VENDA PREFERENT
12 de juny (10h)

 

VENDA GENERAL
19 de juny (10h)

Una de les millors òperes del segle XVIII en versió concert

Amb més d’una dotzena d’òperes, Haydn, que és un dels compositors fonamentals de la història de la música, ha estat pràcticament absent de la programació dels teatres d’òpera. En aquest cas, Giovanni Antonini, que està enregistrant la integral de l’obra de Haydn, ens endinsarà en Orlando paladino, una òpera en tres actes que va ser l’èxit operístic més important del compositor. 

De vegades els passos en fals donen lloc a obres mestres. Quan el gran duc Pau de Rússia i la seva esposa van anunciar la seva arribada al palau d’Eszterháza, el príncep Esterházy va encarregar una òpera al seu compositor oficial, Franz Joseph Haydn, per rebre fastuosament els convidats. Però la parella principesca va decidir prendre un altre itinerari. 

Aquesta semiparòdia es basa en el poema èpic d’Ariosto Orlando furioso, que també va donar forma a les partitures de Lully (Roland), Vivaldi (Orlando furioso) i Händel (Alcina). El dramma eroicomico té en el centre de la seva trama una parella noble —Angelica, reina de Catai, i el seu amant Medoro—, que fuig a un castell remot per allunyar-se d’Orlando, paladí de França, que està bojament enamorat d’Angelica, que demana ajuda a la maga Alcina, perquè la protegeixi. 

Com caldria esperar, la música per unificar l’acció dramàtica d’aventures èpiques i jocs amorosos és inspirada, clara, enginyosa, robusta i sempre inventiva; la seva barreja d’elements cavallerosos, sobrenaturals, combinada amb la farsa, anticipa el mateix Don Giovanni de Mozart. 

Haydn fusiona patetisme i ironia, sentiments sincers amb paròdia, herois amb covardia i bogeria amb calma, i aconsegueix una confusió en l’oient que ja no pot distingir els bons dels dolents. Un miracle que fa que Orlando paladino sigui una de les millors òperes del segle XVIII. 

Amb el suport de:

 

 

 

Orlando paladino

ÒPERA EN TRES ACTES
Llibret de Nunziato Porta basat en el llibret de Carlo Francesco Badini Le pazzie d’Orlando, alhora inspirat en el poema èpic Orlando Furioso de Ludovico Ariosto.
Estrena absoluta: 6/12/1782 al Teatre del Palau de Eszterháza (Hongria). 
Estrena al Liceu 

  • Durada aproximada 2h 30m

Repartiment

ORLANDO
ANGELICA
MEDORO
ALCINA
RODOMONTE / CARONTE
LICONE / PASQUALE
EURILLA
Il Giardino Armonico
Director
Giovanni Antonini

octubre 2023

Torn T