Un vendaval de gran música plena d’humor, servida pels millors cantants rossinians del moment

“Questo è un nodo avviluppato,
Questo è un gruppo rintrecciato.
Chi sviluppa più inviluppa,
Chi più sgruppa, più raggruppa.”

La cenerentola (acte II) 

 

Imagen
Play Cenerentola

 

 

La cenerentola, ossia La bontà in trionfo és producte d’un encàrrec fet a Rossini pel Teatro Valle de Roma. La censura pontifícia prohibí l’obra prevista per immoral, i la precipitada solució va ser optar per musicar la famosíssima faula de Charles Perrault, La Ventafocs

Rossini i Ferret van rellevar els seus atributs tradicionals i eliminaren els aspectes màgics i fabulosos de la versió original de Perrault i Grimm. La cruel madrastra esdevé un tirànic padrastre, el grotesc Don Magnifico, incapaç de vèncer les esquerdes del seu passat. El paper de la fada l’ocupa Alidoro, el preceptor del príncep Don Ramiro, que, disfressat, detecta la bondat d’Angelina, la Cenerentola, humiliada per les poc agraciades germanastres Clorinda i Tisbe. El príncep ha canviat els seus vestits amb els del seu escuder Dandini, i Angelina se n’enamora immediatament. Don Magnifico i les seves filles fan un gran ridícul davant Dandini i el príncep. El final feliç inclou el perdó a tothom. 

Escrit per al Carnaval romà el 1871, en només 24 dies, el jove Rossini, amb 19 òperes a l’esquena (incloent-hi Il barbiere di Siviglia), va escriure una partitura plena d’energia amb el seus famosos crescendi, que sacsegen la tensió dramàtica. 

Els aspectes més innovadors de La cenerentola i l’èxit que molt aviat assolí —s’estrenà a Barcelona el 1818, un any després de la seva estrena absoluta— neixen del contrast violent entre la personalitat de la protagonista, el sentimentalisme de la trama i els personatges del món buffo rossinià que l’envolten. Des de la malenconiosa cançó inicial d’Angelina, “Una volta c’era un re”, sentim una heroïna d’òpera seriosa amb una escriptura vocal extremament virtuosística. 

Un vendaval de gran música, plena d’humor, servida pels millors cantants rossinians del moment, amb un producció signada per Emma Dante, que és delicada, plena de matisos subtils, però que també té una malenconia ombrívola i burlesca. Un dramma giocoso ple d’aprenentatges per a la societat d’avui. 

Amb el patrocini de:

Logo Caixabank i Fundació

 

 

 

La cenerentola 

MELODRAMMA GIOCOSO EN DOS ACTES 
Llibret de Jacopo Ferretti basat en el conte Cendrillon de Charles Perrault i els llibrets de Charles-Guillaume Étienne (per a una òpera de Nicolas Isouard) i de Francesco Fiorini (per a una òpera d'Stefano Pavesi)
Estrena absoluta: 25/1/1817
Estrena a Barcelona: 18/4/1818 al Teatre de la Santa Creu
Darrera representació al Liceu: 20/1/2008
Total de representacions al Liceu: 42 

  • Durada aproximada 3h 10min

Fitxa artística

Direcció d'escena
Emma Dante
Coreografia
Manuela Lo Sicco
Escenografia
Carmine Maringola
Vestuari
Vanessa Sannino
Il·luminació
Cristian Zucaro
Assistent direcció d'escena
Federico Gagliardi
Assistent a la direcció musical
Miquel Massana
Mestres assistents musicals
Rodrigo de Vera, Daniela Pellegrino i Jaume Tribó
Producció
Teatro dell’Opera di Roma

Repartiment

DON RAMIRO
18, 21, 24 i 29 de maig i 1 de juny
19, 22, 28, 31 de maig
DANDINI
18, 24, de maig i 1 de juny
19, 21, 22, 28, 29 i 31 de maig
DON MAGNIFICO
18, 21, 24, 29 de maig i 1 de juny
19, 22, 28, 31 de maig
CLORINDA
TISBE
ANGELINA
18, 21, 24, 29 de maig i 1 de juny
19, 22, 28, 31 de maig
ALIDORO
18, 21, 24, 29 de maig i 1 de juny
19, 22, 28, 31 de maig
Cor Madrigal (Pere Lluís Biosca, director)
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Director
Giacomo Sagripanti

Canvis repartiment

  • El baríton Pablo Ruiz s'incorpora a la producció en el rol de Don Magnifico. Finalment Carlos Chausson no hi participa com s'havia anunciat incilament, a causa de la seva retirada paulatina dels rols escenificats als escenaris.
  • El baix Marko Mimica s'incorpora a la producció substituint a Roberto Tagliavini, qui finalment no hi participa per raons personals.

maig 2024

Torn C Compra
Torn T Compra
Torn A Compra
Torn PE Compra
Torn E Compra
Torn D-H Compra
Torn B AD Compra
Torn PB Compra

juny 2024

Torn F Compra

Liceu Under35

maig 2024

Compra

Òpera entre generacions

maig 2024

La sessió Òpera entre generacions a 35€ del dijous 30 de maig es posarà properament a la venda. Aquesta proposta busca nodrir els vincles emocionals i de coneixement entre diferentss generacions, a través de l’òpera.

Més informació

Cronologia liceista

Consulta la història d'aquest títol a través dels Annals de la Fundació del Gran Teatre del Liceu: relació de funcions, repartiments, fotografíes, programes de mà, curiositats...
Més informació

Conferències

08/05/2024 Dimecres | 19h
SALA COR

Conferència a càrrec de Marc Balcells, criminòleg, professor de la UOC i vicepresident d’Amics del Liceu, a l'entorn de l'òpera La Cenerentola, de Rossini. Organitzada per l'Associació d'Amics del Liceu.

Per inscriure’s en aquesta activitat, cal posar-se en contacte amb l’Associació: 93 317 73 78 – natalia@amicsliceu.com

Consulta AQUÍ atres conferències per a altres títols.