De la mà d’un dels mahlerians més internacionals: Josep Pons

“La simfonia ha de ser com el món. Ha d’abastar-ho tot.”
Jean Sibelius a Gustav Mahler, 1907

Amb aquest concert comencem un viatge fascinant que ens durà a la conquesta d’un autèntic Everest musical: la integral de simfonies de Gustav Mahler.

Amb la primera estança ens aturem a la seva Tercera simfonia: una de les partitures més optimistes i extravertides del compositor. La més extensa de totes, que necessita un gran nombre d’efectius per ser interpretada.

Amb aquesta obra, Mahler ens ofereix una de les seves declaracions musicals més completes sobre la visió del món, on el dolor queda alleugerit per la mort, un anhel només assolit amb l’arribada al paradís celestial. Una simfonia plantejada com una transició de la llum del dia envers la foscor de la nit. La projecció d’unes ombres del bosc curull de vida. Una creació que es va desenvolupant entre el refinament, la filigrana i el pes de la contundència orquestral.

Escrita l’estiu del 1895 durant el seu retir a Steinbach am Attersee (Àustria), la partitura inclou l’extraordinari sisè moviment: adagio. Una música de naturalesa molt personal que destaca per la seva intensitat emocional. Un moviment embadalit i eloqüent que sembla existir fora del temps i que representa la visió del cel que té Mahler.

Amb la participació de la mezzosoprano en una poderosa melodia, seguida del cor infantil que imita el so de les campanes, Mahler elabora un discurs que aborda la relació entre alegria i mort des d’angles diferents. Amb una bellesa serena i forta, comencem aquest camí de la mà d’un dels mahlerians més reputats a escala internacional: Josep Pons, col·laborador de la nova edició de les partitures per a Universal.

Amb el suport de:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
  • Durada aproximada 1h 30m

Repartiment

Mezzosoprano
Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya (director, Òscar Boada)
Cor del Gran Teatre del Liceu (director, Pablo Assante)
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Director
Josep Pons

abril 2023

Torn T

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

Programa

Gustav Mahler: Simfonia núm. 3