int(200)

La gata perduda

La creació d’una òpera participativa on es reforça el lligam entre el Liceu i el Raval

 

El Raval és el barri que abraça el Gran Teatre del Liceu i és l’espai europeu que té la major densitat d’associacionisme per metre quadrat.

El Liceu, com a emblema cultural del país amb vocació de servei al veïnatge, colidera, amb el moviment associatiu del barri, un projecte comunitari: la creació d’una òpera participativa i cocreada on es reforça el lligam entre la institució i els ciutadans del barri.

Així neix La gata perduda, l’òpera amb la qual el Raval entra al Liceu. Presentar aquesta proposta tan fresca haurà significat tres anys d’un important esforç col·lectiu. Concebuda musicalment per Arnau Tordera, guitarra, vocalista i líder de la banda Obeses, i amb text de Victoria Szpunberg, es mou entre el món líric i el musical, passant pels esclats de músiques del món, que tant sonen pels seus carrers.

Espai vital, talment caòtic, el Raval és el contrapunt perfecte al món de l’establishment. Un autèntic xoc de trens entre les visions apol·línies-dionisíaques d’un Eixample ordenat i un Raval laberíntic. Un conflicte que s’ha volgut endreçar i racionalitzar, però el Raval roman com un nucli urbà amb un gran esperit de resistència. Posem el focus en les persones anònimes: els seus habitants, que, amb la seva hibridació identitària, conviuen al barri. És a partir de les seves anècdotes, vivències, relats, somnis i neguits que s’ha elaborat el llibret.

La gata perduda parla de la lluita d’un barri que no es resigna a ser manipulat. Un barri unit que es rebel·la contra els poders fàctics i és per ell mateix un personatge cabdal que serà interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval. Al voltant d’aquest barri hi conflueixen personatges que volen especular i utilitzar el Raval per als seus interessos: el magnat que observa el barri des de la part alta de la ciutat; que oculta un secret i mobilitza la curadora, l’arquitecta i el detectiu, per tal que resolguin un entramat de fets que el perjudiquen. La gata representa un personatge que pateix una transformació durant l’òpera; algú que decideix ser lliure, que no es doblega davant dels abusos i representa l’esperança.

En aquest projecte més que mai, el Liceu és mediador, i La gata perduda és el vehicle perfecte per donar veu a la diversitat, i és, a més, un autèntic camí d’integració i desenvolupament de persones. 

La gata perduda forma part del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation, projecte que apropa l'òpera a comunitats diverses a través de la innovació tecnològica.  Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea sota l'Acord N. 870610.

Amb el suport de:

 

La gata perduda
Òpera comunitària de nova creació produïda pel Liceu.
Òpera en cinc actes.
Basat en el llibret original de Victoria Szpunberg.
Estrena absoluta.

  • Durada aproximada 2h 25min
    • Primera part 1h 5m
    • Pausa 30m
    • Segunda parte 45m

Fitxa artística

Direcció d'escena
Ricard Soler Mallol
Dramatúrgia
Victoria Szpunberg
Escenografia i atrezzo
Adrià Pinar
Vestuari
Montse Amenós
Direcció de coreografia
Tuixén Benet
Coreografia
Anna Macau
Il·luminació
Cube.bz (María de la Cámara i Gabriel Paré)
Videocreació
Miquel Àngel Raió
Assistent a la direcció d'escena
Inés García
Assistent a l'escenografia
Francesc Serra
Assistent al vestuari
Marc Udina
Assistent a la videocreació
Arantxa Meler
Assistents musicals pianistes
Daniel Tarrida, Miquel Villalba i Maryna Naydon
Producció
Gran Teatre del Liceu

Repartiment

MAGNATPau Armengol
SECRETARIJoan Sáez
ARQUITECTARocío Martínez
CURADORAMarta Infante
DETECTIUAlbert Casals
EL CAMELL DEL RAVALÓscar Peñarroya
LA GATADianne Ico
Coordinació de cors
Cristina Colomer
COR DEL RAVAL
Agrupació coral i recreativa Les Flors de Maig, Cor de dones de Xamfrà, Cor Drassanes, Cor Turull, Coro Kudyapi, Dona Gòspel, KorraVal Evolution, Grup Mon Raval, Musicals’ Choir, Societat Coral Girasol i TrencaCors
COR HEAVY PUNK
Josep Domínguez, Leandro Crespo i músics del Taller de Músics
COR HIP-HOP
Musicals’ Choir i Coro Kudyapi
COR RUMBA
Associació Carabutsí
COR DE BEVEDORS DEL MARSELLA
El Cor Canta
INVISIBLES
Cor dels Invisibles
BALLARINS
Jordi Calpe, Mario García, Raúl Lorenzo, Andrea Madrid, Sònia Prado, Maria Quero, Ariadna Saltó, Anna Serra i Anna Tejero
MÚSICS DE CARRER
Taller de Músics
BATUCADA
L’Escola de Músics i JPC
Orquestra del Conservatori del Liceu
Director
Alfons Reverté

Especial agraïment a la Fundació Tot Raval, al Districte de Ciutat Vella, a Eva Garcia (ComuArt) i a totes les persones que formen l’equip humà del Gran Teatre del Liceu.

octubre 2022

5dimecres19:00
7divendres19:00

Programa de mà

T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

La prèvia

La prèvia és un podcast del Gran Teatre del Liceu. En aquest capítol parlem de La gata perduda d'Arnau Tordera I, produït per La máquina de la luz i amb guió de Javier Blánquez.

Informació d'interès

Col·labora amb #sumapelraval

Si vols fer costat a les iniciatives de suport social del barri del Raval, dona al projecte #sumapelraval
Més info

Lectura fàcil

Pots descarregar AQUÍ l'argument de l'òpera en format Lectura Fàcil.