int(200)

PIERROT LUNAIRE AMB UN PRÒLEG: NARCÍS

Una obra cabdal, paradigma contemporani i rupturista

“Crec que m’estic acostant a una forma d’expressió”, escriu Schönberg al seu diari el 12 de març de 1912. Acaba de trobar el camí per compondre Pierrot Lunaire.

Aquesta obra de 1912, escrita a partir dels poemes simbolistes traduïts a l’alemany d’Albert Giraud, crea una atmosfera molt especial. En molts sentits, és una obra transgressora.

El compositor va preveure un estil de cant conegut com Sprechgesang, una curiosa combinació entre declamació i cançó que col·labora amb l’obra musical i que complementa de manera misteriosa l’estat d’ànim dels poemes. Aquesta obra atonal, però no dodecafònica, presenta una contradicció: habitualment és cantada/recitada per una veu femenina, tot i que el personatge central (Pierrot) és masculí. El Liceu fa un pas innovador convidant el contratenor Xavier Sabata a interpretar la partitura.

Creada a partir d’una estructura matemàtica (tres vegades set poemes) i que traspua llibertat total, Pierrot Lunaire flota sobre un reialme sense gravetat. Schönberg va escriure una obra cabdal, paradigma contemporani i rupturista, molt influent en la història de la música i un model que seria imitat.

A partir d’una proposta escènica al Foyer a càrrec de la formació Cube.bz, Xavier Sabata recrearà l’ambient de cabaret berlinès que incorpora l’obra. Sabata, artista compromès en cos i ànima, ens portarà als límits de les emocions humanes: l’obsessió malaltissa per l’estimada, l’opressió per la decapitació a càrrec de la lluna i la melangia dels records d’una Itàlia natal. Unes aptituds vocals i actorals al servei de l’heroi-neci imaginat per Schönberg.

PARADÍS: els records d’un passat més feliç enfront del trastorn obsessiu

  • Durada total aproximada 1h (sense pausa)

Fitxa artística

Contratenor, concepte i direcció d’escena
Xavier Sabata
Espai escènic i il·luminació
cube.bz
Moviment
Maria C. de Vaca
Director musical
Francesc Prat
Ensemble de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu

Repartiment

ContratenorXavier Sabata

novembre 2021

16dimarts20:00
17dimecres20:00
18dijous20:00

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta i sense necessitat de registre previ.

DESCARREGAR