  

Una “Júpiter” i una “Patètica” amb Minkowski per mostrar les subtileses de l’orquestra del Liceu

Entrades a www.auditorigirona.org i taquilles de l’Auditori de Girona a partir de novembre de 2020.

Marc Minkowski, director convidat de la temporada simfònica de l’Orquestra, ha volgut presentar-se amb un programa integrat per dos gegants: la “Júpiter” i la “Patètica”. 

En un període de temps molt curt de l’estiu del 1788, Mozart va escriure les que serien les seves tres darreres simfonies (núm. 39, KV 543; núm. 40, KV 550, i núm. 41, KV 551). Turmentat i abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa del seu Don Giovanni i atabalat pels deutes, cerca refugi en un modest habitatge a la perifèria de Viena. Aquest aïllament és el context en què escriu la “Júpiter”, un sobrenom imposat per l’empresari J. P. Salomon. 

Cent anys més tard, el 1893, a Sant Petersburg, Txaikovski escrivia sobre la seva darrera partitura: “L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima és en aquesta simfonia”. Nou dies després, el compositor moria fruit del suïcidi resultat d’una depressió per la seva orientació sexual. Un testament premonitori; un rèquiem líric i instrumental. 

Els noms que donem als sentiments humans (alegria, tristesa, rebel·lia, dubte, certesa, indiferència...) són massa grollers per definir aquests dos miracles musicals. Marc Minkowski, prestigiós director d’orquestra francès i fundador de Les Musiciens du Louvre, ens descobrirà els secrets d’aquestes cartes d’amor a la humanitat. 

  • Durada total aproximada 1h 20h 
    • Simfonia "Júpiter" 29m
    • Simfonia "Patètica" 46m

Fitxa artística

Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Direcció
Marc Minkowski

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

febrer 2021

5divendres20:00

Informació d'interès

Programa

W. A. Mozart
Simfonia núm. 41, en Do major, KV 551, “Júpiter”

P. I. Txaikovski
Simfonia núm. 6, en Si menor, op. 74, “Patètica”