int(200)

Els Madrigals de Monteverdi (III)

Un univers fascinant i frondós ple de miniatures precioses

Els madrigals de Monteverdi, catàleg imprescindible dins de la història de la música, representen la culminació d’un gènere, però en la seva evolució també encarnen el naixement d’un altre gènere nou: l’òpera.

Agrupats en nou llibres i publicats entre el 1587 i el 1651, continuem aquest fascinant viatge per aquest corpus entès com a exercici de protoòpera i un teatre de les emocions.

Aquesta temporada comencem per Il secondo libro de madrigali a cinque voci, que es va publicar l’any 1590, quan el compositor tenia 22 anys, i que representa la conquesta de la puresa estilística i de la metàfora visual. Cap altra col·lecció del compositor està tan inundada d’imatges visuals i descripcions de la natura (rius, albes, brises, ocells, flors, cels, fonts…). No és casual que aquest conjunt fos publicat amb l’objectiu de propiciar la seva possible contractació a Milà i que captés l’atenció de la cort de Màntua i del duc Vincenzo Gonzaga. Aquí Monteverdi ja estableix les coordenades d’una fascinant equació entre oïda i vista.

Rinaldo Alessandrini, director, clavecinista i una autèntica autoritat sobre el compositor, ens farà de guia pels camins d’aquest univers fascinant i frondós ple de miniatures precioses. La paraula, la música, la declamació o l’estil concitato ens situaran davant de les primeres temptatives de representar les passions humanes mitjançant text i harmonia. Un compilació testamentària.

  • Durada aproximada 1h 30min
    • Primera part 35min
    • Pausa 20min
    • Segona part 35min

Fitxa artística

Concerto Italiano
Director i clavecí
Rinaldo Alessandrini

novembre 2022

22dimarts20:00

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

Informació d'interès

Programa 

C. Monteverdi: Il secondo libro de madrigali a cinque voci, 1590